Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


Iparművészeti: Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara – kiállítás és gazdag programok

Szerző: leho
2008. március 30. 18.56

Kancsó felrobbanó gránát ábrázolásávalMárcius 26-tól látogatható a reneszánsz év 2008 és a 4× a reneszánszról kiállítássorozat keretében Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara című kiállítás. A gazdag tárlatból a legértékesebb darabok kicsomagolását már korábban láthattuk, március 25-én, a megnyitó napján azonban teljes pompájában tekinthettük meg a kiállítást. A múzeum nemcsak a tárlattal várja az érdeklődőket, hanem Élményfolyosóval (fiataloknak és látássérülteknek is), TeaHázzal (idősebbek), múzeumpedagógiai foglalkozásokkal (iskolai osztályok), néhány hétvégén Reneszánsz vigasságokkal, valamint Majolika Akadémiával. Az első jeles program április 6-án lesz: Beatrix és Mátyás lakodalma.

Programok

A kiállítás, mint arról legutóbb írtunk, tematikus rendben mutatja be a majolikaművészet eredetét, kezdeteit, az itáliai műhelyeket, valamint az itáliai és a magyar majolikaművészet kapcsolódási pontjait. Lazán kötődik hozzá a Puttók játékai – Medici-kárpitok tárlat, mely négy, az eredetileg elpusztult kárpitsorozat nyomán később készült kárpitot mutat be, ami világritkaság. A terem közepén fekszenek a Farkashidán, egy beomlott földalatti raktárból 1909-ben előkerült Leonardo-féle csempék, melyeket még mindig számos rejtély övez.
Az Iparművészeti kiállítása igyekszik minden korosztályt megszólítani, interaktív programsorozattal várja a látogatókat. Az élményfolyosón a hagyományos eszközök mellett, a legmodernebb technikával próbálják megismertetni a majolikák történetét, készítési módját, régészeti feltárását, restaurálását. Minden hónap második szerdáján a Reneszánsz Akadémia gondolatébresztő tárlatvezetésekkel, előadásokkal, beszélgetésekkel várja a majolikarajongókat. A hónak harmadik szerdája az időseké, ekkor egy csésze tea mellett vitatják meg a kiállítás legizgalmasabb kérdéseit a TeaHázban. Az iskolai osztályok számára külön foglalkozásokkal készülnek. Havonta egyszer pedig nagyszabású, egész napos reneszánsz vigasságot rendeznek kicsiknek és nagyoknak. Lesz igazi középkori lakodalom, lovagi torna, táncház, meselabirintus, vásári kavalkád, régizene-együttesek, mulattatók…

 Kancsó VII. Kelemen pápa címerével (Pesaro) Kancsó Krisztus szenvedéseszközeivel (Faenza)

Nyitott ház

Minden hónap második csütörtökén este 10 óráig várjuk látogatóinkat. A kiállításainkban különleges tárlatvezetésekkel, kicsiknek és nagyoknak kreatív foglalkozásokkal, érdekes beszélgetésekkel és izgalmas koncertekkel készülünk hónapról hónapra!

2008. április 10., csütörtök, 22 óráig
18.00–19.00 Tárlatvezetések és gyermekmegőrző kreatív foglalkozással
19.00–20.00 Winkler Nóra vendége Mundruczó Kornél rendező
20.30–22.00 Pál István Szalonna és bandája koncert

 A foglalkoztatóládát bemutatja Endrődi Eszter múzeumpedagógus

Élményfolyosó


Az élményfolyosón interaktív módon igyekeznek felhívni a látó és látássérült (gyengén látó, vak), a fiatal és felnőtt korosztályhoz tartozó látogatók figyelmét a legérdekesebb tárgyakra. A multimédiás sarokban megelevenednek majd a majolikákhoz kapcsolódó történetek. A folyosón elhelyezett számítógépeken pedig ki-ki virtuálisan is kipróbálhatja magát mint majolikakészítő. Aki pedig inkább a hagyományos utat választaná, kiélheti kreativitását a Piccolpasso-rajzok újragondolásában. Igazi régésszé is átalakulhatnak itt a látogatók, hiszen tapintásukra hagyatkozva kell felismerniük az egyes tárgyakat. A régészláda homokjában ráadásul igazi kincsek után kutatnak. S ha az így meglelt kerámiatöredékeket összerakják, arra is rájöhetnek, milyen nehéz dolguk is van a restaurátoroknak. Mindezeken felül a Leonardo-csempéket idéző padlócsempe-kirakóval is várják a játékos kedvű látogatókat!

A kiegészített tintatartó, amiről leválasztották a nem hiteles részeket 
 A restaurálás fázisai

Osztályfoglalkozások

Az iskolai csoportok számára előzetes bejelentkezéssel meghirdetett foglalkozásokat az iskolai tananyaghoz is kapcsolódó, tematikus jelleg határozza meg. Témák:
– Apródok és pajzstartó heroldok
– Vendégségben egy reneszánsz palotában – padló- és falburkolatok, konyhai és asztali edények
– Viszály és pusztítás: a görög-római mitológia és az „istoriato” majolikatálak
– Tér-játék: a perspektíva és az axonometria rejtelmei
– „Kis kút, kerekes kút…”
A múzeumi órákra bejelentkezni és időpontot egyeztetni a 456-5107-es telefonszámon, vagy a
muzeumpedagogia@imm.hu email címen lehet.

 Leonardo-kirakó

Majolika Akadémia

Gondolatébresztő tárlatvezetés és ismeretterjesztő előadás, kötetlen beszélgetés és eszmecsere művészettörténészekkel, régészekkel az itáliai majolikaműhelyek és a Mátyás-kor világáról – minden hónap második szerdáján, 17.30-tól.

 Egy a sok olasz dísztál közül

TeaHáz időseknek

Beszélgetések egy csésze tea mellett minden hónap harmadik szerdáján 15–17 óráig. A programsorozat kifejezetten az idősebb korosztály számára szervezik, hogy minden alkalommal más-más szemszögből ismerjék meg a kiállítást.

 Mátyás kedvelt csempedísze a kút (és  a homokróa) volt 

Reneszánsz vigasságok

A kiállítás nyitva tartása alatt minden hónapban egy-egy hét végén reneszánsz vigasságok várják a kicsiket és nagyokat 10–18 óra között. Minden alkalommal kortárs iparművészek reneszánsz vására várja az ide látogatókat, Apródok udvara pedig a legkisebbeket.

 Szilágyi András művészettörténész mutatja be az egyik Medici-kárpitot

2008. április 6., vasárnap, 10–18 óra: Beatrix és Mátyás lakodalma

Az Úr 2008. esztendejében, Szent György havának (április) 6. napján a királyi pár menyegzője tartatik! Az vigadalomra múlatni, igaz atyámfiai, meghitt jó barátim, sok jó vitéz legény, s  ti is angyalképet mutató szép szüzek, és szemmel öldöklő, örvendetes menyek, sőt ti is szerelmetes ellenségim, jertek vélem az jó Corvin Mátyás királyunk s szépséges Aragoniai Beatrix hercegnő menyegzőjére. Vígan lép a lábunk, kegyesség, kedvesség, ékesség, vidámság mind légyen ma társunk!

Apródok udvara: játékos foglalkozás porontypásztorokkal apróknak és ovisoknak 3-6 éves korig

Kortárs iparművészek reneszánsz vására
10.00–16.00 Kézművesműhelyek udvari mesterekkel és tárlatvezetés a királyi párral, előkelő úrhölgyekkel, nemesekkel.
Majolikaedények, tányérok készítése a királyi lakomához
Pajzskészítés, kinek-kinek saját címerével
Menyegzői ékszerek ötvösműhelye
Udvarhölgyek jelmeztára
Kelengyés ládikák műhelye
Marcipán sakkfigurák készítése
A legenda szerint hazánkban az Aragóniai Beatrix kíséretében érkezett itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a marcipánt. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között ugyanis egy marcipánból készült sakk-készlet örvendeztette meg a vendégsereget.

Virágkötő műhely
A virágkötő műhelyből kerülnek ki az udvarnép bokrétái, de mind közül a legszebb lesz Beatrix királyné menyegzői virágcsokra!

11.00 Lovagi torna
Közreműködik a Musica Historica Régizene Együttes és a Mathias Rex Egyesület

15.00 Menyegzői ceremónia
A menyegzői ceremónián a Musica Historica régizene együttes középkori, reneszánsz, barokk és verbunkos, valamint török zenét muzsikál
Az együttes zenei vezetője: Csörsz Rumen István

16.00–17.00 Mandel Róbert itáliai reneszánsz dallamokat megszólaltató koncertje és hangszerbemutatója az Arbeau Historikus Táncegyüttes közreműködésével

17.00-18.00 Reneszánsz táncház és tánctanítás Széll Ritával és Mandel Róberttel

*

2008. május 10., szombat, 10–18 óra: Reneszánsz vásári kavalkád
A látogató középkori vásári hangulatot idéző díszletek között tanulhatja ki a régi mesterségeket, és próbálhatja ki szellemi erejét a táblás játékokban. Mulattató garabonciások és kiváló udvari muzsikusok mesélnek Mujkóról, a híres bolondról. Délután régizenei koncert és reneszánsz táncház várja a mulatni vágyókat az Évkerék zenekar, Ládafia Bábszínház, Kecskés Együttes közreműködésével.

2008. június 15., vasárnap, 10–18 óra: Meselabirintus Mátyás király udvarában
Tíz játékmester, a Garabonciás, a Kisbíró és a Boszorkány irányítja a próbákat, ahol a gyerekek saját készítésű útilapujukban gyűjtögethetik a szivárvány színeit, miközben csodálatos kalandokba keveredhetnek a mesék birodalmában. Az utolsó kapun áthaladva a szivárvány összes színét rejtő üveggolyót kapják ajándékba Mátyás király kincseskamrájából…
Délután régizenei koncert és reneszánsz táncház várja a mulatni vágyókat a Berbencés Vándorszín, Anello Consort és a Magyar Hangszermíves Céh közreműködésével.

 Az egyik legértékesebb kölcsönzött dísztál Berkeley-ből, Mátyás és Beatrix címerével

Iparművészeti Múzeum
1091 Budapest, Üllői út 33–37.

A 4× a reneszánszról kiállítássorozat

Kedvezményes jegy

Aki jegyet vált a 4× a reneszánszról kiállítássorozat egyik kiállítására, jegye felmutatásával 25% kedvezményre jogosult a másik három múzeum reneszánszkiállításának megtekintésére. Részt vevő intézmények: Budapesti Történeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria és Országos Széchényi Könyvtár.
A teljes árú jegy: 1600 Ft, a kedvezményes: 1200 Ft

A kiállításhoz magyar és angol nyelvű katalógus készült.

Link:
Értékmentő szenvedély – Száz év után újra magyar magángyűjtemények kincsei az Iparművészetiben


Oldaltérkép