Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


Élesztő kert – kézművessör-nyitó hétvége

Serző: vörös októbeer
2013. április 27.

 Kis Főzdefeszt zajlik tegnap óta az Élesztőben, amely a magyar kézműves sör első romkocsmája egy régi ipari udvarban, az egykori Tündérgyár helyén, a Tűzoltó utcában. A szervezőcsapat minőségi kézműves söröket, hét végi serpremiereket, 17 csapot és forradalmi gasztronómiát ígért. Ott jártunk a pénteki nyitáskor.

Ketten téblábolnak este hat, a hivatalos megnyitó előtti percekben a Tűzoltó utca 22. előtt. A hatalmas bordó vasajtó csukva, de ismerjük a nyitját: le kell nyomni a kilincset. Az udvar kocsmára emlékeztet, van pult, van csapos, van asztal-szék, de bőszen fúrnak-faragnak melósruhába bújt emberek. Az egyik épp a hátán tartja a méretes italtáblát, amely kicsit bonyolultabb és terjedelmesebb a zöcsi-gyümi-üdcsi szintnél, a másik meg a pult fölé függeszti. Jobban megnézem az ismerős fazont, és leesik, nem ő, hanem a tantusz: aki a hátán tartja az egész itallapot, Bart Dániel, a hazai kézművessör-forradalom élmunkása. Negyedóra türelmet kér, és ígéri, csapolnak.
Digitális forradalom is zajlik a kézműves oldalvizén, amíg végre sör folyik a vér helyett, bejelentkezem elsőként a Foursquare-en, alig találja az Élesztőt, de utána bónuszpontokkal jutalmaz. Gyűl a nép szép lassan, ismerős arcok innen-onnan, sokan türelmesen várnak, de akad néhány agresszív kismalac is, akinek kívül tágasabb. Negyed hét után felszállt az összes fehér füst a fúró- és csiszológépekből. Danin már fehér ing, és kollégáival ízibe csapolnak is. A 17 csap meggyőző, főleg azért, mert nem díszítőfunkciót látnak el. Az ár (a minél alaposabb kóstolás miatt pohár sereket fogyasztottunk, tehát a háromdecis kiszerelésre vonatkozik) 270-től 500 forintig váltakozik. A legdrágább sörök – két Csobánkait ígértek, de ezek épp nem voltak pénteken – korsója (majd) eléri épp a négy számjegyet.
Befut a keresztfiam, egykori főbérlőm gyerekirodalmi sereglettel, a 444.hu stábja stb. Lassan olyan tömeg gyűlik össze, mint az első Főzdefeszten. Megtelik nemcsak a kert, hanem a romantikás fényekben úszó belső terem is. Innen – mindig van lejjebb – nyílik egy boltíves, jó hűvös még belsőbb terem, tele lomtalanítás előtti retró ülőalkalmatosságokkal, -garnitúrákkal. A belső teremben is van pult, de nem üzemel. Itt található a toalett, az ajtók a nemzetközi biológiai ikonokkal ellátva, néhányan el is bizonytalanodnak, hogy ők a felfelé mutató nyilat vagy a lefelé keresztet válasszák-e. A fiúvécében mindenesetre a két piszoár nagyon szűk keresztmetszetnek tűnik ennyi vendég láttán.
Nyolctól lépett föl a kis színpadon a „Kalapos Éva Veronika Duo”. Gyanítom, Kalapos Éva Veronika volt a lány a kettősből, viszont a gitáros férfiemberről nincs további információnk (hacsak ő nem a „duo”). Könnyed, az alkalomhoz illő slágereket játszottak nem mulatósra véve, ízlésesen. Azért eléggé hálátlan szerep ilyenkor fellépni, amikor mindenki a serekre gerjed.
 A gasztroforradalom egyelőre még várat magára, sörkorcsolyaként mindössze pogácsákkal szolgáltak több ízben, tepertős, csilis, sajtos. Több ízben éltünk is vele, bár a pogi íze nem olyan, mint a nénikémé, és a nyolcvanforintos ár kissé húzós ilyen parányi darabért. Ezért a gasztroforradalomért még harcolni kell.
De a sörök kitűnőek. A Splash helyett nekünk Kiss Hopfanatic Tamás Bitterflya tetszett, remek volt megint a Dupla Köleses, a Bors Sherwoodja, a mi ízlésünktől a Távoli Galaxis kissé messzire esett, szerencsére pofonok egyáltalán nem csattantak – de emiatt van ekkora választék, hogy mindenki megtalálja a dámapárját. A Stari ír vörösét itt teszteltük először, viszont a gyümölcsös ízesítésűeket, a Brandecker bodzás barnája kivételével, elkerültük. A Legenda velünk élt: a sörfőzde Brutal Bittere brutálisan jó. És non plus pultra még a kedvenc főzdebuszos csaposunk
is megjelent. Most fejfedő nélkül, de ugyanabban a remek főzdefesztes pólóban. Ezúttal is humoránál volt: egy tétova vendég – talán egy távoli galaxisból, egy arab országból érkezhetett és nem Kimi Raikkönen mitfahrere lehetett – „valami alkoholt” szeretett volna inni, ő faarccal visszakérdezett: tiszta szesz?...
Az Élesztő nem kicsi, nem sárga, nem savanyú, és a miénk. Ma a búzákra és a Csobánkaira megyünk rá.

A nyitó hétvége további programja:

 Április 27. Kálvin–Corvin-sörséta
16.00 Legenda sörbemutató
18.00 Splash sörpremier by Kiss Hopfanatic Tamás

Április 28. Kálvin–Corvin-sörséta
16.00 Németh Gábor sörkoktél-bemutatója
18.00 Stari White Horse búzasörpremier

Április 29.
21:00 Tilos népzene
születésnapi élő közvetítés

Élesztő kézművessör-kert
1094 Budapest, Tűzoltó u. 22.
A nyitó hétvége Facebook-oldala


Oldaltérkép