Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


Zárás az Ördögkatlanban
Vasárnap cirkusszal, vízzel, festékkel, Kiscsillaggal

Szerző, fotó: leho (forrás: MTI is)
2012. augusztus 8.

 A vasárnap ugyanolyan forró volt, mint az előzőek, már délelőtt is, ezért csak délben indultunk a harmadik helyszínre, Palkonyára, ahol idén még nem jártunk. A baranyai település hangulata a pincesorokkal egészen más, mint Nagy- és Kisharsányé, a templom új tetőt kapott, már messziről világít élénk színével. Ráadásul a MárkusZínház a faluszélen további színes kavalkádot ígér a gyerekeknek.

További szín a Cifra Műhely szőttesekkel, népi bútorokkal, sajtvásárral, tavaly óta ez új helyszín. Sajnos nem találtuk a lavórtartónkat, de a pumpálós közkút vize így is sok felhevült katlanozón enyhített.

  
 

A Mayer pincébe betértünk Garamvári Gábor fotóit megnézni és egy rozéfröccsre, egy butéliát is magunkhoz vettünk. Felsétáltunk a templomhoz, és a tavalyi Berecz-beszélgetés helyén megnéztük Kincses Gyula Arcok a katlanban című fotókiállítását. A kétórás hangulatos séta szinte elröppent, visszafelé a felvett stoppos lány elragadtatva mesélt Pintér Béláék Szutyok című darabjáról.

   
 

Vendéglátónk tyúkhúslevese és őzpörköltje után a NH-i központba indultunk, ám már gyalog – s a kölcsönkenyér megint visszajárt: Háy János vitt be autóval a Tokaji utcából, ő épp a szoborparki, Sissóval és Beck Zolival közös beszélgetésre indult.

  
 

Megnéztük a faluközpontban az Olvasóligetet, Simon Edina és Surman Edit Tünékeny című kiállítását, valamint Szalai Csenge meseillusztrációit (Ő az én angyalom a tárlat címe). Aztán felkerestük a helytörténeti múzeum melletti termet, amit többek között Kiss Tibi (Quimby) és ef Zámbó is díszített. Épp Cseh F. K. András festette tovább, s azóta a falon látható az én történetem is.

  
 

Utolsó nap a mezítlábas fesztiválon, ahogy kiléptünk, mezítlábas nyomokra lettünk figyelmesek. Jött a locsolótraktor, ki-ki a vízpermet alá állhatott, illetve a platón lubickolhatott a már langyos vízben. Indulás katlanbusszal KH-ba, a Galapiat Cirque előadására, egykori újságíró kollégákkal (a neccen szervezett tele-taxival érkeztek) futunk össze, sajnos a buszszínházat idén sem kaptuk el, majd jövőre. Óriási a tömeg a cirkusz sátra előtt, sokan jegy nélkül próbálnak bejutni, Ágiéknak szerencséjük volt, egy lány felajánlott nekik két sorszámot.

  
 

A sátorban trópusiak a körülmények, arról azonban a francia kompánia gondoskodott, hogy ne ez legyen az attrakció. A produkcióban a cirkuszi elemek mellett, színházcirkuszi társulat lévén, nagy szerepet kapott a mozgásszínház. Pörgős-látványos rohanás a Risque ZérO című előadás, a cirkuszban épp a helyén lévő (néha szó szerinti pirotechnikai =) bombasztikus elemekkel. A két óra nekem, aki a sima cirkuszért nem rajongok, meg sem kottyant, nem véletlenül áradozott róluk mindenki, minőségi szórakoztatást nyújtanak.

  
 

A sátorból kilépve „hűvös” fogadott, a húsz fok különbség miatt néhány percig szinte fáztunk. Bodagot ettünk, szerencsére az előző napi rémes tuctuc nem ordított a kocsmából. Sikerült hamar egy kisbuszra szállnunk, amely NH-ba vitt.

  
 

De előtte az olimpiai sátorba tértünk be, a La Tresca koncertjét feláldoztuk Coubertin oltárán: Pars Londonban ledobta a világot, mindenki nagy-nagy örömére, még zászló is előkerült. A fesztivál szűk, 10-12 fős stábja mellett mintegy 40 önkéntes segítette idén a rendezést. Apró malőrök mindig előfordulnak, a sátorban például az önkéntes fél 11-kor véget akart vetni az olimpiának, szerencsére egy telefon és Bérczes megjelenése elsimította az ellentéteket és ki- a ráncokat – vicces lett volna a kalapácsvetés második fordulója közben bezárni a sátrat, egy magyararany-szerzés előtt.

  
 

Az utolsó nagy dobás viszont NH-ban mindig a Kiscsillag koncertje. Összefutottam Cseh Andrással, és megköszöntem neki a közben elkészült „freskórészletet”. A színpadon Júlia repül, Feketemosó, „Lécci, fordulj el, még küzdök a textillel…”. Állnak a férfiak a színpadon és a borospavilonoknál, búcsúpohár – nagyon jó idén is megállapítani, hogy az Ördögkatlanon ezúttal sem „a pénz miatt” történt minden, ahogy Lovasi énekli. Van-e szándék? Ekkor már Bérczes László és Kiss Mónika is táncra perdül, a fesztivál rendben lement, nekünk a szép emlékek maradtak, nekik még az adminisztráció és a kifizetések hálátlan feladata is (az idei lebonyolítás 57-58 millió forintba került, aminek a felét NKA pályázataiból származó 28 millió adta, ehhez jött a 15 milliónyi jegy-, illetve bérletbevétel, továbbá a falvaktól is érkezett 2 millió). Aztán jöhet a jövő évi kalapolás, mert abban biztos vagyok, hogy megrendezik: a céldátum augusztus 6–10., s 2013-ban szombaton (vasárnap hajnalban) zárnak. A bejelentés után félórás ráadást adott még a Kiscsillag.

  

*

Záróközlemény (Ördögkatlan)
Véget ért az 5. Ördögkatlan Fesztivál – az eddigi legnagyobb. A szervezők nyugodtan pihenhetnek, hiszen öt nap alatt sikeresen lezajlott több mint 350 program a legkülönfélébb művészeti ágazatokból (cirkusz, színház, kiállítás, koncert, irodalmi és családi program, film), gondosan összeválogatva. A programok száma az előző évhez képest jelentősen megnőtt, a falvak pedig folyamatosan fejlesztik az infrastruktúrát a fesztiválozók kényelme érdekében. Körülbelül most is ugyanannyian voltak kíváncsiak a három Baranya megyei faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán rendezett programokra, mint az elmúlt évben: 30–35 ezer ember érkezett a Katlanba. Bérczes László és Kiss Mónika főszervezők már most törik a fejüket azon, hogy mivel és hogyan tudják még jobbá tenni a rendezvényt a következő évben.

  
 

Egy biztos: szeretnék megőrizni a fesztivál mezítlábasságát, nem engedik, hogy túlnőjön magán, mert a lényegét veszítené el: a Katlanban nem a haszonszerzés és nem a mennyiségi növekedés a cél (az idei bérletek ára pontosan megegyezett a tavalyival). Nem szolgáltatást nyújtanak, a katlanozók sem fogyasztani jönnek, és azok, akik részt vettek már a fesztiválon, pontosan tudják ezt, ezért is térnek vissza újra és újra. A minőségi programok, a felszabadultság érzése, a békés hangulat, a jó beszélgetések miatt – ez várja őket a következő évben is.

További képek Facebook-oldalunkon


Oldaltérkép