Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


Aegon Művészeti Társdíj: Spiró Jeney Zoltánt választotta

Szerző: Papiruszportál, fotó: Dobó László és Papiruszportál
2006. szeptember 27. 17.05

Jeney Zoltán (fotó: Dobó László)Az Aegon Magyarország az idén jelentős összegű díjat (3 és 2 millió forint) alapított azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő művészi teljesítményeket. Az első Aegon Művészeti Díjat a szakmai zsűri döntése nyomán Spiró György vehette át május 5-én Fogság című regényéért. Hazánkban egyedülálló módon a díjhoz másik elismerés is kapcsolódik, a társdíjra a művészeti díj nyertese a kortárs magyar művészek közül Jeney Zoltán zeneszerzőt nevezte meg.


Június 27-én vége lett a találgatásoknak, Spiró György – bár nem volt megkötve a keze – nem írót választott az Aegon Művészeti Társdíjra, mint mondta, „akkor csak az írók utálhatnának”. Ugyan a májusi díjátadáskor Eszéki Erzsébet, a program szakmai tanácsadója kívánatosnak nevezte, hogy  A fehér füst felszállta előtt: Eszéki Erzsébet szakmai tanácsadó mellett Kepecs Gábor Aegon-elnök, Spiró György, az első díjazott és Drevenka Edit kommunikációs vezetőa társdíjat egy másik művészeti ág képviselője kapja, de ezt nem szabták meg feltételként.
A Fogság írója úgy véli, 15-20 évente születik olyan mű egy-egy ország kulturális életében, mint Jeney Zoltán Halotti szertartása. Rövid értékelésében arról beszélt, hogy az igazi nagy művek állandó – és soha meg nem oldható – alapproblémákkal foglalkoznak, más megvilágításba helyezik, új nézőpontból vizsgálják őket. Spiró már májusban, díja átvételekor eldöntötte, hogy Jeneyt választja, s nagy vonalakban már a méltatást is megírta. A társdíj odaítélésénél egyetlen feltételt támasztott az Aegon: a jelölőnek laudációt kell tartania választottjáról.
A társdíj ünnepélyes átadására szeptember 29-én, a Bárka Színházban induló, Képzett társítások című, a biztosítótársaság támogatásával megvalósuló irodalmi-művészeti sorozat első előadásán kerül sor. A Képzett társítások első estjén Alföldi Róbert vendége Spiró György, valamint az általa jelölt kortárs magyar művész, Jeney Zoltán lesz. Ezen az esten adja át az Aegon Művészeti Társdíjat Kepecs Gábor, az Aegon Magyarország elnöke és a vállalatcsoport kelet-közép-európai régiójának vezetője, s itt hangzik el Spiró György laudációja is jelöltjéről.


Jeney Zoltán

1943. március 4-én született Szolnokon. Farkas Ferenc növendéke volt a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, tanulmányait 1967–68-ban a római Santa Cecilia Akadémián Goffredo Jeney Zoltán (fotó: Dobó László)Petrassi mesteriskolájában fejezte be.
1970-ben Eötvös Péterrel, Kocsis Zoltánnal, Sáry Lászlóval, Simon Alberttel és Vidovszky Lászlóval együtt megalapította az Új Zenei Stúdiót. Egy évvel később Huszárik Zoltán Szindbád című filmjéhez írt zenét, ezt számos további filmes felkérés követte. 1974-ben az Új Zenei Stúdióval három koncertet adott Párizsban. 1978-ban a görögországi Delphiben álmában felfedez egy pszeudomodális skálarendszert, amely két, egymást 12 fokra kiegészítő ógörög skálán alapul.
1984-es svédországi turnéja során 9 koncerten 30 műve hangzott el, ezekből 5 világpremier. 1985-ben vendégkutató volt New Yorkban, a Columbia Egyetemen. Tengerentúli tartózkodása idején több egyetemre is meghívták előadónak, a New York-i Experimental Intermedia Foundation pedig portrékoncertet adott a tiszteletére.
1988–89-ben DAAD-ösztöndíjjal tartózkodott Nyugat-Berlinben. Vendégprofesszorként dolgozott 1981-ben Lengyelországban, 1986-ban a győri nyári zeneszerzői szemináriumon, 1988-ban Amszterdamban a Gaudeamus Alapítvány kurzusán, 1999-ben a chicagói North Western Universityn, 2000-ben Münsterben.
A Zeneakadémián 1986 és 1995 között a zenetudományi tanszak tanára volt, 1995-től a zeneszerzés  és karmesterképző tanszék vezetője. 1999-től a Zeneakadémia Mestertestületének elnöke, 2002-től a Doktoriskola vezetője.
1993 óta a Széchenyi Művészeti és Irodalmi Akadémia tagja. 1993 és 1996 között a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke, 1993-tól 1999-ig az Új Zene Nemzetközi Társasága (ISCM) elnökségének tagja, 1996 és 1999 között egyben alelnöke.
A Budapesti Fesztiválzenekar 1993-ban rendelte meg a később hatrészessé alakuló oratórium, a Halotti szertartás első részét, a Commendatio aminae-t, amely 1994-ben a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén Yehudi Menuhin vezényletével szólalt meg először.
A Halotti szertartás II–III. részének a bemutatója a Dobszay László által szervezett Cantus Planus konferencia egyik hangversenyén hangzott el 2000-ben. Az 1987 óta készülő művet Jeney Zoltán 2005-ben fejezte be, az ősbemutatót október 22-én a Budapesti Őszi Fesztivál keretében tartották a Nemzeti Hangversenyteremben, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart Kocsis Zoltán vezénylete, az énekes szólistákon kívül közreműködött az Amadinda ütőegyüttes.

fotó: Dobó László

Díjai:

1979: Kassák-díj (a párizsi magyar irodalmi folyóirattól, a Magyar Műhelytől)
1982: Erkel Ferenc-díj
1988: Bartók Béla – Pásztory Ditta-díj (a Bartók–Pásztory Alapítványtól)
1990: Érdemes Művész
2001: Kossuth-díj
2006: Bartók Béla – Pásztory Ditta-díj másodszor


Oldaltérkép