Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMikszáth se habozott volna
Főzdefeszt – Első Hazai Kézműves Sörfesztivál

Serző: vörös októbeer, fotó: leho
2011. május 15. 6.56

MikszáthMájus 13–14-én, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren tartották a „másfeledik” Főzdefesztet. Ősszel már majdnem volt egy, fokozott Facebook-habzással, aztán mégse. Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál szervezőinek célja nem az volt, hogy kis magyar Oktoberfestet rendezzenek, hanem hogy reflektorfénybe állítsa a lassan megint magára találó hazai sörfőzést, az érdeklődők találkozhassanak az ország legnevesebb sörkézműveseivel, tíz kisüzemi sörfőzde nedűivel. Pénteken a megnyitón jártunk, és nem bántuk meg.

„Ihatok egész nap
mindig lesz maláta”

  
 

Mikszáth nézett egy nagyot. Teli a tér, süt a nap, fesztiválhangulat, dől a sör. Míg négy órakor előfordult, hogy a hazai látványserfőzők között nagy múltú Kaltenbergnél csak 1-2 ember ácsorgott, a miskolci Serforrás Kortyáért és a Tokajskéért már akkor is sorok kígyóztak. Gondoltuk, majd ha alábbhagy a lelkesedés, kipróbáljuk; tévedtünk, a sor késő estig egyre nőtt, a tokajis ízesítésű nedű ki is maradt az életünkből – egyelőre.

     
 

A rendezők részéről helyes döntés, hogy ragaszkodtak ahhoz, a sörfőzők személyesen mutassák be a söreiket. Az is jó ötlet volt, hogy az itteni vendéglátóhelyek a Zappától a Mixartig vállalták a serfőzők termékeinek csapolását és a söriváshoz illő ételeket készítettek, szolgáltak föl. Az államtitkár is üdítő megnyitóbeszédet tartott, sok beszédnek sok a habja alapon egy perc alatt lezavarta, s a kerületi polgármester sem tett másként, ez most nem az öntömjénezésről szólt, igen helyesen. Ám kicsit szomorkodtunk, amikor a fotózás után az államtitkár átadta a Kortyát lányának, mivel vezetett aznap. Ilyenkor hitelesebb lenne a valódi fogyasztás, jól emlékezünk egy régi esetre, amikor Dávid Ibolya akkori tótumfaktum úgy nyitott meg egy szekszárdi borfesztivált, hogy kijelentette: nem iszik alkoholt – nem kis megütközést keltve.

  
 

A hivatalos és rövid ceremónika után érdekes beszélgetés zajlott neves szakemberekkel, míg sorban-sörben álltunk. Kis hazánk pillanatnyilag legkiműveltebb sörtudora (egy nő!), a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének docense, Vecseri Beáta, Vétek György söríró és Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, illetve Bereczki István, az egyetlen magyar komlótermesztő beszéltek a magyar házi és kisüzemi serfőzés történetéről, fellendüléséről, mélybe zuhanásáról, majd a mostani állapotokról. A jogi alap nem serfőzőbarát, jelentős a kaució például, számos adó sújtja a főzőket (is), mintha a törvényhozók célja kifejezetten az lenne, hogy keresztbe tegyenek az ilyen jellegű tevékenységnek. Pedig ma már nem azok uralják ezt a szegmenst, akik hamar meg akarnak gazdagodni, nem értenek hozzá stb., mint a rendszerváltás kezdetén. Hallgattuk volna végig, de munka volt: sorba kellett állni itt-ott. Közben lecsúszott egy jó Köleses és egy barna Bors.

   
 

Kavargó, színes forgatag jellemezte a teret, vidám, beszélgető emberek tömegével, s elvétve néhány értetlenkedő helyi átutazó erő, a fogyasztói társadalom mintaesetei (Ezek ezé’ állnak sorba?! Bemegyek a boltba, egy perc alatt kapok hűtött dobozost olcsóér’.) Csakhogy nálunk nem a dobozos az igazi. A közömbösök, tudatlanok, későn érők meggyőzésére kellenek épp az ilyen fesztiválok. Kiművelt komlópárti barátainktól pedig türelmet kérünk irányukba! Sör sört követett, Mikszáth-féle helyi anekdotikus történetek is alakultak spontán.

 
 

Meg kellett állapítsuk, a fesztivál első nap délután kinőtte a teret, a szervezőknek jövőre nagyobbat kell álmodniuk, mert az eléggé KGST-s jellegű, hogy például a Keserű mézért (markáns íz, tetszett) uszkve háromnegyed órát kelljen sorba állni, és még csak nem is ez volt a leghosszabb. Jól járt viszont, aki bement egy udvarba, ezt a helyet járó-kelő sörözők még nem nagyon fedezték föl, ugyanis a vendég prágaiak ott csapoltak. Például az igen egzotikus csalános sört, elégedetten töröltük le utána a bajszunkról a habot.

 
 

A színpad mellett (a Cabaret Medrano játszott épp) Váncsa István dedikálta e tárgyú műveit, valószínűleg nem erre gondolt, amikor a malátába írt veretes sorait (Sör) fogalmazta: hogy egy valamirevaló csapolás negyedóra, ő a csapos hozzáértésére szánt volna ennyit, és nem a sörbe állásra. Üde színfolt volt a sörbringa is, ezzel is bizonyítva: a sörivásnak nemcsak a súlyemeléshez lehet köze, hanem más sportokhoz is. Épp az InfoRádió munkatársai tekertek és ittak becsülettel a bringán a tér egyik sarkán.

 
 

Mindent egybevetve nagyon jó a kezdeményezés, izgalmas sereket ismertünk meg, de a jövő évinek akár már most nagyobb ruhát kell szabni. Ha tehette volna, Mikszáth is biztos velünk habozott volna: habra hab!

*

A Főzdefeszt 2011-en bemutatkozó sörfőzdék (vezérfonal volt)

Agro-flott (Békésszentandrás)
A dél-alföldi Szarvas melletti főzde készíti Magyarország legjobb sörét – legalábbis a milliós látogatottságú nemzetközi sörkóstoló közösségi oldal – a Ratebeer szerint. A Black Rose mélybarna, olajos folyadék, mely aszalt szilva és kávé jegyei mellett teljesen elzsibbasztja ínyünket. Szent András könnye nevű stb.

Kissler Sörfőzde (Dombóvár)
A déli főzde kitűnik a társai közül koncepciózus férfias, száraz és keserű fekete sörével, mely már-már a Guinness babérjaira tör.

Serforrás Sörfőzde (Felsőzsolca)
A hazai sörfőzés zászlóshajója, Korty nevű, szigorúan Miskolcon csapolt, tokaji aszúval készült sörkülönlegességüket Prágában Tokajské néven csapolják, miután számos külföldi díjat bezsebelt. A fesztiválra nemcsak a Korty jön, hanem Jan Šuráň, a cseh vendégsörfőző által Felsőzsolcán főzött India Pale Ale is.

 

HBH Sörfőzde (Táborfalva)
A hazai sörfőzés hagyományosan legnépszerűbb irányzata, a könnyű és friss bajor világos sörökben keresendő. A HBH ennek egyik leghitelesebb képviselője. A fesztiválra szűretlen sörrel érkeznek.

Bors Sörfőzde (Győrzámoly)
Hazánk legifjabb sörfőzdéje tavaly nyitotta meg újra kapuit, és azonnal egy magyar búzasörrel színesíti a palettát.

Kárpi (Soltvadkert)
A Kárpi a Magyarországon leginkább elterjedt, hagyományos friss bajor világos sört főzi, megbízható minőségben, mennyiségben. A fesztiválra a Kárpi szűretlen változata érkezik.

Osterbrau (Fót)
Az Osterbrau sörfőzdecsalád ősforrása egy családi ház pincéjében üzemel és a hagyományos világoson kívül gyömbérest és direkt a sörgourmet-kat megcélzó szuperkomlós söröket is főznek.

 

Osterbrau (Domony)
A domonyi Osterbrau a sörfőzdecsalád másik túlélő tagja, melynek biztos hídfője van egy budai kocsmában, szintén több megbízhatóan működő sörkülönlegességgel dolgozik.

Kaltenberg (Budapest)
Hazánk nyolcvanas évekbeli első látványsörfőzdéjében a mai napig főznek sört, nem is egyfélét, és nem is rosszat, mégis kicsit elfeledkeztünk róla. Itt az ideje újra felfedezni!

Dupla Köleses sör (Jázsdózsa)
A Köleses sör nem főzde, hanem egy sör, ami a jászdózsai sörfőzdében készül. A vállalkozó kedvű sörmester, aki az ősi magyar sör nyomait kutatva jutott el a Kölesesig, a Főzdefesztre megfőzte a mindennapi Köleses dupla erejű fesztiválváltozatát.

Grabanc IPA
Az India Pale Ale az amerikai sörforradalom ikonikus sörtípusa. Extrém módon komlózott, zsibbasztó illatú, erős világos sör, melyet britek a 18. században az indiai gyarmatokra exportáltak. A Grabanc IPA az első magyar fejlesztésű IPA a most alakuló első magyar vándorfőzde, az armando_otchoa sörmesterétől.

*

Vendégünk, a Pivovarský dům
A prágai Sör- és Malátakutató Intézet földszintjén ütött tanyát 1998-ban a Pivovarský Dům sörfőzde-söröző. Ez volt az első sörfőzde Csehországban, amelyik feszegetni kezdte a tradicionális cseh sörfőzés határait, s főzött búzasört, meggyes, banános, kávés és csalános söröket. Valamint ők azok, akik egy együttműködés keretében összedolgoznak a miskolci Serforrással, s Prágában főzik a tokajis ízesítésű Kortyot Tokajské néven. (Cserébe pedig Miskolcon egy IPA-t készítenek.) A Pivovarský Důmban nyolcféle sört csapolnak, ebből általában hat jelenti az állandó kínálatot, kettő pedig rendszeresen váltakozó specialitás, például stout, májusi bak, marzen, csilis sör stb. Május 13–14-én a Pivo Dům sörmestere, Jan Šuráň személyesen is elkíséri a söreit a Mikszáth Kálmán térre. (forrás: Vétek György, HVG: Hol sörözzünk Prágában?)

*

 Főzdefeszt – Első Hazai Kézműves Sörfesztivál

2011. május 13–14. (péntek, szombat)
VIII. ker. Mikszáth Kálmán tér

Link:
Bonifác – fagy, szabók és sörfőzés (szörfözés)
Nagyon meleg van – újratöltve


Oldaltérkép