Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainElső napi benyomások – IV. Főzdefeszt: a feketék rabságában

Szerző: PP, fotó: leho

 Csak a rend kedvéért: szeptember 14–16. között a jól bejár(atot)t helyszínen, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán és Szabó Ervin tér közti területen verik csapra az ország legizgalmasabb kézműves söreit. Pénteken kora délután családi körben állomásoztak csapataink a Főzdefeszten. Néhányan még komló-búza-kukorica álmukat aludták, de délután ötig majd minden neves kézműves beüzemelte csapjait.

Mi pedig kinyújtottuk csápjainkat. Először is egy könnyű ráhangoló mozgással kezdtünk: a Darshan udvarán, a Békésszentandrási Serfőzde Ogre sörét kóstoltuk és névadóját kaptuk lencsevégre.

    
 

Az indítás könnyed és jó volt, ám míg például a Főzdebusz csaposa is csak táblát krétált és az áramra várt, mintha Elmű-arc lenne, mi rögtön a mély vízbe ugrottunk a Kálvin tér közelében. Az oroszok a Kálvinon vannak – állapítottuk meg legutóbb, amikor brúszvillisz felfordította a fővárost, s meglepetésünkre, nem követve e fontos kulteseményeket, cirill betűs utcákba, szovjet hősi emlékműbe stb. botlottunk a Szabó Ervin Könyvtár régi bejáratánál. Most azonban a spájzból sokkal jobb oroszok bújtak elő: Kiss Tamás komlóinnovátor 12%-os Angry Beastjét (russian imperial stout) kóstoltuk meg, ami jelenleg Magyarország legerősebb és véleményünk szerint egyik legjobb kézműves sere. A kétdecis kiszerelés (650) felért majd egy felessel, kitűnő nedű. A serző szívesen mesélt mindent komlózó hajlamairól, illetve arról, hogy pezsgősüvegbe palackozza ezt a nagyszerű, mind kül-, mind belföldön díjakkal agyonjutalmazott italt.

   
 

Mint a főszervező Bart Dániel mondta az interjúban, valóban divathullám öntötte el a seres szcénát, már tökös és egyéb vadhajtásokat is láttunk, de tartózkodtunk a súlyos kilengésektől. A Főzdebusz viszont járatba állt, és ott a tavaszi emlékezetes feketecseresznyés nedű után egy Rizmájer feketét kóstoltunk, ami nagyon eredeti ízű és ütőhatású volt, ám a finom gyümölcsösség okozójára nem tudtunk rájönni, ezért még próbákat kell tenni.
Kerestük a Kálvin bejáratánál a tavaszi bodzás felhozatalt is, ám idén ilyet ott nem csapoltak, ahogy a Bors sem vonult ki az egyes állásra késő délutánig, pedig Tuck baráttal lett volna némi elszámolnivalónk, ez a hét vége másik napjára marad. A Nobilis jellegzetes járgányát sem láttuk, ám a Hara Punk már benn állt, ezúttal fehér Trabival, hogy átnyújtsa kinek-kinek a Papap O’Harát.

 

  

Vissza a Darshanba, unokaöcsém meglepve találkozott a vidéki lakodalomból általa már ismert békésszentandrási meggyes és szilvás sörrel, aminek a műanyag palackosából be is tárazott, hiszen ő vezetett. Nálam itt a Betyár Király fekete sör vitte el az ostort, a „sűrű, melaszos, kőolajosan fekete ital”.
Kellemesen kiőszült, a nap épp kibújt a felhők közül, mindenki éledezett, a csehek (Pivo) is csapra verték söreiket, itt nagyon tetszett a félbarna és a málnás, mi pedig kiültünk a Mikszáth tér egyik padjára, ahol valószínűleg este már vadászni kell az állóhelyet is, nem beszélve a szombati napról. Ismerősként köszöntöttük a fótiaknál a Hammurapi csinos csaposát, és megvizslattuk, még mindig olyan jó-e a felsőzsolcai/miskolci Serforrás IPA-ja (India Pale Ale), ugyanolyan megrázóan keserű-e, mint tavaly. Erre idén is csak csettinteni lehet: ipa-napa megcsodálhatja.

  
 

A végére hagytam: nagy meglepetést keltett a Kaltenecker söre, épp a csapokkal bíbelődtek, amikor kávészag csapta meg az orromat. Megálltam, és a fiatal srác, kihasználva pillanatnyi megingásomat, az orrom alá dörgölte kávés sörüket. Őrületes illata volt, ezért kivételt tettem az extrémnek tűnő sörrel, s amikor már a csap rendesen üzemelt, szinte elaléltam ettől az íztől. Valóban igaz lehet, hogy egy hónapig kávéágyon érik. Kitűnő ser, a srác elmesélte, a Várban óriási sikert aratott, akár a csilis sörük, de abból ide nem hoztak. Kár, hamarosan fel kell keresni a budapesti egyetlen serforrásukat (egymás közt: Kazinczy utca 52/C)!

  
 

Persze beugró most sincs, a korsó sert általában 500-700 forintért mérik. Aki pedig a ciderre kattan, az is talál pavilont a könyvtár mostani főbejárata közelében. Ideje kilátogatni!


Oldaltérkép