Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainFőzdefeszt negyedszer szeptember 14–16. között
Interjú Bart Dániel főszervezővel

Szerző, fotó (korábbi ffesztek): leho

 Főzdefeszt újra, szeptember 14–16. között a megszokott helyszínen, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán és Szabó Ervin tér közti területen. Bart Dániel főszervezővel, a Folyékony Kenyér bloggerével beszélgettünk sikersztoriról, kézműves és kommersz sörökről, konzumidiotizmusról, kedvenc italairól, valamint arról, hol tart ma Magyarországon a kézműves sörös szcéna. „A sör a bizonyítéka, hogy Isten szeret minket.”

Azok a gyönyörű vesék…

 
 

A kezdeti bizonytalan lépések után nagyon beindultatok! Ez egy sikertörténet?
Ezt egyelőre nyugodtan lehet mondani. De azzal nem mondunk sokat. Kérdés, hogy a Főzdefeszt vívmányai hosszú távúak-e, vagy tiszavirág-életűek. Kérdés, hogyan alakul a főszereplők sorsa. Kitermelődik-e az utánpótlás, kitermelődik-e az új közönség? Hogyan alakul Magyarország és a magyar gasztronómia sorsa? Nem elégednék meg egy 3-4 éves sikersztorival, amit úgy kellene mesélnem a fiaimnak, hogy közben kézműves Aranyásót szürcsölgetek a hozzá illő savanyú pofával.

  
 

A Józsefváros nem a budai Vár, mégis nagyon hangulatos a Főzdefeszt, ráadásul belépőt sem szedtek. Miért itt rendezkedtetek be?
Én, amikor meghallottam, hogy valaki a budai Várban akar sörfesztivált rendezni, azonnal azt mondtam: hülyeség. Két okból: egyrészt az a helyszín a bor felfelé pozicionálásának helyszíne volt tíz éve, ma már áporodott, fantáziátlan, de nem is illik a sörhöz egyáltalán – legalábbis a palota. Ráadásul minden nyári hét végén tartanak ott valamit, és így nem lehet izgalmas fesztivált csinálni. Aztán persze kiderült, hogy a várbéli fesztiválnak nincs koncepciója, és erre 40 ezren elmentek.
Mi eleve belvárosi történelmi térben gondolkodtunk, mert nap mint nap magunk is ilyen terekben élünk, és soha nem azt akartuk megmutatni, mennyire különleges, elegáns dolog a kézműves sör, hanem azt, hogy mennyire mindennapi és mennyire jó. Ehhez egy mindennapi teret hackeltünk meg, és nem vonultunk ki sem palotába, sem valami nagy rétre egy sátor alá. A Mikszáth tér mint helyszín baráti ajánlások révén jutott el hozzánk, mondhatni, véletlenül és óriás szerencsével, nagyszerű időzítéssel.

  

Hogy látod, hol tart ma a kézműves serfőzés Magyarországon? Mi a fellendülés oka?
Szerintem ismét bajban van. A fellendülés eredője egyértelműen a Főzdefeszt, az oka az az óriási gasztronómiai, szellemi űr, amit a nagy sörgyárak, de általában a globalizált élelmiszeripar hagyott az emberekben, illetve az a konzumidiotizmus, amit ma az ország nagy része büszkén vagy fáradtan vall. Az, hogy imádunk gondolkodás helyett mindent elhinni bárkinek, például a médiának. Ettől ihatatlanok a söreink, ehetetlenek az éttermeink, lakhatatlanok a városaink, és van egy pár százezer ember, akit ez zavar – én őket szólítottam meg, és ők el is jöttek, mert pontosan értették, miről van szó. Én mindent megtettem, hogy nekik, akiket nagyra becsülök, valódi információt nyújtsak, és ők ezért hálásak is voltak, és együtt csináltunk egy nagyszerű bulit, ami aztán elindított egy lavinát, ami már tavaly nyáron egy jó pár kézműves sörfesztivált termelt ki vidéken, és Budán kitermelte a koncepciótlan budavárit. Azaz mainstreammé válik a kézműves sör, és eközben nagy keletje lesz – idén nyáron a sörfőzők már minden hét végén kitelepülhettek, ha akartak. Ez ad némi biztos hátteret nekik, de kétélű folyamat, mert rengeteg elvárásnak kell eleget tenniük, és nincs idő tanulni, művelődni, gasztronómiai identitást, karaktert növeszteni, ami nélkül pedig a nagyközönség diktálja, milyen sört főzz. Márpedig a nagyközönség ízlését 40 év kommunizmus, aztán 20 év konzumidiotizmus nagyjából kioperálta, úgyhogy ők azok, akikre pont nem kellene hallgatni. Ennek ma már két súlyos válságjele mutatkozik: az egyik a Budavári Sörfesztiválon megtekinthető Kézműves Nescafés Arany Ászokot áruló siralmas bódé, a másik pedig az, hogy ma már majdnem mindegyik sörfőző készít meggyes sört, és egyik sem igazán jó. De ez a bizonyos nagyközönség az egyszerű ingerekre mozdul: most például azt tanulja, hogy a kézműves sör az a gyümölcsös láger, miközben a kézműves sörök világának az kb. a leggázabb változata, egy tipikus magyar „találékonyságból” született öszvér innen-onnan összelopkodva, és nem is finom – tisztelet a kivételnek.

 
 

Milyen újdonságokat csapoltok ősszel a feszten? Lesz nagy durranás?
Lesz Angry Beast 12%-os russian imperial stout, Freaky Wheaty, azaz búzasörélesztővel erjesztett Grabanc, Csobánkai IPA, lesz igazi csehes ivósör (mert már a kézműves sör szcénáján belül is elindult a gyümölcsös butulás ellenáramlata, és egyre hangosabban követelik az igazi csehes ivósört), kezdenek lenni egész jó magyar búzák (Kárpi és Mályi Ászok), és persze jó pár külföldi. Úgy volt, hogy bemutatjuk az első magyar kézműves cidert is, de a lányok, akik készítik, adminisztratív akadályokba ütköztek (milyen ismerős!), ezért nem tudják bemutatni a ciderjüket a Főzdefeszt közönségének – köszönjétek ezt hazánk fő iparágának, a bürokráciának!

   
 

Egyszer már majdnem rendeztetek széles merítésű kulturális programokat is, és persze szórványosan mindig voltak koncertek, beszélgetések stb. Lesz e téren változás?
Lesz megnyitó és záróesemény, díjosztó. Elvétve koncertek, utcazene, de annyira nem feszegetjük, mert borzalmas nehéz elintézni, és az emberek amúgy sem ezért jönnek.

 
 

Melyek a kedvenc hazai és külföldi kézműves söreid? Iszol egyáltalán kommerszet is?
Hazaiból egyértelmű: Keserű Méz, Fekete Bárány, Tuck Barát, DSOTG, Sherwood Ale, Papap O’Hara. Külföldiből szinte végtelen. Most ittam egy whiskey-malátából készült bajor búzát, zseniális volt. Mostanában nagyon megszerettem a bajor kézműveseket – olyan csávókról beszélek, akik még sosem voltak az Oktoberfesten, akárcsak én. Azt meghagyjuk a turistáknak. Miért innék kommerszet? Nem értem a kérdést! Nem sok embert ismerek, aki hozzányúlna kommersz sörökhöz. Ha olyan helyre vetődöm, ahol nincs rendes sör, iszom bort vagy vizet, esetleg kávét, teát. Szerintem, ha egy kávézóban azzal fogadnának, hogy sajnos csak pótkávé van, akkor te is inkább kérnél egy teát, nem?

  
 

Mi a kedvenc sörös idézeted?
A sör a bizonyítéka, hogy Isten szeret minket – George Washington.

Tavasszal
Az I. Főzdefeszt


Oldaltérkép