Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMindenki pólógyára Nagyharsány, Szársomlyóra szökkenés
Ördögkatlan, péntek–szombat

Szerző, fotó: leho
2012. augusztus 4.

 Ugyanolyan vagy még szebb reggel a Szársomlyó tövében, mint csütörtökön. Tenkes kapitánya, kávézás frissen darált szemesből, vegyigyümi a kerti asztalnál, rántotta vagy fakultatív reggeli, az előző napi programok megbeszélése. Rajtunk kívül mindenki visszajáró nemcsak a katlanba, hanem a szállásra is. Házigazdánk főz ránk, ha kell, vegát is. Jövőre is ide jövünk, nem kérdés.

A francia cirkuszról például mindenki elragadtatással beszélt. A cirkuszi és a színházi előadások emberpróbálóak a hőségben, mindkét részről (még a templomi hangversenyeken is meleg van). Dinyés Dániel koncertjei, Figaro-felvezetései is osztatlan tetszést keltettek. A három kis faluban azonban a színházra, hacsak nem szabadtérre, kevés kellékkel találták ki az adott darabot, nincs jó megoldás. De magukban az irodalmi, zenei, képzőművészeti programokban senki nem talált hibát. Csak a rend kedvéért: 21 szépirodalmi program mellett 111 koncerttel és több mint 80 színházi előadással várja az Ördögkatlan az érdeklődőket hétfő hajnalig (NH, Kisharsány [KH] és Palkonya).

 
 

Beleszerelmesedtünk a Vylyan teraszába, péntek délután az esti meccs szellemi megalapozásaként a fociról esett szó Sajó László és Kőrösi Zoltán társaságában (9–4-es győzelmet aratott az Ördögkatlan kispályás labdarúgó-válogatottja az Írószövetség ellen). Utánuk pedig a dűlők előterében a Juhász Gábor – Gyémánt Bálint-kettős kényeztette a közönséget gitármuzsikával. Érdekes választásként épp ott a Budapest című lemezükről játszottak. Mivel is kezdhettek volna, mint a Cseh Tamás-dallal? A fővédnököt még egyszer megidézték (Születtem Magyarországon). A Vylyannak a portugiesere is jó.

 
 

A nagyszerű hangulatú koncert után rohanás a kisbuszhoz, nem áruljuk el, mely részében utaztunk, a nem morcos buszsofőr (ilyen is van több, kiderült, az egyik katlanjáratos egész úton Pepéék buszszínházáról áradozott a barátainak) elmesélte, hogy előző nap 400 kilométert tett a járgányba, ami a kb. 2 kilométeres távolságot tekintve jó kis ingázás. Egészkor indul vissza a katlanjárat KH-ból, s a Narancsligetben az első perceket leszámítva elkaptuk Sisso és Beck Zoltán (30y) beszélgetését. Az énekes-dalszerző olyan közvetlen volt, mint máskor, szóba került a ZEN, a szöveg, a zen(e) és a dal közti kapcsolat, együttese mainstreemen kívülisége, a Szentimentálé lemez, melyet augusztusban rögzítenek,

 
 

és persze a Szellemírók, a Bodó Mártonnal közös 30y-pólógyár. A zenekar tagjai kedvenceiket nyomják pólókra (Vigyázat, fekete festékkel! Én jó érzékkel két feketét vettem előre a teszkóban erre a célra…): Örkény, Dsida, Ady, Csáth és Yugovich színesítheti a palettát a csegevara–nefüröggyéle, valamint a London – New York-tengelyen.

 
 

Este 10-től Sziámi aktuális zenekara, a Catsandox lépett föl Takáts Eszterrel és Kirschner Péterrel, Müller Péter-es intelligens underground, egy-két URH- és Kontroll-számmal, nekem még mindig furcsa, hogy az URH manapság már Sziámi koncertjeinek biztosítására ügyel. Az est headlinere az újra a színpadon lévő Péterfy Bori és együttese volt, a szülés után visszatért énekesnő ugyanolyan jó hangulatot tud teremteni, mint korábban és másutt.

   

*

A szombat a megszokott forgatókönyv szerint, de rövid pórázra engedve indult, hiszen 10-től a Szoborpark bejáratától indult a Szársomlyó-túra (400 HUF/kopf). Nem fáztunk, zsírégetés, mondaná erre apdétnorbi, csodálatos a kilátás a környékre, egész Pécsig, sajnos a pára miatt a horvátországi hegyek már nem jöttek képbe.

 

  

Vezetőnk végigbeszélte a 3 és fél órát, ez valakinek sok volt, engem érdekelt, telepakolta infóval, mindent megtudtam, amiből valamennyit meg is jegyzek, például a tejszívó szendert és a macskafarkú veronikát, egyik növény, másik állat (fordítva), és a magyar kikericsnek ez az egyetlen élőhelye. A délután további részét lébecolással töltöttük, a Szársomlyó (a ’kopár’-ból és a som növényből ered a név) kiszívta a vérünket. Nagy fegyvertény volt (vö. Tenkes!) végigjárni.

 

  

Átruccantunk Villányba, hogy a Gere- és a Bock-pincészetben leöblítsük az út porát, előbbi Comis fedőnevű gyöngyözőbora (rozé), utóbbi Fekete-hegyről Portugieser selectionja (latinul ejtette a pincér) vitte a prímet. NH-ba visszafelé slam poetrysek szórakoztattak a buszon, Kövi és társa. Este átbuszoztunk a KH-i Kovács udvarházba, itt főleg a Mediawave meg fiatalok rendezkedtek be.

   
 

Egy hibát követtünk el aznap, illetve a Gólem Színház, az eddigi egyetlen nívótlan eseményre mentünk fél 10-től, a Narancs vezetésének jelenléte ellenére egy semmilyen „előadást” mutattak be a kulturális-politikai lap cikkeiből, a nézőszám a végére alaposan lecsökkent, méltatlan volt a Narancsliget többi rendezvényéhez viszonyítva. A pólógyár közben teljes gőzzel és festékkel üzemelt, Rutkai Borinál is szép számmal megfordultak, szőlőfűzés és főzés szerepelt az étlapon.

 
 

A napot a 30y zárta, alaposan bekezdtek, többek közt a Teremtőssel, Carter doktort megidézve, legutóbb őket az azóta már múlt Első Fesztiválon láttam önálló koncerten, élvezetes produkciót vezettek elő, zenei téren is tovább fejlődtek. Szombaton (vasárnap reggel) sem kellett altatni.

   


Oldaltérkép