Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainAz ördögöt nem lehet agyonetetni
Elkezdődött az Ördögkatlan

Szerző, fotó: leho
2012. augusztus 2.

 Gyönyörű időben, a Szársomlyó tövében kezdődött kedvenc fesztiválunk. Házigazdánk finom pálinkával fogadott, ami megadta az alaphangot. Sokkal többen érkeztek már a nyitó napon is, mint tavaly. Kiss Mónika és Bérczes László a maguk nagyon szimpatikus módján, keresetlen, de meleg szavakkal köszöntötték a Narancsligetben az egybegyűlteket. Törőcsik Marit, az egyik fővédnököt Velemben érték el telefonon. „Nem vagyunk normálisak!” – ordítottuk egyszerre…

...ez volt a tavalyi év szlogenje, ami a színésznőtől származott. De haladjunk sorjában!
Már este hatra megtelt a Narancsliget. A Wombo, a dobbal, gitárokkal és egy jó női torokkal megerősített fúvószenekarral váltotta ki a nézők elismerését, fergeteges hangulatot teremtettek. Rutkai Bori – eccerűen össz- – és Nemes Péter képzőművész egy traktorgarázsban rendezkedtek be, mi voltunk a vendégkönyv megszentségtelenítői. Nemes Péter kiállítóterének falán az olvasható: itt nem járt Petőfi Sándor.

    
 

Vissza a megnyitóhoz Bérczesék után az egyik díszvendég, Beck Zoli a másik fővédnököt idézte meg: Csönded vagyok, énekelte Cseh Tamás dalát egy szál gitárral, nagyon jól és odaillően (a ZARE-n a Szigeten is énekeltek a dalnoktól).

   
 

Majd jöttek a házigazdák, a nagyharsányi (iskolások, fiatal felnőttek, nyugdíjasok), akik az Ördögkatlan névadó legendáját játszották el, mindenki örömére. Különösen az ördög és a boszorkány alakított nagyot, a lényeg azonban, hogy nem szántotta fel a vidéket egy éccaka alatt, mert idő előtt megszólaltak a kakasok, így a mostohalány nem lett az ürdüngé.

 
 

Ahol viszont járt Petőfi Sándor: igen jó ötlet volt az Ördögkatlan a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös első ősbemutatója, az A helység kalapácsa nyitó napi előadása. A ma is ütős szöveg önmagában megél bárhol, de ez a Ferenczi György által megzenésített, dalbetétekkel megtűzdelt darab az itt nagyon helyén lévő vaskos tréfákkal telitalálat volt. Egy kimustrált mikrobuszt toltak be, az egyetlen díszletet, ami hol templomként, hol kocsmaként (sokan amúgy templomnak tartják) funkcionált.

  
 

Fejenagy, a kántor és a bíró (geg: futball-játékvezetőnek beöltözve) nagyot alakított, bejátszották a teret, a mikrobuszból flexszel szabadult meg Fejenagy, a tetején szambáztak, rokiztak stb. Volt traktorgumiban pörgetés, majdnem akasztás, stílfűrésszel kergetőzés – hatalmas truváj nagyon a helyén, augusztus 1-jén a fesztivál nyitásakor. Az előadás végén az ötletgazda  bemondta slusszpoénként: Gyurta világcsúccsal olimpiai bajnok – persze ezt már az ember gyereke SMS-ben megküldte.

  
 

Lesétáltunk a főtérre, a vendéglátós sátrakhoz, ahol 10-től újra a Wombo, egy igen  kis színpadon, nagy tömeg előtt fergeteges hangulatot teremtett. Útközben benéztünk az üzletekbe, a boltosok sokkal jobban felkészültek a fesztiválra, mint tavaly, simán kaptunk jól lehűtött nagy palackos vizet. Biciklikölcsönző is van, napi 2000 forintért lehet bérelni bringát. Az árak talán nőttek tavaly óta a vendéglátást tekintve (a jegyeké nem!).

   
 

A nap méltó befejezése az Ördögkatlanon már megszokott Quimby-nyitás volt a nagyharsányi focipályán. Kiss Tibi képzőművészként is szívén viseli a fesztivál sorsát, ők szeretik az Ördögkatlant (Livius viccesen be is mutatta a zenekarnak), a fesztivál meg imádja a Quimbyt. (Odafelé sok tejet ivó fiatalok kántálták: Halló, halló, halló, hallucináció…) Livius és Kiss Tibi is elemében volt, ez a legjobb változat, két órán keresztül kenegették a közönség lelkét: sétál a hold a háztetőn / zsinóron húzza maga után a szívem – éppen telihold volt. Jó borok, tánc, kitűnő zene, remek kezdés egy csodás helyszínen. Ám másnap is nap van: Kiss Tibi koncert közben meg jegyezte: az ördögöt nem lehet agyonetetni, csak csipegessen. Mi ma is fogunk!


Oldaltérkép