Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMezítláb a villányi dombok között – 5. Ördögkatlan Fesztivál 2.

Szerző: PP, fotó: leho, Balogh Péter
2012. július 6.

 Ötödször költözik az Ördögkatlan Dél-Baranya három kis falujába. Az egyre színesebbé váló fesztivál augusztus 1-jétől 5-ig tart Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán. Nem rock-, hanem összművészeti fesztivál, hangsúlyozza az egyik szervező, Bérczes László. A „mezítlábas” fesztiválra az igényes művészetek kedvelőit várják, leginkább a(z alsó) középosztályt – mégpedig elérhető árakkal. Az idei díszvendégek: Beck Zoltán, Rutkai Bori, Pintér Béla és Társulata, valamint Böröcz András. A programsorozat kiemelt díszvendége Franciaország és a Felvidék.

Bérczes László sajtótájékoztatón, a Francia Intézetben (szponzor és partner is) mesélt arról, hogyan született meg fejében az ötlet a Művészetek Völgye körüli bizonytalanság idején. Addig nem is hallott például Nagyharsányról. Fontosnak véli, hogy nem használják ki e három falut, hanem adni szeretnének az itt lakóknak, csak egy példa: az egyik kisboltnak az öt nap alatt annyi forgalma volt tavaly, mint az év többi 360 napján. Ezt tanúsíthatom: előfordult, hogy elfogyott az ásványvíz a boltból, nem bírták folyamatosan feltölteni a készleteket. Több mint 50 millióból rendezik meg idén a fesztivált, amelynek a fele pályázati pénzekből származik, a többi a szponzoroktól és a jegybevételből jön össze.

  
 

A főszervező elmondta, hogy a családias hangulat, a helyszín, a mezítlábasság egy kissé hátrány is, mert nagy szponzorok általában nagyobb léptéket szeretnének. Ők viszont ragaszkodnak az elveikhez és a fesztivál családias jellegéhez. Mindezt megerősítette Julien Couzy, a Francia Intézet igazgatóhelyettese is, aki a féléves ötletelés-kapcsolat után kiemelte, hogy a szervezők nagyon következetesen tartották magukat legfőbb céljaikhoz, és nem született valami egészen más, ahogy több nagy fesztivál esetében menet közben módosul a program egésze. Bérczes előrelépésként értékeli, hogy saját bemutatóval is előrukkolnak: 2012-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen, a Katlanban hozzák létre A helység kalapácsa előadását. A bemutató a nyitónapon lesz.
A másik, „nem médiaszemélyiség” szervező, Kiss Mónika többek közt a színházi sorszámosztás melletti másik neuralgikus pontról, a szállásról beszélt. A három településen véges a szálláshelyek száma, de a közeli Siklóson, Villányban van elegendő, Nagyharsányban pedig a sátorozóknak zuhanyzós-vécés kemping nyílik, napi 600 forintért.

 

   

Ismét járnak majd a fesztiválbuszok Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya között, a szerencsésebbek performanszba is belecsöppenhetnek (BuszSzínház Scherer Pepéékkel).
Nem rockfesztivál, de. Az esti nagy koncertek után ez évben is buszok indulnak Pécsre a nagyharsányi focipályáról. Hagyományszerűen a Quimby nyit és a Kiscsillag zár, fellép még: a Wombo Orchestra, a Gran Kino, (vetítéssel egybekötött koncertet ad, melynek témája 1989), a Les Touffes Krétiennes a Besh o droMmal közösen tart egy fergeteges 10. születésnapi koncertet. Olaszországból érkezik a La Tresca folk-rock banda, a hazai pályáról Péterfy Bori, a Specko Jedno és a Kistehén Melankolikusok jelzik a zenei paletta sokszínűségét, és különleges meglepetésekkel készül a pécsi kötődésű Punnany Massif, a Psycho Mutants és a 30Y.

  

Sok kiállítás nyílik, olyan is, amelyik a Katlan ideje alatt születő műveket mutatja be, s a zárónapon nyit. A Vylyan teraszán idén is főleg dzsessz szól majd (Sárik Péter és Berki Tamás, valamint Juhász Gábor és Gyémánt Bálint), és irodalom hallható. Dresch Mihály Palkonyán tart lemezbemutatót, a Kovács Udvarházban pedig a Geröly Jazzműhely zajong. Ott lesznek a Romungro fiúk, Kanizsa Csillagai, Ferenczi György, Lajkó Félix; valamint a brit Songlines által is elismert Rendhagyó Prímástalálkozónak is helyet ad a fesztivál. A Szoborparkban színházi előadás is zajlik majd (Caligula helytartója – Füge-Vádli produkció).

 

 

Erős a színházi felhozatal/levitel. Látható francia cirkuszszínház, a Galapiat Cirque, Pintér Béláék két előadással költöznek le: a számos fesztiváldíjat nyert Szutyokkal és az idei évad egyik legszellemesebb alkotásával, a Kaisers TV, Ungarnnal. A cirkuszszínház sátrán kívül francia utcai bohócok és zenészek cikáznak majd a három falu között, és összevissza kavarják a tárgyak megszokott rendjét. Két darabbal jön a Bárka, egy-egy előadással (kétszer) a k2 társulat, a Katona József Színház, a Manna Produkció, a Vígszínház. A Felvidékről nemcsak kiállítás, előadás, koncert, de „Beugró” is érkezik.
A díszvendégek egész héten át a Katlan különböző pontjain időznek, és a legfurcsább helyzetekben találkozhatunk velük: Beck Zoli
kézi pólógyárat indít a 30Y-nal, aki a zenekartagok kedvenc költőinek szitanyomatát szeretné magán viselni, hozzon póló(ka)t! A 30Y frontembere a Szentkétségben Sissóval vitatkozik, a Szentháromság tagjaként pedig modern irodalmi és rockzenés szövetséget alakít Háy Jánossal és Sissóval. Amikor legutóbb a Katlanban jártak, koncert közben tudták meg, hogy meghalt Cseh Tamás... Rutkai Bori nemcsak Vacka-dalokat énekel, de fest, mesél és főz is közben – méghozzá traktoros tapasokat a Narancsligetben. Ígéri, a traktorgarázsban sok meglepetés éri majd a betérőket, spontán koncerteket is adnak.

   
 

A komolyzene kedvelői bizonyára örömüket lelik majd a kisharsányi templomban a fesztivál ideje alatt felavatott orgonában, hiszen számos koncert kötődik majd hozzá. Dinyés Dániel és négy operaénekes segítségével Mozart néhány híres művének tájait is bebarangolhatjuk a Mozart-operakalauzzal. A klasszikus zene iránt érdeklődők találkozhatnak többek között a Dolce hegedűegyüttessel, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal vagy Ágoston Béla és Mizsei Zoltán csudás dudáival.
Hagit Yakira táncworkshopot tart kicsiknek és nagyoknak, míg a mediawave-esek elfoglalják Kisharsányt. Filmes és fotós táboruk résztvevői helyi témákat keresnek, esténként pedig a tábortűznél a slam poetry rapper költői ropogtatják a rímeket. A Kády-műhely gyerekeknek tart képzőművészeti és filmes foglalkozásokat, Karádi Marika néni pedig hímzést tanít. De lesz főzőverseny is: édes és sós, lehet kóstolni és nevezni is.

    
 

Ahogy megszoktuk, temérdek családi program várja a piciket és kicsiket, no, meg a játékkedvüket és kíváncsiságukat megőrző nagyobbakat. Többek között Halász Judit, a Bóbita Bábszínház, a Hepp Trupp, Korpás Éva, a Kolompos együttes, Vackáék és a MárkusZínház gondoskodik a gyerkőcök szórakoztatásáról. Hogy mi is az a Gyerekkuckó és a Tappancsműhely, vagy a Mesekotyvasztó? Ez csakis a helyszínen derülhet ki! Ahogy az is, melyik a legfinomabb villányi bor a délutáni hűsben, és melyik illik az esti pezsgéshez.

  
 

Nem vagyunk normálisak – Törőcsik Mari fővédnök szavai a Katlan védjegyévé lettek. Erre a pár napra a fesztiválozók felfüggesztik a normális tempót, és valóban időt töltenek egymással és magukkal, igazi párbeszédek alakulnak ki köztük, fűben heverve hallgatnak jó zenéket, kortyolnak hozzá jó borokat, és még az is előfordul, hogy őszintén rámosolyognak egymásra. Ehhez adottak a körülmények: a táj Toscanát idéző szépsége és a minőségi programok színes kavalkádja. A másik fővédnök, Cseh Tamás emlékét idén is megidézi a Katlan: beszélgetésekkel és vetítésekkel lesz jelen a Cseh Tamás Archívum.

Az ezernyi programról bővebben a fesztivál honlapjá
Facebook-oldal

Tavalyi írásaink:
Az első napon megfőztek – IV. Ördögkatlan Fesztivál
A másodikon sós kútba tettek – IV. Ördögkatlan Fesztivál


Oldaltérkép