Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainHammurapitól Mikszáthig, Szabó Ervintől a cingulusig
III. Főzdefeszt

Szerző: PP, fotó: leho
2012. június 2.

 Immár jó hagyományként a VIII. kerületben, a Mikszáth Kálmán, a Szabó Ervin térre és a Krúdy Gyula utcára összpontosítva mutatta meg magát az egyre izmosodó magyar főzdeforradalom. A szombatot sem tudta elrontani a viharral fenyegető időjárás, ideális sörnapi klíma jellemezte az egész délutánt és az estét is. Mintegy húsz serfőzde kínálta portékáit, amit lehetett, végigpróbáltunk.

Az egész hét végét a „halál a májra!” jelszó jellemezte – nem feledve a hrabali szép veséket. Persze már hajnal egykor sejthettem volna, hogy ennek rossz vége lesz, amikor Bálint barátommal (akinek egyszerűen csak Lego bácsi voltam) a Verdák 2 meglehetősen alapos elemzésébe mélyedtünk. Aztán gyanút foghattam volna délben, amikor elolvastam Márai Mágia című novelláját, amelyben arról ír, hogy a nietzschei örvény előbb-utóbb beszippantja azt, aki, de ez már közhely. Négykor még mindig visszafordulhattam volna, amikor a Ferenciek terén megláttam Lendvai Ildikót. Ám ez nem volt elég, az Egyetemi Könyvtárnál Bokros Lajosba botlottam. Ekkor már elkezdtem hányni a kereszteket: mi jöhet még?!

  
  

Megváltás volt, hogy senkivel nem találkoztam a Hara’punkig. A Kálvin téren az első látványos akció a Papap O’Hara, melyet egy kimustrált-kibelezett Trabantból csapoltak. Felvezetésnek nem rossz. Aztán bementünk a szomszédba, ahol nem sikerült akciós pólót vennünk, noha erősen kapacitáltuk a nénit, a Főzdebusz feketecseresznyés söre ettől függetlenül érdekes volt. Meglepetésként ért, hogy a belengetett szigorúan ellenőrzött pecsételésről sajna itt egyáltalán nem tudnak (másutt sem, négyből három helyen kerekedett ki a szemük a csaposoknak a ráutaló magatartástól…), pedig a Főzdefeszt a hírek szerint „kísérletet tesz arra, hogy az őszi (szeptember közepére várható) fesztiválon kihirdesse Magyarország kedvenc kézműves sörét”.

 

  

Amúgy is minden forrt, a békésszentandrási nedű forgalmazói is az utolsó pillanatban döntöttek a jelenlétről, s ezzel többen így lehettek. Pénteken még nem jelent meg a gotrabigo és a Nobilis szitroenje sem (már a Szigeten is láttuk, de azóta szebb rendszáma lett: Pálinka). Mintha nem minden ment volna gördülékenyen a háttérben. Nem beszélve a párhuzamosan szervezett belga sörfesztről, ami nem jó senkinek se.

  
 

Ezzel szemben gördülékenyen tekertek a háttérben a beer-bike-on, a hangulat, amikor elkaptam őket, kitűnő volt. A toi-toioknál délután még nem kellett várni, este azonban már akadtak feszült pillanatok itt is.
Tavalyi kedvencünk, a Tuck barát (Győrzámoly) ezúttal sem vallott szégyent, de a fekete bárányt (Csobánkai) és a bodzás barnát (Brandecker) is az emlékezetünkbe véstük. A keserű mézet és a Palóc folyékony kenyereit most kihagytuk, hiszen tudtuk tavaly óta, hogy jó: „És látta az Úr, hogy ez jó”. Mi is.

    
 

Sajnáltuk viszont, hogy a fesztivál kevés szellemi táplálékkal szolgált, a június 1-jén induló, még nem kiforrott műsorstruktúrájú sörrádió jópofa ugyan, ám egy színpad és ez+az nem ártott volna.
A Fóti Kézműves Sörfőzde bemutatta 8%-os barna sörét, amit Hammurapi 18+-nak neveztek el, kőbe véstük a márkát. A csepeli Rizmájer a cingulus porterével teljesen lenyűgözött (a kukoricás cortezzel nem annyira), ide később visszatértünk még a Grabanc-koncert miatt is, amit újfent meglocsoltunk kis feketével: füstös, erős, karcos, igaz Guinness-fíling, ezt még felhajtjuk a városban máskor is!

  
 

Hatalmas begyózó sorokat láttunk a brit nagykövetség Fuller’s söreinél és a Budapesten egyre aktívabb cseh kocsmák kihelyezett részlegeinél, agresszív kismalacok voltunk, így nem tudunk ítéletet mondani. Ugyanígy nem kóstoltuk a Főzdefeszt legdrágább sörét, az exkluzív, 13%-os, tokaji aszús hordóban érlelt, fenyős-borókás B27-et, decijét 990-ért kínálták, ami nálunk kiverte a biztosítékot. És még mi mindent nem kóstoltunk! Nem édességekért, narancsosokért stb. jöttünk, nem is ciderért, ezeket is hanyagoltuk.

  
 

A Darshan udvarban fejeztük be, Grabanc-koncertet rendeztek este nyolctól, a progresszív rock agresszív kismalacoknak nagyon bejött, Cingulus mellett egészen jól szórakoztunk. Habra hab, Mikszáth olyan szúrós szemmel nézett ránk hazafelé menet, mint aki le akarna jönni a talapzatról, de azért maradt, mi nem.
Vasárnap még tart, el lehet ereszteni a hajat!

      
 

Dawn of the Guerilla – Főzdefeszt 2012. június 1–3.
Budapest VIII., Mikszáth Kálmán tér – Szabó Ervin tér


Oldaltérkép