Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Cédé | Dévédé, film, tv | Koncert | Könyv ]


Keep Wiseman Alive 2005 – Wisdom a Wigwamban

Szerző: Mika Róbert
2005. november 23. 20:18

 Kell valami szent heavület, amikor egy együttes a rögösebb utat választja a simább helyett. Nem kevesebbre vállalkozott a Wisdom, mint arra, hogy a metálzenét kedvelők körében tömegeket hódítsanak meg zenéjükkel. Ugyanakkor – hogy még nehezebb legyen a dolguk – angol nyelvű dalszövegeikkel egyfajta szelekciót is végeztek. Őrültség ez hazánkban, vagy jól kiszámított cselekedet? Erre kerestünk választ november 19-én a Wigwamban.

Tavaly hívta fel egyik kollégám a figyelmemet a zenekarra, és honlapjuk már akkor több meglepetést tartogatott. Egyrészt egy fantasztikusan jól szerkesztett és információgazdag oldal fogadott, másrészt az onnan letöltött klip (Strain Of Madness) az általam vártnál sokkal jobb volt. El is határoztam, hogy a novemberi koncertjükre ellátogatok. Tavaly nem sikerült eljutnom, de az idén szerencsére nem mulasztottam el.

  

A Wisdom zenekar 2001 őszén alakult. Azzal az elképzeléssel indultunk, hogy egy olyan bandát próbálunk meg létrehozni, melyet ha meghallgat valaki, vagy koncertre eljön, akkor azzal az élménnyel távozik, hogy valami különlegeset látott és hallott. Szeretnénk, ha az ország határain kívül is ismertté válnánk. Mindezek elérése érdekében törekszünk arra, hogy a dalok mellett a hangzás, a kiállás és az előadásmód is a lehető legtökéletesebb legyen. (www.wisdom.hu)
Fél tízkor már tömeg fogadott minket a Wigwam Rock Klubban. Mi még aránylag könnyen bejutottunk, de az esemény olyan sok látogatót vonzott, hogy hamarosan ki kellett tenni a megtelt táblát. Ez az előzőekben feltett kérdésünkre egyértelmű válasz volt. Tíz órakor az ígéretek szerint el is kezdődött a műsor, ám nem a Wisdom, hanem a szombathelyi Halor dübörgött be a színpadra. Előadásuk ugyan nem volt problémamentes, de összességében elég jól döngettek ahhoz, hogy jó hangulat uralkodjon a mitikus rezervátumban – a Judas Priest-szám, a Breakin’ the Law kimondottan tetszett.

 
 

„A zenénk (wisdommetal) többnyire a Helloween, Gamma Ray, Stratovarius és az Iron Maiden által kitaposott tradicionális heavy/power metal vonal hatásaiból épül, egyéni megoldásokkal és fogós dallamokkal, mely a közönség számára is tud valami pluszt nyújtani – legalábbis erre próbálunk törekedni. Figyelünk arra is, hogy ne üres, semmitmondó szövegek szülessenek, hanem olyanok, amelyek elgondolkodtatók. Tulajdonképpen a dalokhoz tartozó bölcsességekkel az egész Wisdom-koncepció erre épül.”

 
 

Ahogy a honlap és az onnan (azóta bővülő) letölthető számok, úgy a koncert is profi módon volt koreografálva, felépítve, mintegy jelezve, hogy a négyéves születésnapját ünneplő Wisdom nem kíván belenyugodni a feltörekvő zenekarok szürke mindennapjaiba. Éjfél előtt egy órával lebbent fel a függöny, s megtörve az eddigi törzsi jelleget egy középkori kastélyt idéző színpadkép tárult elénk. Megkezdődött a show. A biográfiájukban említett power metal és az ígért „fogós” dallamok egyvelegét hallgathattuk. Ez a fajta összhangzás egyfajta intellektuális, ugyanakkor markáns kompozícióvá gyúrta össze az előadott számokat. Rosszat nem tudok mondani, mert amit és ahogy csinálták, az valóban profi volt. Csak szerény (önös) véleményem, hogy ebben a csapatban több progresszivitás is benne van, egyénileg elég képzettnek tűntek hozzá a fiúk. Idősebb fiam szerint, aki szintén nagyon élvezte a Wisdom előadását, viszont még jobban Iron Maiden-esíteni kellene a zenekart. Így az egységes véleményeinkről ennyit, maradtunk annyiban, hogy a remélhetőleg hamarosan megjelenő cédéjükön látjuk meg az igazi koncepciót. Meg aztán változhat minden, ahogy az bekövetkezett a Metallica esetében.

  

A Wisdom:
Kovács Gábor (1978) – gitár, szólógitár
Nachladal István (1978) – hangszál, torok
Galambos Zsolt (1976) – gitár, szólógitár
Kern Péter (1977) – dob
Molnár Máté (1979) – basszusgitár

 

  

A koncerten kiderült, hogy a Wisdom nem a szerencséjére támaszkodva hódítja meg a hallgatóságát. Rengeteget mozogtak a színpadon, szinte mindig történt valami, nem lehetett unatkozni. Bátran használták ki az összes lehetséges, rendelkezésükre álló területet. A látványelemek (tűzeső, lángok, fények stb.) pontosak és hatásosak voltak. Kovács Gábor nem csak azért vált kedvencemmé, mert Rhapsody-rajongó, akárcsak én, hanem azért, mert remekül játszott. Nachladal István rengeteget dolgozott, ez érződött a számok között, amikor felkonferálta a következőt. Ki tudja, honnan volt utána újra és újra energiája arra, hogy teljes erőbedobással énekeljen. Galambos Zsolt pontosan és profin kezelte a gitárt, ahogy pontos volt Kern Péter is, akit nem volt könnyű lefényképezni, pedig karakteres figurája a csapatnak. Molnár Máté robusztus előadásmódja is lenyűgözött. Ez a csapat valóban sokra viszi.

  

Nagyon tetszett a lassú, akusztikus gitárral előadott számuk is (Unholy Ghost), bár ezt ismertem a honlapjukról és a televízióból, így nem okozott meglepetést. Az együttes vendégeként fellépett Husi (egykori Belphegor), Szűcs Attila-Tüdő (Judas Best), tovább színesítve a programot (Eye of the Tiger, Fighting the World), s a három énekes együtt adta elő a ráadásban a Queen I Want It Allját.

 

Egy óra körül ért véget a buli, ami nagyon jól sikerült, hála a Wisdomnak és a Wigwamnak! Jókedvünket még a megszokottan sűrűn járó, pontos és rugalmas BKV sem vehette el: a pár perccel a menetrend szerinti időpont előtt üresen elhúzó éjszakai busz sofőrje indiántáncunk ellenére bemutatta a háta mögött hagyott megállót, és az igen kemény, coyote-ordító hidegben újra csak inthettünk neki: soha nem hívunk a wigwamunkba.

Ráadás, képek a koncertről:


Oldaltérkép