Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Cédé | Dévédé, film, tv | Koncert | Könyv ]


Wisdom a Wigwamban: mint a hurrikán

Szerző: rotan
2009. november 22. 20.56

 Galambos Zsolt November 14., Wigwam: az egyetlen Wisdom-koncert 2009-ben. Az alkalomhoz illően a zenekar a megfelelő módon készült az eseményre: időben tudatták, akivel kell, mire számítsunk, találtak stílusos szponzort, amely nem fukarkodott a lélekmelegítővel (sokan royalistává is váltak), elkezdték elővételben, még SMS-ben is árusítani a jegyeket és így tovább. De ez mit sem ért volna, ha nincs ezek után egy jó koncert. De volt.

Mivel a Wisdom által is nagyra tartott WASP koncertje egybeesett a wigwmos bulival, a zenekar megvárta a WASP-fellépés végét s a Fehérvári úti koncertre érkezőket. Szimpatikus lépés volt a Wisdom részéről az is, hogy a határon túliaknak ingyenes belépést biztosított, ha már nincs jelképes állampolgárság, ilyen nagyvonalúsággal jelezte a rockzenekar, hogy nem minden a bevételmaximalizálás. Amint az ember túlesett a beléptetésen, royalista hölgyek istenhozott-vodkával várták, s a főszponzor egész este 280-ért biztosította a feles Royalt. Kilenc felé kezdhetett az Avatar (előtte pedig a Tristana játszott), de elég későn érkeztünk ahhoz, hogy véleményt formáljunk az egyébként jó hangulatot teremtő zenészekről.

Nachi  Máté

A Wigwam nyüzsgő arcát mutatta, sokan voltak, élénk élet folyt, sőt előfordult, hogy valakit idő előtt ki kellett vezetni, mert a súlyegyennel aznapra irreverzíbilis gondjai akadtak. A Wisdomról jó emlékek
maradtak meg bennünk, de az a koncert elég régen volt, s a banda mintha halódna, gondoltuk, amikor hallottuk az egyszeri koncert hírét. A fellépés után kérdeztem a basszeres Molnár Mátét, miért parkoltak ennyi ideig. „Azért pihentünk két évig, mert nem találtuk meg a megfelelő hangot a zenekarba. De igazából tavaly júliusban még játszottunk Bukarestben a Judas Priest előtt, és csak utána vonultunk kicsit vissza a nyilvánosságtól.”

Kiss Zoltán   A másik vendégénekes Peter Wilsen   Galambos Zsolt

Az énekes kiléte tényleg kérdéses – hír a banda honlapjáról: „A héten folytatjuk a stúdiófelvételeket, hogy az új lemez tényleg minél hamarabb megjelenhessen. Most az akusztikus gitárok és a dobok jönnek, közben pedig az énekfelvételek. Az énekes kilétéről tájékoztatni fogunk mindenkit, amint lehetőségünk lesz rá.” Nachi nem rossz énekes, kétség sem férhet hozzá, de az Iron Maidnem-es Kiss Zoltán lemosta aznap este, és vendég létére borzasztó sokat szerepelt az egyébként monstre, háromórás koncerten.

  Kovács Gábor

A pihenés mindenesetre nem ártott meg a bandának, a Wisdom úgy jött ki, hogy hatalmas bulit csap, és ennek nem állt senki útjában. Jó volt a felvezetés, a hangosítás, a zenészek és a közönség tagjai élvezték a játékot, a Wisdom- (többek közt a 2006-os Words of Wisdom című lemezről) és az egyéb slágerek ültek, mindamellett fergeteges volt a tempó. Legutóbb magyar bandától hasonló felállásban talán a Subscribe-tól
láttunk ennyire mozgalmas produkciót a Szigeten, a különbség azonban az volt – ráadásul mindkét együttes angolul is nyomja –, hogy a Wisdom a keménységet megtartva sokkal dallamosabb, mint a Subscribe. A terepbejárás azonban náluk is kötelező: az ismerd meg a Wigwam-színpadot! felkiáltás jegyében keresztül-kasul behálózták, begitározták a színpadot, s a külön kialakított kifutót nemcsak Nachi (Nachladal István énekes), hanem a gitárosok (Kovács Gábor és Galambos Zsolt gitár – és legyen itt: Ágota Balázs dobolt) is belakták.

Három énekessel  

A saját számokat és a feldolgozásokat (Europe-tól az Iron Maidenen át a Scorpionsig) megfelelő arányban keverték, azonban az átiratok mindegyikére élt, hogy a saját képükre formálták őket, még a lágyabbak is wisdomos fazont kaptak, egyszóval nem unatkoztunk. Nem volt megállás három órán keresztül, úgy, hogy nem tűnt soknak. Mindegyikük hangszerük biztos kezelője, kitűnő, olykor virtóz szólókkal fűszerezték az egyébként sem egysíkú és unalmas zenei anyagot. Az új számok – gőzerővel dolgoznak az aktuális korongon – sem okoztak csalódást, esetleg ha meglesz az új énekes, már csak sűrűbben kellene fellépni… A 2009-es Wiseman Is Alive életképes produkció volt, várjuk a folytatást.


Oldaltérkép