Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Cédé | Dévédé, film, tv | Koncert | Könyv ]


Aphrodité – Mediterrán álmok
A Szigettől Gibraltárig, majd a Városligetbe


Szerző: rotan, fotó: PP (tavalyi, sörsátor), Dvorszky-Balogh Péter (Farkas-portré, március 14.)
2009. május 8. 15.56

 Tavaly év végén jelent meg Török Ádám és a Mini új korongja, amely több szempontból is sokszínű. A zenekar egyre inkább a blues felé hajlik, két fiatalt is állandósítottak a bandában, a remek szájharmonika (Horváth Mihály) és szólógitár (Török Péter) ezt egyértelműen igazolja. Ugyanakkor ez a lemez részben visszatérés a régebbi, elvont, progresszívebb irányhoz, több lírával, könnyed dallammal fűszerezve a megszokott Mini-hangzást – és kevesebb szöveggel, olykor csak instrumentális zenei szövettel.

Vad ma a ritmus a kasztanyettán

Az igényes grafikájú lemezborító – Farkas Rita munkája – egymás felé mozduló férfi- és női testet sejtet (ez magán a korongon jobban érvényesül). A Blues Caféban március 9-én mutatták be először a lemezt, ami akkor a nagy jubileumi koncertkészülődés miatt kicsit háttérbe szorult. A cédével – a Mini 25. kiadványa – szerettek volna a mostani bluesos iránytól egy kissé visszakanyarodni a kezdetek progresszív, lágyabb zenei világába – mesélte a lemez Gyugyó melletti másik producere, Farkas Csaba. Ketten állították össze Ádámmal az anyagot, s nemcsak az új, hanem a régi számokat is újra fölvették. Azért némileg „stílusidegenkenként”, de maradt benne két kitűnő blues is (nem baj!), a Mohai–Török-féle Sziget blues és egy tradicionális dal, a My Girl/In the Pines, nyersen, sallangok nélkül. A cédén azért mégis a mediterrán életérzés dominál, tengerrel, kasztanyettával, suhogó szárnyakkal, napsütéssel, fehér sziklákkal. A felütés is kitűnő, a Németh Károly (billentyűs hangszerek) szerezte lírai, instrumentális Aphrodité az egész mediterrán koncepció lényegét vetíti előre. Az álomszerűséget, könnyedséget erősíti a billentyű mellett a további nótákban a megszokott fuvola és a néhány számban erőteljesen megjelenő herfli is a maga hol andalító, szétterülő, fülbemászó dallamaival, másutt viszont ritmikus, lüktető dinamizmusával kíséri a keményebb hangzást. A Mini koncertjein vagy a Blues Café lefojtott miliőjében nemegyszer tapasztaltam, milyen jól megfér egymás mellett a fuvola és a szájharmonika (Horváth Mihály).

Farkas Csaba, mint látható: a keze messzire elér :) 

A szöveg. Ezen a korongon nem olyan fontos, mint a régi Mini-felvételeken (Kell a barátság, Keresztes lovag stb.), a dalok jelentős része instrumentális, a fuvola, a szájharmonika, a billentyű vagy a gitár „énekel” benne. Például az egyik leginkább felhasználóbarát szám, a kitűnő ritmusú Tequila szövege – tajt részegen sem lehet elfelejteni – nagyjából ennyi: Elfogyott a tequila / Egy azték asszony megitta. A drámát ki-ki gondolja hozzá! Mindenesetre nem egy absztinens jellegű nóta, nem lepne meg, ha vendéglátóegységek zenegépeiben is felbukkanna.

Németh Károly  Török Péter

Az álomszerűség valóban nem igényli a veretes dalszövegeket, de azért nekem igazán azok a dalok ugranak be először a Minitől, amelyekben jó szövegek társultak a jó zenéhez. Ebből a szempontból számomra kiemelkedik a többi közül az Andalúz éjszaka. A Keresztes lovaghoz hasonlít ritmikájában és balladisztikus jellegével, belesimul a mediterrán zenei formákba, és a szövege is tovább erősíti ezt a hangulatot. Ádám pedig ösztönösen vagy nagyon is direkten a másik központi a téma, a szerelem kapcsán itt idézi a népdalt („átkozott szerelem, gyötrelem”), amit ugye már Sebestyén Márta is eldanolt Az angol betegben, nem kevés sikert hozva Finesnak az adott helyzetben és a Muzsikásnak hosszabb távon. A felfokozott szenvedélyek túlcsordulnak, s törvényszerűen vér folyik (végül is vandálokról van szó, mondhatnánk gonoszkodva). Talán a legérdekesebb felvétel az albumon. A Senki nem vehet el tőlem című, az átlagtól líraiságával alaposan elütő szám ma már kilógna a Mini repertoárjából, de ezen a lemezen jó környezetben van.

 Horváth Misi és Paróczai Attila

Az összhangzás, együtt zenélés az utóbbi hónapokban oly sokszor hallottan nagyszerű, a dobtól (Köves Pinyó Miklós) a basszusig (Paróczai Tacskó Attila), a herflitől a finom akusztikus, majd a nyers szólógitárig (Török Péter), a lágy fuvolától az üvöltő énekig (Török Ádám, „Török bácsi”) változatos, sokszínű, ahol kell, alig hallani, másutt meg éppen a csontig hatol. A Tátrai–Török-opus (Apák és fiúk) a Mininél nem érvényes: az apák és a fiúk szó szerint és átvitt értelemben is hallják és értik egymás hangját, a generációs zenei párbeszéd – amit nemrég éppen Varga János (egykoron East) projectje új lemeze (Elixír) kapcsán oly fontosnak ítélt – a Miniben kitűnően megvalósul.
Érdekes mediterrán zenei utazás Aphroditéval (ha azték volt, jaj neki!). A borítót illető ünneprontó helyesírási fenntartásainkat pedig megtartjuk magunknak.

 Mediterrán dreams – Aphrodité

Török Ádám és a Mini, 2008, szerzői kiadás

1. Aphrodité
2. Apák és fiúk
3. Sziget blues
4. Senki nem vehet el tőlem
5. My girl
6. Andalúz éjszaka
7. Emlékutazás
8. Creta
9. Elfogyott a tequila
10. Gibraltári búcsú

Városligeti sörsátor: Aphrodité-lemezbemutató

Aki pedig élőben szeretné mindezt tesztelni – akár még tequila is folyhat –, arra kitűnő alkalom nyílik május 20-án, 19 órakor a Városligeti sörsátorban, ahol nyaranta Ádámék kétheti rendszerességgel (szerdánként) játszanak majd. A belépés ingyenes, de némi fogyasztást elvárnak. Itt mutatkozik be a jubileumi koncert után a Piramis+-ba távozott Pinyó helyén a Mini új dobosa, Adamecz József, aki ebben az évben már a harmadik új, fiatal tagja az együttesnek.

Ádám még Pinyóval 


Oldaltérkép