Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Cédé | Dévédé, film, tv | Koncert | Könyv ]


Wi mint Wisdom, Wiseman, Wigwam
Keep Wiseman Alive VI.

Terminátor, fotó: PP
2012. december 11.

 Évi rendes téli nagykoncertjét adta december 8-án a nyugat-európai turnéról nemrég hazatért Wisdom együttes. A Keep Wiseman Alive hatodik etapjára került sor a Club 202-ben (régen Wigwam), előzenekarként a Twister melegített be. A szervezés ezúttal is kitűnő volt, nyár óta lehetett készülni a koncertre, amelyet most is a Royal Vodka támogatott 66ósan. Mátéék pedig hozták a tőlük mindig elvárt kötelezőt.

Meglepő látvány fogadott a Fehérvári úton (202.), errefelé még nem láttam kígyózó sorokat egy magyar zenekar fellépése előtt. A rendezett beengedésre azért is lehetett szükség, hogy a szponzor jóvoltából felajánlott hímzett Wisdom-sapkák az arra érdemesek, az időben érkezők (az első 300 vendég) fejére kerüljön. Benn a megszokott welcome drink fogadott a vodka jegyében. A Twister melegített be, de nem követtük figyelmesen az előadást, csak a hangosítás konzerv jellege tűnt föl messziről, beszélgetés közben is. A Club 202-ben a jó megszólaláshoz kitűnő technikusok kellenek, állapítottuk meg Güzüvel. Ezúttal is jutányos áron lehetett hozzájutni a banda lemezeikhez (az első kettő pl. 700 és 900), judasos pólóhoz (900 Ft) stb.

 

A koncertet, ez a Wisdomra mindig igaz, most is profin szervezték meg, nem történt kellemetlen meglepetés. Jegyet már elővételben (1500, a koncert napján 2000 Ft), online is lehetett venni, nyereményjátékot szerveztek a Facebook-oldalukon stb. A rockzene iránt érdeklődők közül csak az nem tudott a buliról, aki becsukta a szemét, a fülét és leszakadt a neccről.
A koncert különösen érdekes volt abból a szempontból, hogy sok minden történt a banda háza táján 2012-ben. Elsősorban örvendetes, hogy a Sabaton előzenekaraként őszi turnén mutathatta meg magát Nyugat-Európa több országában Svédországtól Angliáig. Ez nem minden magyar csapatnak adatik meg. A másik egy személyi változás, az egyik szólógitáros alapember, Galambos Zsolt – talán épp a beinduló koncerthenger miatt, előtt – kilépett a bandából, így ideiglenes megoldásként a dobos Ágota Balázs öccsével kezdték el a kinti turnét. Azóta azonban megtalálták az új gitárost. A 23 éves, a hangszeres játék magasabb fokát Angliában tanuló, elsajátító Bodor Máté a Club 202-ben mutatkozott be a hazai közönségnek.

    

Nagy Gábor az első szám után angolul konferálta föl a bandát, de aztán beugorhatott neki, hogy itthon nyugodtan összeköthet magyarul is. A két éve a Wisdomban éneklő frontember rutinosan mozgott a színpadon, új énekesként láttam legutóbb, még inkognitóban – most pedig már a banda motorjaként különösebb hiba nélkül oldotta meg nem könnyű feladatát, jó torkú, derült ki újfent.
A Wisdom power metalját lehet hallgatni akár háttérzeneként is, de az élő produkció az igazi, ez most is beigazolódott. A dinamikus előadásban egyáltalán nem tűnt föl, hogy új az egyik seprű, illetve az annál inkább, hogy Bodor Máté elődjéhez foghatóan jól seper. Gondolom, igazi tudását a tavaszi, Sabatonnal közös Pecsa-bulin még inkább megmutatja, szólóiból erre következtethetünk.

    

December 8-ára nem hívtak meg neves vendégeket, egykori tagokat, nem rendeztek nagyobb felhajtást (például látványban), mint azt tőlük ezen a színpadon megszokhattuk, de ezt nem is várhattuk el azután, hogy épp beestek a banda életét alaposan felforgató turnéról. Ettől függetlenül becsületes zúzást végeztek, kitűnő hangulatot teremtettek, több száz kéz lendült a magasba és több száz torok énekelte egyszerre a Wisdom-nótákat. Nem volt megállás, olajozott gépként vitték az előadást, a forró hangulat végig kitartott. A saját dalok mellett tisztelgés gyanánt még egy Sabaton-songot is elővezettek. A noszogatás ellenére csak egyszer jöttek vissza, nem néztem az időt, de rövidnek éreztem a koncertet – az is lehet, hogy a korábbi 2,5-3 órás Wigwam-bulik elkényeztettek. Ám hiányérzet csak a mennyiség miatt maradt bennem, Molnár Mátéék hozták a tőlük immár évek óta elvárt minőségi kötelezőt, magasan tartották a lécet. Így tovább!

  


Oldaltérkép