Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainFesztiválokkal és nagykoncertekkel ünnepel a Dürer kert
Tilos Maratontól a 30y-ig

Szerző: leho, fotó: Marosvölgyi Áron, Répásy Zsolt, leho
2013. május 8.

 Négy hónapos rendezvénysorozattal ünnepli ötödik születésnapját Budapest egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, a Dürer kert. Nagykoncertet ad például a The Carbonfools, a Brains és a 30y, valamint fesztiválok (pl. Fekete Zaj), tematikus zenei és kulturális események (pl. Tilos Maraton), csocsó, pingpong, sörbringa, bográcsozás és függőágyak is várják a vendégeket.

Bográcsozással és sportversenyekkel egybekötött, kötetlen hangulatú sajtótájékoztatón ismertette születésnapi rendezvénysorozata részleteit kedden este a Dürer kert. Csongor Bálint (Subscribe) moderálása mellett Marosvölgyi Luca, a Dürer sajtósa, Beck Zoltán (30y) énekes-gitáros és Mogács Dániel (Dumaszínház) dumált röviden a nyári programokról.

A zuglói szórakozóhelyen szeptember végéig mindenki megtalálhatja az érdeklődésének és vérmérsékletének megfelelő programot. Júniusban jelentkezik a Tilos Rádió Maraton, amelynek tíz tematikus napján egyebek mellett a kerékpár, a reggae, a slam poetry és a roma kultúra kapnak főszerepet. Ugyancsak júniusban rendezik meg a jubileumi, 10. Offline Music Fesztivált, a hazai underground hiphop egyik legnagyobb eseményét, júliusban pedig a 3. Tattoo The Sun tetováló fesztivál és versenyt. Augusztusban Mátrafüredről a budapesti Dürer kertbe költözik a magyar és külföldi punk-, dark-, folk- és elektro-előadókat felvonultató Fekete Zaj Fesztivál, szeptemberben pedig a Dürer kertben ünnepli születésnapját a Rockélet olyan zenekarokkal, mint a Special Providence, a Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a Mystery Gang. Július 12-én a The Carbonfools, július 27-én pedig a Brains zenekar ad nagykoncertet. Szintén a Dürert választotta idei egyetlen budapesti szabadtéri koncertje helyszínéül az ország egyik legnépszerűbb alternatív rockzenekara, a 30y is.
– Idén a visszafogottabb hangvételű Szentimentálé című lemezünk anyagával járjuk az országot, mint egy vándortársulat. A műsort Lévai Balázs rendezi, és kizárólag rendhagyó helyszíneken mutatjuk be ezeket a dalokat. Budapesten a Müpán kívül kizárólag egyszer, augusztus 31-én a Dürer kertben lépünk fel. Azért ezt a helyszínt választottuk, mert sajátos hangulata van, és kialakult vele egyfajta érzelmi viszonyunk. Itt mindig megtörténik az a valami, amire egy zenész vágyik a színpadon – mondta Beck Zoltán, a 30y frontembere.

Az énekes-gitáros a tájékoztató után elmondta, idén kizárólag a Szentimentáléval turnéznak. Lévai Balázs minden koncert előtt terepszemlét tart, felkeresi a helyszínt, így az összes koncertjük más és más lesz. Míg például ő Pécsett, a Kodály Központban a közönség zseblámpafényénél adta elő az Azt hittem, érdemes című számot, addig a nyár másik budapesti koncertjén, a Müpában a Kanizsa Csillagai fogják eljátszani, ez egyedüli ilyen alkalom lesz. A közönség jól fogadja, szereti az új lemezt, Lévai Balázs pedig a dramaturgiával, a helyszínek-fellépések rendezésével igyekszik még mozgalmasabbá tenni az előadást. Az idei összes hangos-rockos fesztivált lemondták, de ahol mód van rá, a Szentimentálét bemutatják. Például az Ördögkatlanon sem a megszokott nagyharsányi focipályán játszanak majd, hanem az amfiteátrumban.

A sajtótájékoztató után Szőke András rendező-színész stb., a Tilos Maraton állandó résztvevője zöldséges-gombás-csípős bográcsgulyást (energiagombát) főzött a vendégeknek, a csaknem száz adag étel kiosztásában MC Columbo, a Brains zenekar énekese, valamint Fehér Balázs, a The Carbonfools frontembere segédkezett.

A vacsora után végre kipróbáltam a Dürer Bike nevű járgányt, azaz a sörbringát, amelyen egyszerre 8–14 ember nézheti meg a környéket, például a Hősök terét bringázás és sörözés közben. Legfeljebb öt-öt ember foglalhat helyet oldalt, kettő hátul, valamint egy csaposra és egy sofőrre is szükség van. A kiváltságos helyek az ötödikek és a hátsók, ott nem kell tekerni… A bringát egész évben bárki kibérelheti. Mire visszaértünk, már óriási csata dúlt a pingpong- és csocsóasztalok mellett, mint jó időben a Dürerben általában.

– Visszajáró vendég vagyok a Dürer kertben, mert itt vannak a barátaim, és jól érzem itt magam. Van egy aurája, különleges hangulata, amivel kevés hely rendelkezik Budapesten – mondta Mogács Dániel, aki beszállt a pingpongversenybe, ahogy a Dürer sajtósa is.
– A Dürer kert életében fontos szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalás. Az elmúlt öt év során rendeztünk segélykoncertet a vörösiszap és az árvíz károsultjainak, elhunyt zenészek családjai megsegítésére, valamint ruhagyűjtést rászorulóknak a Vöröskereszttel. Baj esetén ezt a hagyományt idén is folytatjuk. Ugyanilyen fontosnak tartjuk azt is, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk fiatal kortárs alkotóknak is. Ennek az idei első állomása most vasárnap, május 12-én a FirstHand képző- és iparművészeti kiállítás és vásár lesz – mondta Marosvölgyi Luca, a Dürer sajtóreferense.
Úgy tűnik, egész nyáron vár a munka a kertben…

Részletek


Oldaltérkép