Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Cédé | Dévédé | Koncert | Könyv ]


Perényi Miklós Schumann-nal
Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje


Lehotka Ildikó

2015. február 10.

Forrás: cometohungary.com„Íme, az ember”, olvassuk az Óbudai Danubia Zenekar bérletsorozatának címét, a koncertek egy-egy szerző, hangulat, ellentét vagy épp a szülőföld köré kapcsolódó műveket tartalmaznak. Február 3-án Robert Schumann művei szólaltak meg a Zeneakadémián, telt ház előtt. Nem véletlenül, hiszen a szólista a nagyszerű Perényi Miklós volt.

Schumann úgynevezett Zwickaui szimfóniája (WoO 29.) nyitotta a koncertet, a szerző 1832-ben érezte úgy (felesége ösztönzésére), hogy a nagy formában, a szimfonikus zenében is ki kéne próbálnia tudását. A szimfónia azonban nem készült el, csak két tétele, és néhány felvázolt ötlet a két további szakaszhoz. Schumann nem akarta folytatni jogi tanulmányait, ezzel a művel is szerette volna bizonyítani barátai, későbbi apósa előtt, hogy megérett a zeneszerzői pályára (zongoraművészi ambíciónak korábban búcsút mondott).
A zenekar előadásában, Héja Domonkos vezényletével jól megfogott tételeket hallottunk, de az előadás során mégiscsak azt éreztük, hogy ez a Schumann-szimfóniatöredék még nem az igazi. Bár nagyon szépen szóltak a vonósok az I. tételben (szívesen vette volna a hallgató, ha a művek tételfeliratait is olvashatja a rendhagyó formájú, és csak keveseknek jutó füzetből, vagy a zenekar honlapján), a fafúvósok erős, kiegyenlítetlen hangzása, az oboa hangszíne sem volt szép, a szimfónia kiemelkedő pillanatai csak ritkán mutatkoztak meg. A zeneszerzői zsengéket csak a legjobb előadás tudja megfelelően „feljavítani”, a Schumann-szimfónia két tétele gyakran azonos karakterű, túl drámai, túl haragos-harsány, kevés bennük az oldás, a piano, nagyon rátelepszik a hallgatóra a vaskos hangzás. Azonban felismerhető egy-egy későbbi műben szereplő motívumcsíra, de nem véletlenül hallható ritkán e két tétel.
Még egy szimfóniát hallottunk a zenekartól, Schumann IV., d-moll hangnemű darabját (Op. 120.). A szimfónia számozása megtévesztő, a szerző az I.szimfónia után komponálta a művet, de átdolgozta, így 1853-ban jelent meg. Nagyon szép, költői lassú bevezetéssel indult az I. tétel, a kidolgozási szakasz kezdete azonban esetlegesnek tűnt. Esetenként hiányzott a baljós, komor hangulat, a rövidebbre játszott hangok miatt nem volt súlya az ilyen szakaszoknak. Gyönyörűen szólalt meg a lágyabb zenei szövet, a szólamok kapcsolódása míves volt, a tétel kicsit szélsőséges karakterét oldotta. A Romanze hangvétele kellemes volt, különösen a középrész. A Scherzo tétel karakterei jól sorakoztak, a záró tétel indítása is kifejezően szólalt meg. Fiatalos féktelenséggel, hévvel szólalt meg a Lebhaft szakasz, izmos, rugalmas játékot hallottunk, a h-moll fugato karakteres megoldásával. A kóda különösen izgalmassá tette a tétel (és a mű) előadását. Nagyon jól szólt a zenekar, Héja Domonkos elképzeléseivel.
Schumann a-moll csellóversenye (Op. 129.) a szerző kései kompozíciói közé tartozik, talán kevésbé hálás a koncert, mint például Dvoráké, vagy Haydné (mindkettő). Az egybekomponált mű karakterei nagyon hasonlóak, a szólórész esetenként lejátszhatatlan, viszont a lassú szakasz csodálatos, különösen olyan szólista előadásában, mint Perényi Miklós. A darab tolmácsolása felejthetetlen marad, Perényi játékát nem lehet sem felülmúlni, sem szavakba foglalni. A cselló hangja bársonyos, a hangok úgy szólalnak meg, hogy tudja az ember, kit hall. Perényi mindenféle külsőség nélkül játszik, nagyon mélyen éli át, éli meg a műveket, a valaha létező legnagyobb csellisták egyike. Az Óbudai Danubia Zenekar partnere volt Perényinek, mívesen a szólistára figyelően játszott, talán nem hallottam még a művet ennyire szépnek. Ráadásként a lassú szakaszt ismételték meg a közönség hatalmas tapsa után, megindító, felejthetetlen, könnyfakasztó volt. Ez a koncert róla szólt.


Oldaltérkép