Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainErkel Ferenc- és Liszt Ferenc-jubileum

Szerző: PP
2010. október 25. 6.56

Erkel Ferenc  November 6–7-én, születésének 200. évfordulója alkalmából a Bánk bán ősváltozatát tűzi műsorra a Magyar Állami Operaház. November 7-én nyílik  Liszt Ferencmeg az operaház földszinti aulájában az a kiállítás, amely az operaszerző és -szervező Erkel munkásságának állít emléket. Liszt Ferenc arcmásával díszített mozdonyt avattak Sopronban a Liszt Ferenc-emlékév alkalmából. A GYSEV tulajdonában lévő mozdony hazánk és a szomszédos Ausztria területén közlekedik majd, és a tavaly pályára állított Széchenyi-mozdony párja.

Erkel-jubileum – A Bánk bán ősváltozata először az Operában és jubileumi kiállítás

November 6-án és 7-én, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a Bánk bán ősváltozatát tűzi műsorra a Magyar Állami Operaház. Az Erkel-opera kottája és szövege keletkezése óta számos szerzői és „idegen kezű” beavatkozáson esett át. A november 6-ai operaházi előadás különleges bemutató, hiszen a sokat játszott mű ebben a változatban még soha nem hangzott el a budapesti dalszínházban, sőt a 2009-ben elkészült kritikai kiadás hivatalos közreadása óta ez lesz az első magyarországi felújítása. Az Egressy Béni szövegével játszott ősváltozat igazi kulturális csemegét ígér.
November 7-én, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján nyílik meg az operaház földszinti aulájában az a kiállítás, amely az operaszerző és -szervező Erkel Ferenc munkásságának állít emléket. Erkel 1838 januárjában szerződött első karmesterként a Pesti Magyar (a későbbi Nemzeti) Színházhoz, s csakhamar hozzálátott az operaegyüttes megszervezéséhez. Az első hivatásos magyar hangversenyzenekar, a Filharmóniai Társaság Zenekara szintén Erkel szervezői és karmesteri munkájának köszönheti létét és fennmaradását.
A Magyar Állami Operaház Emlékgyűjteménye számos XIX. századi dokumentumot őriz a régi Nemzeti Színház megsemmisült anyagából. A kiállításon, mely az 1830-as évek végétől Erkel Ferenc haláláig tartó korszak dokumentumaiból válogat, több valódi ritkaság, eredetiben is látható levél, autográf kotta, korabeli metszet és fénykép eleveníti meg az Erkel-korszak operajátszását.
A kiállítást Wellmann Nóra rendezi, megnyitja Mikusi Balázs, az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője. Az anyag az évad végéig lesz látogatható az előadások szüneteiben.

Erkel Ferenc: Bánk bán

Az opera ősváltozata három felvonásban
Félig szcenírozott előadás
2010. november 6.

 Szövegíró: Katona József nyomán Egressy Béni
Karmester: Héja Domonkos
Rendező: Palcsó Sándor
Karigazgató: Szabó Sipos Máté

II. Endre: Geiger Lajos
Gertrudis: Lukács Gyöngyi
Ottó: Fekete Attila
Bánk bán: Kiss B. Atilla
Melinda: Kolonits Klára
Tiborc: Perencz Béla
Petúr bán: Kálmándi Mihály
Biberach: Szegedi Csaba
Udvarmester: Sárkány Kázmér

2010. november 7.

II. Endre: Geiger Lajos
Gertrudis: Pánczél Éva
Ottó: Fekete Attila
Bánk bán: Bándi János
Melinda: Kertesi Ingrid
Tiborc: Perencz Béla
Petúr bán: Kálmándi Mihály
Biberach: Szegedi Csaba
Udvarmester: Sárkány Kázmér

Az előadásokon köszöntő beszédet mond:
Kocsis Zoltán
karmester, zongoraművész

*

Liszt-mozdony avatásával nyílt meg Sopronban a Liszt Ferenc-emlékév 2011

Liszt Ferenc arcmásával díszített mozdonyt avattak Sopronban a Liszt Ferenc-emlékév alkalmából. A GYSEV tulajdonában lévő mozdony hazánk és a szomszédos Ausztria területén közlekedik majd, és a tavaly pályára állított Széchenyi-mozdony párja. A 230 km/h végsebességű, 86 tonna súlyú Taurus mozdonyra mintegy 120 négyzetméternyi fóliát feszítettek fel.
A fővárosban 2010. október 22-én nyíló Liszt Ferenc-emlékév alkalmából október 21-én a soproni pályaudvaron nagyszabású rendezvény keretében avatták fel azt a Liszt Ferenc arcmásával díszített Taurus mozdonyt, amely Magyarország és Ausztria egyes részein közlekedik majd az eurocity és intercity kocsik élén. A mozdony első útja a fővárosba vezetett, a Sopron–Budapest intercity élén.
A rendhagyó sajtótájékoztatón beszédet mondott Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, dr. Fodor Tamás, Sopron város polgármestere és Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. júliusban kinevezett vezérigazgatója. A mozdonyt első útja előtt Horvát Imre, a soproni Szentlélek-plébánia plébánosa áldotta meg.

 

Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a tematikus mozdonyok az ország egyik legfejlettebb vasútvonalának védjegyei lesznek. „A Liszt-mozdony, olyan »mozgó emlékmű«, amely úgy tiszteleg a nagy zeneszerző emléke előtt, hogy hírül viszi az érintett pályaszakaszon. Nem titkolt szándékunk volt megelőzni azt, hogy a közelgő bicentenárium évében Európa úgy ismerje meg Liszt Ferencet, mint a nagy osztrák zeneszerzőt, Franz Lisztet” – mondta a vezérigazgató asszony.
Németh László ötletgazda, a vasúti modellezéssel foglalkozó Loc & More ügyvezetője szerint Nyugat-Európában már bevett szokás az ilyesfajta felületek kultúra- és értékközvetítésre való felhasználása, és remélhetőleg nálunk sem lesz ez másként. A zeneszerző emlékére készített Liszt-mozdony, a tiszteletadás egyik legnagyszerűbb példája.


Oldaltérkép