Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainTrónörökösök a színen – a klasszikus zeneművészet új nemzedéke, koncertsorozat az MTA Dísztermében

Sajtóközlemény
2008. november 15.  11.56

 A 2007 tavaszán létrehozott Starlet Music Management célja, hogy klasszikus zenét játszó fiatal, különleges tehetségű előadóművészeket menedzseljen. A Starlet kiemelkedő tehetségű művészeket képvisel, olyanokat, akik már számos koncerten és versenyen bizonyítottak, rendkívül fontos azonban, hogy itthoni hangversenyeken is minél többen megismerhessék őket, hiszen éppen a pályakezdőknek óriási szükségük van bemutatkozási lehetőségekre. Az első koncert november 17-én lesz, melyen Farkas Gábor játszik.

A másfél év óta eltelt időszakban jelentős előrelépések születtek, ennek a munkának köszönhetően indul például az MTA Dísztermében a Trónörökösek a színen című sorozat, amelynek keretében novemberben, februárban és áprilisban ad szólóestet egy-egy fiatal előadóművész. A sorozat célja a kiugró tehetségű fiatal előadóművészek széleskörű bemutatása, a közönség figyelmének felhívása, új, fiatalabb közönség megnyerése.

A sorozat első hangversenye:
2008. november 17. hétfő, 19.30
Farkas Gábor lemezbemutató koncertje

A sorozat első rendezvénye különleges alkalom, hiszen Farkas Gábor lemezbemutató koncertet ad, az album az egyik legrangosabb kiadónál, a Warner Music Hungary gondozásában jelenik meg a napokban. An Evening with Liszt – ezzel a címmel lát napvilágot a CD, amely a koncert napjától kapható az ismert hazai hanglemezboltokban, valamint a Warner Classics and Jazz kiadó nemzetközi terjesztési pontjain világszerte. Farkas Gábor a koncerten a debütáló lemez teljes műsorát szólaltatja meg, amely a következő:
Miserere du Trovatore S. 433 – koncertparafrázis G. Verdi: A Trubadúr című operából
Réminiscences de Boccanegra S. 438 – fantázia G. Verdi: Simon Boccanegra című operából
Ave Maria S. 182
XII. magyar rapszódia S. 244/12
h-moll szonáta S. 178

Farkas Gábor zongoraművész elsősorban Liszt Ferenc (1811–1886) emléke előtt tiszteleg első lemezével. De többről van szó: különleges, értő-érző, bensőséges kapcsolatról, amely a művészt Liszt Ferenc muzsikájához fűzi. Ez a felvétel tehát nemcsak bemutatkozás, hanem meghatározó művészi, lelki találkozás hiteles dokumentuma is egyben. 
A lemez, illetve a koncert műsorát Liszt koncerttermekben és hangfelvételeken egyaránt ritkán hallható művei képezik. Így fölcsendül például a Miserere du Trovatore, koncertparafrázis Verdi: A Trubadúr című operájából; Réminiscenes de Boccanegra, fantázia Verdi: Simon Boccanegra című operájából, az Ave Maria, amelynek alcíme „Róma harangjai”, a XII. magyar rapszódia, és végezetül a Mester leginkább személyes hangvételű, zenei önarcképként értelmezhető főműve, a h-moll szonáta.

Farkas Gábor 1981-ben született Ózdon. Zenei tehetségével korán felhívta magára a figyelmet. Farkas GáborTanulmányait a Miskolci Zeneművészeti Szakközépiskola után a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol 2005-ben zongoraművész-tanári diplomát szerzett. Jelenleg az egyetem doktoriskolájának hallgatója, valamint az egyetem tanársegédje.  Tehetségét itthon és külföldön egyaránt elismerik, ezt egyebek között olyan díjak is bizonyítják, mint a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyének első helyezése, a Baden bei Wien-i Bartók Béla Zongoraverseny első díja, a Karlstadi Greta Erikson Nemzetközi Zongoraverseny második helyezése, a budapesti Liszt Nemzetközi Zongoraverseny harmadik helyezése. Farkas Gábor nemcsak a szakmát, hanem a közönséget is meghódította, sikeres koncerteket adott például Bécsben, Berlinben, Stuttgartban, Strasbourg ban, Firenzében, Párizsban, Londonban, Pekingben és Tokióban. Olyan karmesterekkel dolgozott már együtt, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás. Íme: két jeles dirigens véleménye:

Vásáry Tamás zongoraművész-karmester szerint:
„Farkas Gábor generációjában igen sok a kiváló zongorista, de kevés, akire azt mondanám, hogy költő. Ő az!”

Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester véleménye:
„Tökéletesen elégedett voltam Gábor művészi előadásával. Kiváló teljesítménye alapján igazán tehetséges zenésznek tartom.”

A sorozat második koncertje:
2009. február 3. kedd, 19.30
Fülei Balázs zongora- és Várdai István gordonkaművész hangversenye

Műsor:
Ludwig van Beethoven: f-moll „Appassionata” szonáta No. 23 Op. 57
Allegro assai; Andante con moto; Allegro ma non troppo
C. Debussy: L’Isle Joyeuse ( A boldog sziget)
Bartók Béla: Szonáta
Kodály Zoltán: Szonáta Op. 8
III.tétel-Allegro molto vivace
L. Janáček (1854–1910): Pohádka (’Mese’)
Con moto, Con moto, Allegro
I. Sztravinszkij (1882–1971): Olasz szvit
Introduzione, Serenata, Aria, Tarantella, Minuetto e Finale

Várdai István 1985-ben született Pécsett. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Várdai IstvánEgyetem Kivételes Tehetségek Osztályába, jelenleg a bécsi Zeneakadémiának és a budapesti Zeneművészeti Egyetemnek egyaránt növendéke. Professzorai Mező László és Reinhard Latzko. Bemutatkozó szólókoncertjét Hágában, Hollandiában adta 1998-ban, amit olyan jelentős állomások követtek, mint London, Firenze, Kobe, Frankfurt, Moszkva és München. Várdai István már több világhírű kelőadóművésszel dolgozott együtt, így 2006-ban például Jandó Jenő és Kelemen Barnabás szólista-partnereként lépett fel a Hamar Zsolt vezényelte Pécsi Pannon Filharmonikusokkal, valamint adott már koncertet Fischer Ádám vezényletével. 2006 nyarán a Santander-i Nemzetközi Zenei Fesztivál keretében Radovan Vlatkovics kürtművésszel adhatott közös koncertet. Az utóbbi egy-két évben szólistaként fellépett többek között a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral és Kínában a Qingdao Szimfonikus Zenekarral, valamint több alkalommal a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.
Tehetségét többször jutalmazták külföldi zenei versenyeken is, 2007 júniusában elnyerte Moszkvában a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny harmadik díját, a Nemzetközi Csajkovszkij Alapítvány Különdíját, 2006-ban Berlinben a Kronbergi Akadémia Különdíját az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms versenyen. Várdai István mindemellett kivételes sikersorozattal is büszkélkedhet: háromszor nyerte meg a David Popper Nemzetközi Zenei Versenyt. Nemzetközi mesterkurzusok keretében olyan mesterektől volt szerencséje tanulni, mint Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaja és Starker János. 2008. március 15-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó „Márciusi Ifjak” állami kitüntetést.
Legújabb elismerése: október 27-én Várdai István nyerte meg a rangos Genfi Nemzetközi Zenei Verseny 20.000 svájci frank összegű fődíját, valamint a közönségdíjat, a Pierre Fournier elismerést, továbbá a Coup de coeur Breguet díjat is, amely egyebek között CD-felvétellel és kétéves koncertlehetőséggel is jár.
Parlando: „Várdai István különleges zseni. (...) óriási teljesítményt nyújt, ami a hangok tökéletes és plasztikus kijátszását, a helyes frazírozást és tempóvételt jelenti, és mégis elképesztően virtuóz.

Fülei Balázs 1984-ben született Kecskeméten. Zongorázni 8 éves korában kezdett, első tanára Katonáné Szabó Judit volt. Budapesten a Bartók Béla Konzervatóriumban tanárai Eckhardt Gábor és Réti Balázs voltak. 2008-ban kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Nádor György, Réti Balázs, Devich János és Gulyás Márta tanítványaként.
Fülei BalázsRészt vett többek között Rados Ferenc, Kurtág György, Rohmann Imre, prof. Amadeus Webersinke, Wilhelm Brons, Florent Boffard, Norma Fischer, Csalog Gábor, Bertrand Ott, Jan Wijn, Jan-Marisse Huizing, Boris Berman és Detlef Kraus mesterkurzusain. 2003-ban a konzervatóriumok X. Országos Zongoraversenye és a 10. Jubileumi Földes Andor Zongoravereseny I. helyezettje volt. 2005-ben A tarantói (Olaszország) 43. „Arcangelo Speranza” Nemzetközi Zongoraverseny győztese. 2005-ben A The International Holland Music Sessions a New Master On Tour koncertkörút 2006/2007-es évadjának szólistájává választotta, szólóestet adott az amszterdami Concertgebouw-ban, a hágai Diligentiában és Európa számos nagyvárosában. 2006-ban Chopin és Liszt balladáival DVD felvételt készített Tokióban. 2007. júniusában a moszkvai Csajkovszkij Verseny különdíjasa volt, majd a milánói 25. Ettore Pozzoli Nemzetközi Zongoraversenyen kapott 3. díjat. Több nemzetközi zenei fesztivál meghívott vendége volt, mint például a Miami International Piano Festival, Ferruccio Busoni Festival, Santanderi Nyári Fesztivál, 14 éves kora óta rendszeresen fellép szóló- és kamarazenei művekkel egyaránt Magyarországon valamint Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, Oroszországban, Kínában, Japánban és Ausztráliában, 2008. novemberében a New York-i Carnegie Hallban debütál. Kortárs művek ősbemutatói fűződnek nevéhez.

„Zenei elmélyültség jellemzi a fiatal magyar zongoristát, Fülei Balázst (…) világos és finom muzikalitása a zene velejével érintkezik” – Jan Marisse Huizing zongoraművész, a The International Holland Music Sessions művészeti igazgatója

A sorozat harmadik koncertje:
2009. április 28. kedd, 19
Baráti Kristóf hegedűművész szólóestje

J. S. Bach: g-moll szólószonáta No. 1 BWV 1001
J. S. Bach: a-moll szólószonáta No. 2 BWV 1003
J. S. Bach: C-dúr szólószonáta No. 3 BWV 1005
J. S. Bach: h-moll partita No. 1 BWV 1002
J. S. Bach:  d-moll partita No. 2 BWV 1004
J. S. Bach: g-moll partita No. 3 BWV 1006

Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Zenész családból származik, édesanyja hegedűs, édesapja csellista. Gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte, ahol 8 évesen lépett először színpadra szólistaként a Maracaibói Szimfonikus Zenekarral.
Baráti KristófZenei tanulmányait édesanyjával kezdte, majd Caracasban, Emil Friedman professzor irányításával folytatta. 12 éves korában nyert felvételt a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára, ahol Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei.
Eduard Wulfson Professzor, a Stradivárius Társaság igazgatója 1996-ban fedezte fel Baráti Kristófot a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen, és ettől kezdve zenei tanácsadója, szakmai mentora lett. Wulfson a híres orosz hegedűiskola hagyományának egyik örököse. Tudását, amit tanáraitól, Yehudi Menuhintól, Nathan Milsteintől és Henryk Szeryngtől kapott, adta tovább Barátinak.
Baráti vendégtanárként részt vett – Ida Hendel, Vadim Repin és Natalia Gutman mellett – azokon a mesterkurzusokon, melyeket Eduard Wulfson szervezett a Château de Champs-Sur-Marne kastélyban, illetve a párizsi Sorbonne Egyetemen.
Rendszeresen fellép Magyarország és a világ nagy koncerttermeiben, kiváló zenekarokkal, jeles karmesterekkel, ünnepelt előadója jelentős fesztiváloknak.
Baráti Kristóf a Stradivárius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű, 1703-as Stradivári mesterhegedűn játszik, amely hozzájárul előadó-művészetének még teljesebb kibontakozásához.
A budapesti szólóest műsorát hatalmas sikerrel adta elő a Moszkvai Konzervatórium nagytermében, teltház előtt, 2008 januárjában.

Az „Erzsébet  Királyné” verseny után Dumont Maigret a következőket írta a „La Libre Belgique” című napilapban: „Baráti fantasztikus. A verseny egésze alatt gyönyörködhettünk óriási tehetségén alapuló tiszta, ösztönösen emelkedett stílusú játékában, egyszerű de kiforrott zenei ízlésében”.
Napjaink egyik legnagyobb hegedűművésze, nyilatkozta Vadim Repin: „Kristóf hihetetlenül nagy tehetség. Óriási karrier előtt áll.”
A legendás hírű hegedűművésznő, Ida Handel így értékelte Baráti Kristófot: „Kristóf nem csak a saját generációjának, hanem több nemzedéknek az egyik legtehetségesebb hegedűművésze.  Rendkívüli ember.  Játékát tiszta intonáció, gyönyörű hangzás, természetes muzikalitás, elegáns ízlés jellemzi.  Igazi szólista.”

A koncertekre a jegyek 2500 forintba kerülnek, a belépők megvásárolhatók az ismert jegyirodákban, illetve a hangverseny előtt – 18 órától – a helyszínen.


Oldaltérkép