Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain



Megnyílt Magyarország első tematikus élményparkja
Élménybirtok – Bikal

Sajtóközlemény
2010. április 1. 6.56

Közel 4 éves előkészítő munka után április 1-jén megnyílt Magyarország első tematikus élményparkja a Baranya megyei Bikal településen. A beruházást a több éve működő Puchner Kastélyszálló tulajdonosa, Kollár László indította útjára turisztikai és szabadidő-tevékenység fejlesztése céljából. Az eseményen Kollár László tulajdonos és cégvezető, Gráf József, Herczog László miniszter és Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet.

Ezt követően Ruzsa Csaba, a Pécs 2010 EKF ügyvezető igazgatója és Szakács László országgyűlési képviselő felhúzták az Élménybirtok és az EKF hivatalos lobogóit, és a közel 150 meghívott vendég egy egész napos programon vett részt.
A bikali Élménybirtok jelenleg Magyarország egyedülálló tematikus élményparkja, melyre külföldön már számtalan példát találhatunk, mint pl. Anglia (Camelot Tematikus Park, Warwick-kastély), Franciaország (Guédelon, Puy du fou), Ausztria (Carnuntum). A tematikus élménypark itthon most először meghonosított újfajta termék és szolgáltatás kategória, mely egyszerre három generációnak nyújt érdekes és tartalmas szórakozást. A fejlesztő nem titkolt szándéka volt, hogy létrehozzon Közép-Európában egy olyan újszerű, egyedülálló terméket a szabadidős piacon, mely innovatív gondolkodást és nemzeti értéket is képvisel egyszerre.

Hargitai János polgármester, Gráf József vidékfejlesztési miniszter és Kollár László tulajdonos 

Az Élménybirtok kialakítása és működése
A bikali Élménybirtok a középkor világát idézi fel és tárja interaktív módon a látogatók elé történelmi események, legendák felidézésével, korabeli mesterségek bemutatásával és vendéglátással. Az Élménybirtok a bikali Puchner-kastély szomszédságában található 7,5 hektáros területen fekszik több területegységre osztva: középkori falu, óváros, palota, madaras színpad és lovagi küzdőtér.
Az Élménybirtokon történelmi események látványos és élményszerű bemutatása zajlik majd a középkori mindennapok és életvitel megelevenítésével. Ezzel párhuzamosan kézműves-hagyományok magas szintű bemutatása és generációk közötti továbbadása is a hosszú távú célok között szerepel. Az Élménybirtok működtetésében színészek, statiszták, animátorok, kézművesek, oktatók, madarászok, lovasok vesznek részt, akik a „színfalak” előtt és korhűen berendezett terekben megelevenedő kort testesítik meg, így válik teljessé a látogató számára a középkori időutazás. A működés első éveiben az Élménybirtok a reneszánsz kort tűzte zászlójára. A kezdeményezés szerint ez az életigenlő, emberközpontú, a művészeteket, a tudományokat, a mesterségeket felkaroló újjászületést hirdető, Európára és a világra nyitott izgalmas és mozgalmas kor mintául szolgálhat a ma emberének is.

 Fekete sereg

Gazdasági adatok
Az Élménybirtok a Bikalon található négycsillagos Puchner Kastélyszálló szomszédságában található. A beruházás teljes értéke hozzávetőleg 2 milliárd forint, mely megoszlik az építkezés és a működtetés területei között, és melynek kb. 50 százaléka európai uniós támogatásból, a másik része banki hitelből és önerőből tevődik össze.
A beruházás Magyarország 33 leghátrányosabb kistérségeiből a 16. helyen lévő egyik leghátrányosabb, a Sásdi Kistérség területén fekvő, kb. 800 lelkes észak-baranyai kistelepülésen, Bikalon valósult meg. Bikal három megye határán fekszik (Somogy, Tolna és Baranya megye) és Pécs, Szekszárd, Kaposvár vonzáskörzetére terjed ki.

Regionális összefogás

A beruházás része a Pécs és Orfű közötti erdei bicikliút, az orfűi víziturisztikai központ, valamint a mecseknádasdi borfalu kialakítását is magába foglaló 3,2 milliárd forint összköltségű Baranyai Élménykörút elnevezésű turisztikai fejlesztésnek, melynek célja Baranya turisztikai vonzerejének növelése. A Baranyai Élménykörút kezdeményezés kiváló példája a regionális összefogásnak és a tenni akarásnak, hogy együtt növeljék Baranya és a Dél-dunántúli Régió turisztikai és kulturális vonzerejét. A bikali Élménybirtok egyben a Pécs 2010 EKF Családbarát Partnere, így egészítve ki a pécsi kulturális programkínálatot egyéb, a család minden tagja számára élvezhető szabadidős lehetőséggel.

 Kollár László

A bikali Élménybirtok

Az élménybirtok öt főbb része:

Középkori falu
A faluban bemutatják a régi, hagyományos parasztházakat, és itt kap helyet három mesterség műhelye is: a fazekas, a kosárfonó és a kovácsmester. A mesterek felelevenítik, a vendégek pedig kipróbálhatják a szakmák fogásait, termékeik elkészítésének technikáját. Itt kap még helyet az állatsimogató, ahol a falusi életmódra régen is jellemző háziállatok élnek, a vízimalom, valamint a falusi csárda, ahol vendégeink kipróbálhatják a falusi étkek elkészítésének módját. Betekintést nyerhetnek a méz, lekvár, sajt, vaj, ecet és más házi termékek készítésébe. A falu mindennapi életét színesíti az Itáliából hazatérő vándorszínészek vásári komédiája.

Madaras színpad
A park egyik leglátványosabb programja tekinthető meg a faluhoz kapcsolódó madaras színpadon. A látogatók testközelből csodálhatják meg a ragadozó madarak ügyességét és kapcsolatteremtését az emberekkel. Mint hagyományőrzés a madárröptetés a reneszánsz korban virágzott, és nem hiányozhatott a királyok udvarából, ekkorra forrta ki magát művészeti tevékenységgé. Ahogy Balassi mondta: a reneszánsz kori solymászbemutató „gondűző szórakozás”. Az előadások hossza: 30-40 perc.

Középkori város
A város sikátoros utcáit korabeli mesterműhelyek, egy középkori fogadó, valamint az Apródképző alkotja. A korhű környezetben bemutatott mesterségek: szobrász, pékmester, mézeskalácsos és gyertyaöntő, szabómester, gyöngyfűző, fafaragó, ékszerkészítő stb.
Városi fogadónkban, korhű környezetben kenyérlángos, lepények, kemencében sült ételek fogyasztására nyílik lehetőség. Itt a nap folyamán vándorszínészeink több alkalommal is tréfás jelenetekkel szórakoztatják a betérőket.
Az Apródképzőben a 3–18 éves korú gyermekeket, fiatalokat várják. Itt korcsoportos tematikus foglalkozások keretében szakképzett tanítók segítségével foglalkoznak a gyerekekkel, akik megismerhetik, megtanulhatják a régi korok kultúráját (régi falusi népszokásokat, hagyományokat, népi játékokat és táncokat).

 Látkép

Főtér
A palota előtt elterülő főtéren táboroznak a középkori lovagok, kiknek mindennapi életébe, harci játékaiba tekinthet be a látogató. A katonai tábor mellett a főtéren elevenedik meg a középkori nyüzsgő vásári hangulat, élő piac. A főtéren kap helyet a szekérszínház az Amphitryon című darabbal, valamint itt kel életre az interaktív Toborzó a fekete seregbe.

Pataky AttilaLovagi küzdőtér
Az élménybirtok leglátványosabb állomása a lovagi küzdőtér, ahol vendégeink korhű történetbe ágyazva megtekinthetik a korabeli lovagi tornákat, látványos csatajeleneteket valamint ügyességi lovasbemutatókat. Az előadás hossza: kb. 45-60 perc.

Kapcsolódás az oktatáshoz
Az oktatáson belül az Élménybirtok az osztálykirándulások, nyári táborok, jutalomkirándulások, kihelyezett tanórák, szakmai gyakorlatok széles körű kibontására, továbbgondolására ad lehetőséget és színteret. Szakmai kapcsolódási pontként kínálkozik a kompetenciaalapú oktatáshoz, a nem szakrendszerű oktatáshoz, szakmai gyakorlathoz, szakági képzés területeihez. A reneszánsz Élménybirtok az oktatás, képzés területén túlmutatva szintén kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a tehetségkutatásra és gondozásra.
A térségi iskolák (Hegyháti Intézményi Társulás) felkérésére, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium közreműködésével, 2010-ben a bikali Élménybirtokkal közösen együttműködve meghirdették a „Pannónia dicsérete” címet viselő versenysorozatot a magyarországi oktatási intézmények és a határon túli magyar oktatási intézmények részére, melynek első döntője április 2-án lesz.

Európai körkép

A tematikus élménypark a szabad idő eltöltésének újszerű színtere. Külföldön már régóta működnek ilyen jellegű parkok egy-egy témakört, történelmi korszakot feldolgozva és élményszerűen bemutatva, gondoljunk akár csak a franciaországi Disneylandre. A tematikus parkok valódi lényege ebben rejlik: épített környezetben szakavatott színészek, mesterek, animátorok fogadják a látogatókat. Egész napos kikapcsolódást nyújtanak minden korosztály számára az előre megkomponált napszakok.

Meseparkok
A mesevilágba vágyók Franciaországban, Disneylandben találkozhatnak mesefigurákkal, a legkülönbözőbb előadásokkal kapcsolódhatnak ki és be a mesébe korosztálytól függetlenül. Svédország egyik legnagyobb parkjában, Santaworldben maga a Mikulás fogadja a látogatókat, sőt a műhelyébe is bekukkanthatnak a jó és rossz gyerekek, illetve a skandináv mondavilágból ismert elfek és trollok életébe is. Persze nem lehet megfeledkezni az Angliában, Dániában és Németországban is megtalálható Legolandről sem, ahol nemcsak a kis legóelemekből álló építmények és játékok nyűgözik le a látogatót, de saját kreativitásukat is latba vethetik az arra vállalkozók.
Több országban is találkozhat az utazó a minket körülvevő világ kicsinyített másaival. Olaszországban az Italia in miniatura területén nem csupán az ország szépségeit lehet megcsodálni, hanem 1:25, illetve 1:50 arányban miniatürizálva Európa leghíresebb épületei is megszemlélhetők. A hollandoknak sem kell külföldre utazniuk hasonló attrakciókért. Scheveningenben található Madurodam, ez az apró, tipizált holland város, mely szintén életre szóló élményekkel kecsegtet. Komoly felelősséggel ruházza fel a környék iskoláinak diákjait, akik kétévente megválasztják maguk közül a piciny város polgármesterét.

Történelmi parkok
A legjelentősebb számban mégis a történelmi korokat idéző parkok vannak jelen Európában, valamint szép számmal akadnak az európai lovagok hőskorát megidéző szórakoztató központok az Egyesült Államokban és Ausztráliában is. Az öreg kontinenssel azonban mégsem vehetik fel a versenyt ezen a területen.
Angliában a kerekasztal lovagjainak legendája köré épülő Camelot Tematikus Park 40 hektáron terül el, ahol a látogatót középkori díszletek között zajló lovagi játékok és Merlin varázsshow-ja fogadja.
A hatalmas történelmi múltú Warwick-kastélyban is a középkor áll a középpontban. A kiállításokhoz különböző szórakoztató funkciók társulnak, gyerekprogramok és előadások, melyek során megelevenednek a középkori lovagi csatározások, a hercegnők életének epizódjai, valamint a kor olyan úri kedvtelései is, mint a madárröptetés.
Így érkezünk el Franciaországba, ahol a középkori szórakoztatás fellegvára, a Puy du fou található, ami Disneyland után a második legnépszerűbb park évi 1,45 millió látogatójával. A szórakoztató központ 1977-ben egy korábbi reneszánsz vár romjain épült, ahol a várat kiegészítendő egy középkori falut is létrehoztak. Itt a különböző történelmi koroknak megfelelően kialakított látványos terek mellett állandó attrakciók és kisebb előadások várják a látogatókat, akik így tanúi lehetnek akár egy lovagi tornának, akár a vikingek harcának. A leglátványosabb programra azonban estig kell várni, amikor a vár mögött kialakított hatalmas színpadon 1200 színész és több száz ló közreműködésével a terület 700 éves történelmét felölelő hatalmas show szórakoztatja a megjelenteket.
Ám nem ez az egyetlen középkori ihletettségű park az országban. A 13 éve megkezdett Guédelon projekt szintén érdekes és tanulságos lehet. A kísérlet célja, hogy kizárólag korhű módszerek és alapanyagok felhasználásával egy 13. századi várat építsenek fel a résztvevők. Az építkezés körülbelül félidőben jár, így az épületek egy részét már megcsodálhatja a közönség, sőt figyelemmel kísérhetik a munkálatokat, amik látogatási időben folyamatosan zajlanak.
A szomszédos Ausztria is rendelkezik témára épülő parkkal. A Carnuntum valamivel korábbra, Tiberius császár idejére csábítja látogatóit. A programok között különösen nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek érdeklődésének felkeltésére, gyerektáborokban tudhatnak meg többet a régi város lakóiról, sőt, akár születésnapi zsúrok helyszíne is lehet a terep.

Hasonló, magas színvonalú szórakoztató parkkal ezután Magyarországon is találkozhatunk majd, ugyanis 2010. április 1-jén nyílik Baranya megyében a középkort felidéző Élménybirtok-Bikal.

Korábbi cikkünk

Az élménybirtok honlapja


Oldaltérkép