Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainHagyományőrzés élményszinten
A nyáron már főpróbát tart a bikali Reneszánsz Élménybirtok

Sajtóközlemény
2009. május 11. 8.56

 Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként, 2,5 milliárdos összberuházással, 7,5 hektáron reneszánsz élménypark épül a bikali Puchner Kastélyszálló szomszédságában. A gigantikus beruházás nem csupán Magyarországon, hanem Kelet-Közép-Európában is egyedülállónak számít. Ha elkészül, éves szinten nagyságrendileg 200-250 ezer vendéget várnak a szervezők. A teljes komplexum2010 márciusában nyílik meg.

A lovagmesék óriásai és törpéi is otthonosan érezhetik magukat a hamarosan megnyíló Baranya megyei Reneszánsz Élménybirtokon, hiszen mindkét jelző, a hatalmas és a kicsi is jellemző az épülő parkra. A 2,5 milliárdos összberuházás, a 7,5 hektár nagyságú terület, a közel 130 vendéglátásban dolgozó, 30 kézműves, 15-20 lovas, 20 animátor, 10-15 színész, 3-5 solymász mind az óriások léptékéhez mérhető. A tervezett programok és a látnivalók hatalmas sokszínűsége is magával ragadja a leendő látogatót. A Reneszánsz Élménybirtok óvárosában kap helyet a kőfaragó, a pénzverő, a fafaragó, a papírkészítő, a pék, a marcipánkészítő, míg a középkori falu ad otthont a kovácsnak, a kosárfonónak, a fazekasnak. Látványos lovagi torna és a madaras színpad bemutatói szórakoztatják az érdeklődőket. A középkori templom ad helyet a lovaggá ütési és apródavatási ceremóniáknak, a főtéren a reneszánsz kor vásári mutatványosai, komédiásai szórakoztatnak, de akár szemtanúi lehetünk egy bírói vagy népítéletnek is.

 

A grandiózus léptékek mellett az apró részletek kidolgozása is azt szolgálja, hogy aki a Reneszánsz Élménybirtokra belép, úgy érezze, mintha időutazásban venne részt.
„Az épületeknek meg kell felelnie a mai kor technológiai elvárásainak úgy, hogy egyben középkori hatást keltsenek. A látszó felületeket bontott anyagból – régi téglából, bontásból származó hódfarkú cserépből, régi gerendákból – építettük, díszítettük, annak érdekében, hogy még korhűbb legyen a hatás. Finom technikával sikerült a modern kor épületgépészeti elemeit (fűtő, hűtő berendezéseket) „láthatatlanná” tenni, hogy a vendégek csak a jótékony hatását élvezhessék, de ne legyen idegen a középkori építészeti megoldásoktól sem. A ruhák, az épületek megtervezésekor egyaránt ügyeltünk a részletgazdagságra, éppúgy, ahogy az egyes tematikus bemutatóknál. A műsorok animátorainak képzése már egy éve folyik, januárban megérkeztek, és már megkezdték a felkészülést a bemutatók lovai is, ők bizonyára a gyerekek egyik legnagyobb kedvencei lesznek” – mondja Kollár László, a Reneszánsz Élménybirtok megálmodója és tulajdonosa.

 

2010 márciusában nyílik meg a teljes komplexum, de az érdeklődők már idén nyáron betekintést nyerhetnek a Reneszánsz Élménybirtok programjainak egy részébe. A szervezők ugyanis több főpróbát tartanak: június végére elkészül az óváros és a középkori falu épületei, az év második felében indul a reneszánsz palota és a főtér építése.

Bővebb információ 

  


Oldaltérkép