Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainRóluk, nekünk, nélkülük – vándorkiállítás

Szerző: Bereczki Bálint
2011. január 19. 6.56

Bereczki BálintMegrázó és elgondolkodtató fényképkiállítást tekinthettünk meg a Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtára előtti aulában 2010 októberében. Az auschwitzi koncentrációs táborban készült felvételeket mutatták be, olyan dokumentumokat, amelyeket az SS azonosítási célból készített. A nagyszabású vándorkiállítás, ami a Róluk, nekünk, nélkülük alcímet kapta, és többek között az oktatási és kulturális tárca, valamint a Jad Vasem szervezet támogatásával jött létre, bemutatta Szombathely zsidóságának történetét is. A képek azóta már bejárták az ország nagy részét.

Jákob Lili, egy kis kárpátaljai faluból érkezett az auschwitzi koncentrációs táborba, ahol munkaképesnek találták, így megmenekült az azonnali haláltól. 1945. április 9-én szabadították fel a szövetséges csapatok az akkor már a Dora-Mittelbau táborban raboskodó lányt, ahol Lili egy pizsamába csavart, mintegy 200 fotót rejtő albumot talált. Ezt az albumot tartjuk ma az egyik legfontosabb képi bizonyítéknak, és ebből válogatott a szombathelyi kiállítás anyaga is.

 A szombathelyi zsinagóga Az emlékmű

Bár a legmegrendítőbb, a felszabadulás utáni állapotokat dokumentáló képeket nem láthattuk, mégis nehéz és szomorú volt végignézni a fotókat. Olyan emberek néznek vissza róluk, akik tekintetében a félelem és az érthetetlenség mellett néhol egy kis remény is tükröződik. A huszadik század legőrültebb évtizedeiben egy gyilkos és degenerált ideológiának köszönhetően több millió embert pusztítottak el precíz és jól kidolgozott munkával a nácik haláltáboraiban. A halálos ítélet indoklása csupán a származásuk volt. Embertelen körülmények között tartották fogva őket, gettók falai közé zárva a saját városukban, majd marhavagonokba zsúfolva indultak a szinte biztos pusztulás felé, valamelyik koncentrációs táborba. Azon férfiak és nők, gyermekek és öregek arcait láthattuk most, akik egy szörnyű korszak áldozatai voltak, ez a kiállítás méltó emléket állít nekik és a második világháború számtalan izraelita áldozatának is.
A kiállítás érdekes részei voltak a szombathelyi zsidóság történetét bemutató táblák. A hitközség a kiegyezés idejétől kezdve aktív tagja volt a város kulturális, vallási és gazdasági életének. Megismerhettük Szombathely azon pontjait, ahol a közösség fontos intézményei álltak egykoron, vagy állnak ma is. Gyönyörű zsinagógájuk, ami most hangversenyterem, 1881-ben épült a bécsi Ludvig Schöne építész vezetésével. 1944. május 8-a szomorú dátum a város történetében, ugyanis ekkor rendelték el a szombathelyi zsidók gettóba költöztetését, július 3-án pedig megindult deportálásuk az auschwitzi táborba. A több mint 3500 fős közösség csupán 10 százaléka élte túl a szörnyűségeket. Az áldozatok emlékművét 1946-ban avatták fel.

 
 

Jó volt látni, hogy mennyi középiskolás csoport kereste fel a kiállítást, és nagyon tetszett, hogy a tárlatvezető szerepében is őket tisztelhettük. Fiatalok és idősebbek együtt emlékeztek ezen a rendezvényen, azt kívánva, hogy soha többé ne történhessen ilyen szörnyűség, soha többé ne kelljen származásuk vagy hitük miatt szenvednie embertársainknak vagy nekünk. (A fényképeken a szombathelyi zsinagóga és a mellette felépült emlékmű látható.)


Oldaltérkép