Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKastélysziget nyílik jövő nyáron Edelényben 1.

Szerző, fotó: leho
2012. november 28.

 Ünnepélyes keretek között írták alá november 28-án az Edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütemének támogatási szerződését. A L’Huillier–Coburg-kastély leendő múzeumi boltjában nagy érdeklődés mellett zajlott a projekt második ütemének bemutatása. A Forster-központ (NG), a NORDA és a város e fejlesztéssel szeretné kiemelni a kistérséget a mélyszegénységből. Az első ütem 2013. július 31-én zárul, s akkor nyílik meg a központ, a második etap ma indult, s 2014-ben fejezik be a munkálatokat.

Szigetek az áramlatban
Sajószentpéter után, Edelénybe érve rádöbbenünk, egészen más probléma foglalkoztatja az itteni közvéleményt, mint például a budapestit. A puszta megélhetés. A messzebbről kies táj után szinte mellbe vág, hogy szemetes a városszél, elhagyott, lepusztult társasházak várják új lakóikat vagy a lebontást, a szürke erkélyeken, illetve az utcákon sok rosszkedvű ember nézelődik, téblábol, unatkozik – ez a kép más térségekben nem megszokott. Edelény az ország egyik leghátrányosabb kistérsége, mondja Molnár Oszkár az aláírás előtt, és ezt nem nagyon kell bizonygatni egy félórai ottlét után.

  

Szemben a kastélyszigettel – ahol a földhőt hasznosítva hőszivattyús fűtést valósítanak majd meg és napelemes energiatermelésben is gondolkodnak – óriási kontrasztként ötvenes éveket idéző, kiégett neonfényes cipőbolt riaszt el a kockatömbben, illetve kiszolgált függönyök (ha vannak) és erkélyen száradó nagykabát. Ha uniós beruházásnak Magyarországon valahol létjogosultsága van, akkor Edelényben biztosan.

 

A kastélyparkba lépve egészen más kép fogad, zajlik a munka, ez a fejlesztés már most szigetként hat, remélhetőleg ez a szigetjelleg az évek múlásával megszűnik, de ez egyelőre a jövő kérdése. Amit látunk, lenyűgöző: vadgesztenyefasort telepítettek, gyönyörű a homlokzat, és már az aláírás helyén, a leendő múzeumi bolton (magyarul shop) is látszik, hogy ízléssel és hozzáértéssel fogtak hozzá a fejlesztéshez.

 

Cselovszki Zoltán a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke (a KÖH és az NG jogutódja), Kormány Krisztián, a NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője és Molnár Oszkár, Edelény polgármestere írta alá a szerződést, miszerint a projekt – „Edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitációjával” – az Új Széchenyi Terv keretében 900 millió forintos támogatást kap a Magyar Államtól és az Európai Uniótól a fejlesztés megvalósítására. A komplex beruházás eredményeként egyrészt befejeződhetnek az épület rekonstrukciós munkái, másrészt rekreációs parkot, tematikus kiállításokat, foglalkoztató tereket és egyéb turisztikai attrakciókat alakítanak ki a kastélyban és annak környezetében.

  

Miben lesz különleges?
Nyilván más léptékben, hangsúlyokkal, de Eszterháza keleti párja lehet. Magyarországon egyedülálló a kastélysziget, a Holt-Bódván belüli területeken rekreációs, a belső udvarokat és a kastélyt kivéve mindenki által ingyen látogatható parkot alakítanak ki. Egyedülállóak – már készen van a rekonstrukció – és csodásak a rokokó falfestményekkel teli termek. Nálunk kuriózum a földhős fűtés vagy a nyugati szárnyban kialakítandó gyerekkastély, ahol mindent a kezükbe vehetnek majd a kisebbek. Edelénybe kerül a Nemzeti Múzeum raktárából (már megkötötték a szerződést) a tíztételes királysorozat, mely festmények összetartozását a projekt tudományos előkészítő munkája derítette föl…
(Az első ütemről, a kastélybelsőről és az épületegyüttes történetéről a következő részben írunk)

   


Oldaltérkép