Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMegkezdődött az Ünnepi Könyvhét – Szép Magyar Könyv 2008 Verseny

Szerző: PP, fotó: leho
2009. június 4. 20.56

Jankovics Marcell, a főzsűri elnökeJúnius 4-én délután megkezdődött a 80. Ünnepi Könyvhét és 8. Gyermekkönyvnapok. Az első napi gyér számú érdeklődőt ki-ki a hideg időre, illetve a gazdasági válságra fogta, mindenesetre sok kiadó standja este hétkor már vagy még nem volt nyitva, s talán több szakmabeli forgott a Vörösmarty téren, mint érdeklődő, de mindez biztosan meg fog változni a hét végén. Az első nap kiemelkedő eseménye volt a Szép Magyar Könyv 2008 elismeréseinek átadása.

Lator László nyitotta meg a jubileumi könyvhetet, melyen a tavalyi 121 után 105 – 86 hazai és 19 határon túli – kiadó állított standot, és a régebbi kiadványok mellett 356 (magyar) könyvújdonság jelent meg, 65-tel kevesebb, mint 2008-ban. A Vörösmarty téren két színpadon folyamatosan zajlanak majd az események, s a kiadók közel ezer dedikálást szerveztek.
Jankovics Marcell és Zentai Péter LászlóImmár hagyomány, hogy a Szép Magyar Könyv Verseny díjátadóra az Aranytíz Művelődési Központban kerül sor. Zentai Péter László MKKE-igazgató moderálta az eseményt. Elmondta, hogy nincs olyan könyves esemény Európában, amely ilyen folytonosságot mutatna fel, a frankfurti „alig” hatvan felett jár (azt már Hiller István tette hozzá, hogy 1957-ben maradt ki egy év – nota bene az írók nem akartak asszisztálni ilyen formában a hatalomnak a forradalom leveréséhez). A díjat a katasztrofális küllemű könyvek hatására Szántó Tibor, Lengyel Lajos és Haiman György tipográfusok 1952-ben – „a randa könyvek évadján” – alapították. Zentai megemlékezett arról, hogy a rendszerváltás után mind Antall József, mind a megjelent Demszky Gábor főpolgármester rögtön a verseny mellé állt, és különdíjat alapított. A főváros azóta is ingyen bocsátja rendelkezésre a fő helyszínt, a Vörösmarty teret. Az igazgató elmondta, hogy mintegy ötven településen zajlanak Debrecentől Pécsen át Szegedig a könyvhét programjai, a polgármesterek a főtereket itt is ingyen bocsátják rendelkezésre, amit távolról is köszön – ez az ünnep a világon a helyszínek számát tekintve is kuriózum.
Hiller István kulturális miniszter a Márai-program megvalósítása érdekében együttműködést ajánlott és kért a könyves szakma képviselőitől. Elmondta, hogy 2010. január 1-jétől – amikor a Nemzeti Kulturális Alap bevételi forrását az ötös lottó járulékadójának 90 százaléka alkotja majd – a Márai-program megvalósíthatóvá válik.
Jankovics Marcell, a Szép Magyar Könyv 2008 Verseny főzsűrijének elnöke elmondta, hogy manapság felértékelődik a szép könyv; egyrészt egyre több a diszlexiás gyerek, egyre kevesebben olvasnak. Másrészt a televízióval a vizuális kultúra egyre inkább előtérbe tolakszik, de ez nem feltétlenül baj, hiszen egyre fontosabb lesz a könyv tipográfiája. Főleg akkor, amikor az emberek rutinszerűen blogokat írnak, hoznak létre és SMS-eket küldenek, a tévében az alsó sávban olvasható színvonalon. Ez kettős kultúrát jelez: van egy tömegdemokrácia, amelyik nem annyira a könyv iránt érdeklődik, és van egy hálás és hűséges közössége a könyvnek, ez a könyvhéten tapasztalható, nagyon sok ismerőssel – de új arccal is – találkozik évtizedek óta a Vörösmarty téren.
Idén 50 kiadó 115 könyvvel nevezett a versenyre, ez kettővel kevesebb, mint tavaly. Kiemelte, hogy az ismeretterjesztés kategóriájában sok szép könyv jelent meg, ugyanakkor visszatérően probléma a tankönyvek esztétikuma, ami magyarázható azzal, hogy takarékoskodni kell a térrel és a papírral [és az állami támogatással
– a szerk.], ez azért is sajnálatos, mert a gyerekek hovatovább a tankönyvekkel találkoznak először. Mint mondta, tankönyvekben és gyerekkönyvekben kevés volt a jelentkező [ennek némileg ellentmond a tavalyi gyerekkönyves statisztika és az IBBY-vélemény]. Két további kategória nem volt sikeres: a reprint, fakszimile, átvett könyvek kategóriája, amelyre csak egy nevezés érkezett, ám az elnyerte a tetszésüket, valamint a speciális kategória, melyben nem találtak elismerésre méltót. A művészeti, szépirodalmi, ifjúsági, ismeretterjesztő, tudományos kategóriák könyvei azonban „örömmel töltötték el” a főzsűri szívét.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elismerései

Díjak

Ismeretterjesztő könyvek kategória:
1. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Kalotás Zsolt Körös–Maros Nemzeti Park
című kötet.
2. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Kubassek János
Útkeresők – Magyar utazók és földrajzi felfedezők című kötet – az elismerést Kemény Zoltán, a könyv tervezője vette át.
3. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Mandel Róbert Magyar népi hangszerek
című kötet – a díjat a szerző, Mandel Róbert vette át.

A Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategória:
Új Magyar Athenas című kötet, amely az Alexandra Antikvárium gondozásában jelent meg. A díjat Géczi Emőke, a kötet szerkesztője vette át.

Szépirodalmi és ifjúsági művek kategória:
1. Sebastian Brant A bolondok hajója című kötet, mely a Borda Antikvárium gondozásában jelent meg. Az elismerést Kiss István, a kötet alkotója vette át.
2. L. Simon László Japán hajtás című kötet, mely a Kortárs Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének közös kiadása.

Művészeti könyvek és albumok köre:
Pet’R Kovács Péter című kötet, mely a T-ART Alapítvány, illetve a Noran Kiadó 2004 közös gondozásában jelent meg. Az elismerést Sellyei Tamás Ottó, a könyv tervezője vette át.

 Kiss Ferenc, az Alexandra Antikvárium vezetője és Géczi Emőke szerkesztő

Oklevelek

Gyermekkönyvek kategória:
1. Cseh Katalin Sárkánykórus című könyve kapta, amely a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Az elismerést Lonovics Zoltán, a kötet tipográfus-képszerkesztője vette át.
2. General Press Kiadó általi Gyermekkönyveink sorozatban megjelentetett Tótfalusi István Meseország lakói című kötet nyerte el. Az elismerést Lantos Kálmánné kiadóvezető vette át.

 Barna Imre gratulál Lantos Kálmánnénak, aki nem először vesz át gyerekkönyvért ugyanitt elismerést

Tankönyvek kategória:
1. Fűzfa Balázs
Irodalom 12 – érettségi központú irodalomkönyvek műszövegekkel című kötet, mely a Krónika Nova Kiadónál jelent meg. Az elismerést Szabó László műszaki vezető, tipográfus vette át.
2. A Nemzeti Tankönyvkiadó A mi világunk sorozatában megjelent Kereszty Péter – Nagy Balázs – Nemerkényi Antal v Sárfalvi Béla Lakóhelyünk, a Föld című kötet. Az elismerést Demeter László, a kiadó középiskolai és idegen nyelvű üzletágának vezetője vette át.

Ismeretterjesztő könyvek kategória:
1. Vince Kiadó gondozásában megjelent Bános Tibor A pesti kabaré 100 éve
kiadvány. Az elismerést Cseh Szilvia, a kiadó főszerkesztője vette át.
2. Gyurgyák János Magyarország története képekben című kötet, amely az Osiris Kiadó gondozásában jelent meg. Az elismerést Kurucz Dóra, a kötet tervezője vette át.
3. Alexandra Kiadó által megjelentetett Haarberg Orsolya – Erlend Haarberg Lappföld
című könyv.
4. Athenaeum Kiadó Nemzeti Olvasókönyv című kötet. Az elismerést Rácz Julianna műszaki vezető vette át.

Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategória:
1. Katona Renáta – Kovács G. János – Papp-Váry Árpád – Sáfrány Zsuzsanna Arculat és identitás című kötet, amely az Activium Kommunikációs Tervezőiroda gondozásában jelent meg. Barák Péter felelős szerkesztő, tipográfus vette át az oklevelet.
2. Az erdészeti felsőoktatás 200 éve I–III. könyv, mely a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara gondozásában jelent meg. Az elismerést dr. Albert Levente általános rektorhelyettes vette át.

Művészeti könyvek és albumok kategóriája:
1. Ligeti György – Marczi Mariann – Nádler István: Nádler/Ligeti című kötet, mely a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg. Az oklevelet Lőrincz Anna vette át.
2. Lóránt Attila – Kálloy Molnár Péter Ablak az égen című, a The Explorer Group International Kft. gondozásában megjelent kötet. Az elismerést Palkó Zsolt igazgató vette át.
3. Somlai Tibor Tér és idő című kötet, amely a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg. Az elismerést Márkus Laura, a könyv tervezője vette át.

Fakszimile, reprint és adaptált kiadványok kategória:
Stefan Bollmann Az olvasó nők veszélyesek című kötet, mely a Scolar Kiadónál jelent meg. (Az oklevelet a Scolar Kiadó képviseletében Illés Andrea veszi át.)

 Útkeresők-stáb és Jankovics: Kemény Zoltán tervező, Kubassek János szerző és Rappai Zsuzsa szerkesztő

Különdíjak

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke különdíját a Kubassek János
Útkeresők – Magyar utazók és földrajzi felfedezők című kötet nyerte el, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg, s a szerző vehette át.
Bajnai Gordon miniszterelnök különdíját Hiller István adta át az Osiris Kiadó gondozásában megjelent Gyurgyák János Magyarország története képekben című kötetért Kurucz Dórának, a kötet tervezőjének.
Az Antall József Emlékdíjat idén az Alexandra Antikvárium által megjelentetett Új Magyar Athenas című könyve nyerte el, melyet Antall György távollétében adtak át Kiss Ferencnek, az antikvárium vezetőjének.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium két alkotói különdíjat adományozott ebben az évben, melyeket a miniszter adott át Kaszta Móninak, a Vince Kiadó gondozásában megjelent 31 gondolat című kötet tartalmi és formai megalkotásáért, illetve Major Lajosnak, a Kerekes Gábor –Baki Péter Megfigyelések – Observations című, a Magyar Fotográfiai Múzeum által megjelentetett kiadvány létrehozásáért.
Demszky Gábor főpolgármester adta át különdíját a Bános Tibor A pesti kabaré 100 éve könyvért – amely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg – Ducki Krzysztof tervezőnek.
A Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány különdíját a General Press Kiadó gondozásában megjelent Tótfalusi István Meseország lakói című kötetért, mely a kiadó Gyermekkönyveink sorozatában jelent meg, Takács Mari
, a könyv tervezője, grafikusa vehehette át.
A Tamás László Emlékdíjat, a család által legjobbnak tartott könyvborítóért idén a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Ligeti György – Marczi Mariann – Nádler István: Nádler / Ligeti című kötetért Lőrincz Anna kapta.

 Hiller István adja át a díjat Kurucz Dórának

Közönségdíj (idén is a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprém Városi Művelődési Központ kiállítása látogatóinak összesített szavazata alapján ítélték oda):
az Új Magyar Athenas című kötet nyerte el, az elismerést ismét Kiss Ferenc, az antikvárium vezetője vehette át Zentai Péter Lászlótól

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ebben az évben is Hermész-díjjal jutalmazta a minőségi könyvesboltokat:
Libri Árkád Könyváruház, Budapest – a díjat Békássy Csabáné, a könyváruház vezetője vette át
Family Center Líra Könyváruház Szombathely – a díjat Pál Andrea, a könyváruház vezetője vette át

[Megjegyzés: Jó lenne egyszer úgy megszervezni a díjátadót, hogy az egyébként sem reflektorfényben lévő tervezők, műszaki vezetők stb. a fotósok által jól láthatóan és fényképezhetően vegyék át a díjat]


Oldaltérkép