Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainVasárnap: A Bookline-tól Kövér Lajos arany kezéig
XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 10.

Szerző: leho
2009. április 26. 20.56

Barna Imre „az év kiadója” díjjalVasárnap kitűnő időben és látogatócsúccsal zárt a könyvünnep, Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója már vasárnap délután több mint 61 ezer látogatóról számolt be. Hogy ez a forgalomban miként mutatkozott meg, az később derül ki, az összesítésre néhány napig biztosan várni kell. A fesztivál utolsó napján kiosztották „az év gyermekkönyve”, „az év kiadója” és „az év kereskedője” díjat is.

Csaknem ötvenezer kiadvány, köztük mintegy száz új kötet közül lehetett válogatni a könyves seregszemlén. Az MKKE igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a legtöbb érdeklődőt a Fogadóban berendezkedett Gyermek(b)irodalom vonzotta, s a látogatócsúcs is valószínűleg ennek köszönhető. A programok nagy része, több mint 400, telt házzal zajlott le. A seregszemle legnagyobb, valódi sztárjai Ljudmila Ulickaja, Sven Nordqvist és Tony Curtis voltak, ez szerencsés triumvirátus minden szempontból, hiszen míg az orosz írónő a szépirodalom elitjéhez tartozik, a Pettson sorozat atyja legalább akkora név a gyerekirodalomban, Tony Curtis pedig a szórakoztató irodalomhoz és a filmhez volt kapocs a könyvfesztiválon. Mindhármuk programjai tömegeket mozgattak meg, s ha más szerzőknél, kiadóknál kisebbre is becsüljük a forgalmat a tavalyinál, Ulickaja, Nordqvist és Curtis könyveit vitték, mint a cukrot. Románia is jelentős irodalmi „erőkkel”, több mint 30 szerzővel képviseltette magát, ezzel is mélyítve a két ország irodalma és irodalomfogyasztói közötti kapcsolatot, ami jótékony hatással lehet az általános társas érintkezésre is.

Paulovkin Boglárka festősarka a Gyerek(b)irodalomban 


A még csak gyanítható forgalom-visszaesés mellett szemmel láthatóan kevesebben állítottak ki, és ezen belül is érezhető volt a vidéki és a határon túli magyar kiadók távolmaradása. Egy-egy időpontcsúszást,
-módosítást, -ütközést leszámítva a könyvünnep programjai gördülékenyen zajlottak, a rendezők-segítők nem voltak tanácstalanok, mint tavaly némely esetben, és a látogatók is sokkal inkább kiismerték magukat, mint az első Millenárison rendezett fesztiválon.
A Gyermek(b)irodalom kitűnő ötlet volt, nagyobb teret kapott, mint tavaly – bár
Szigethy Katalin, a programszervező szerint még mindig nem eleget. A Naphegy Kiadó vezetője elmondta, hogy sikeresek a gyerekprogramok, és az ebédidő körüli kisebb érdeklődést leszámítva nagyon sokan mentek el a színes programokra. A sztár természetesen Nordqvist volt, akinek a dedikálására még vasárnap is hüllőző sorok vártak.

 Tóth Anita és Tóth Zita: Filc, a zoknimuki


Nagy tömeg hömpölygött folyamatosan a – nagyszámú vendéget hívó – Líra Könyvnél, az Alexandránál, az Európa Könyvkiadónál, a Kossuthnál és általában a szokásos kedvezményeken túllövő kiadók standjánál. És ezúttal is találkozhattunk üde színfoltokkal: meglepő volt például látni, hogy az első könyves testvér szerzőpáros, Tóth Zita és Tóth Anita dedikálására (Filc, a zoknimuki, Athenaeum) mennyien vártak, nagy hírű sebész és neves író is sorba állt a kézjegyekért (a könyvről hamarosan írunk).
A vasárnap délután az értékelés jegyében telt. Az IBBY (International Board on Books for Young People)
Magyar Szekciója rendezésében az idei „az év gyermekkönyve” díjat 13 órától adták át (és most nem ütközött „az év kiadója”, „az év kereskedője” díjátadásával). Az idei díjazottak: Szíjj Ferenc (Zöldség Anna és a beszélő póniló, Pagony) és Lackfi János (Kövér Lajos arany keze, Noran), további díjazottak: Békés Rozi („az év grafikusa”, Pásztor Ádám: Muzi, Móra), Pacskovszky Zsolt (műfordításért: Timothée de Fombelle Ágrólszakadt Tóbiás, Móra – hamarosan írunk róla) és Mosonyi Aliz (életműdíj). A ceremóniáról hamarosan bővebben is beszámolunk.

Csaba testvér dedikál (Ablak a végtelenre)
 

14 órától került sor „az év kiadója” és „az év kereskedője”, valamint a Budai Díj átadására. A Budai Díj körüli tavalyi anomáliák után – a szervezők a helyszínváltás közben nem figyeltek a kerületváltásra, hogy a korábban a Kongresszusi Központot biztosító XII. helyett már a II. adja a helyszínt – idén már zökkenőmentesen ment az átállás: a II. kerület polgármestere, Láng Zsolt adhatta át (és biztosította) a díjat, melyet a könyvfesztivál kínálatából mindig az oktatást legjobban segítő könyvnek, illetve multimédiás terméknek ítélik oda. A zsűri elnöke, Osváth László, a Móricz Zsigmond Gimnázium irodalomtanára fedte fel a két nyertes kiadvány címét: a hagyományos, papíralapú kiadványok közül a Kossuth most induló, Magyarország története sorozatának első kötete, Fodor István Őstörténet és honfoglalás című munkája (hamarosan bemutatjuk), a multimédiás eszközök közül a Hangzó Helikon sorozat Radnóti CD-je (Gryllus Kiadó – a Kaláka természetesen ebben az évben is, épp aznap délelőtt koncertezett a Teátrum előtt) kapta az elismerést.

 Osváth László és a Gryllus Kft. képviselői


„Az év kiadója” a Magvetőt és a tavalyi nyertes Kossuthot megelőzve az Európa Könyvkiadó lett. A cím azért értékes, mert a szakma, a kiadók szavazhatnak a versenytárs könyvműhelyekre. „Az év kereskedője” szavazás érdekes és némileg meghökkentő sorrendet hozott, a Librotrade és a hagyományos nyertes – talán az árrésvita is közrejátszhatott a lejjebb csúszásban – Libri előtt először a díj odaítélése során egy internetes kereskedőcég, a Bookline nyert. A díjat az előző – Dietrich Tamás – és a jelenlegi vezérigazgató – Starcz Ákos – együtt vette át. Starcz Ákos kiemelte, hogy ez nemcsak nekik kiemelkedő siker, hanem az egész internetes ágazatnak is.

Barna Imre „az év kiadója” díjjal  Starcz Ákos


Legutóbbi fesztcikkünk:
Szombat: Sven Nordqvisttől Tony Curtisig


Oldaltérkép