Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA válság éreztette hatását a könyvfesztiválon is
A Kossuth lett az év kiadója

Szerző, fotó: f eszti
2012. április 23.

 Kevesebb kiállító, kevesebb érdeklődő, kevesebb megjelent könyv, kevesebb forgalmazás. Az évek óta érezhető gazdasági krízis a könyvszakmát sem kerülhette el. Ennek ellenére számos jó program és kiadvány várta egy könyves hosszú hétvégére az olvasókat. A magyar és külföldi kínálat mellett ezúttal Claudio Magrist és sok északi írót ismerhettünk meg közelebbről, személyesen is. Az év kiadója a Kossuth, az év budapesti könyvesboltja a Libri Allee, a vidéki pedig a soproni Cédrus lett.

Számos jó programot szervezett a MKKE a Millenárison a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Idén a Közép-Európa kulturális hagyatékába, szellemi életébe szerelmes Claudio Magris volt a díszvendég, illetve az északi államok, több mint húsz író-költő érkezett Skandináviából és Finnországból a seregszemlére. Mind Magris programjain, mind a „2 stand”-nál (például Parvela-, Sjón-könyvbemutató) folyamatosan kígyózott a sor. A csütörtök a protokoll mellett a „szokásos” ráhangolódó unalommal telt, de még a péntek is az első napot idézte, nagy kiadók is panaszkodtak a lanyha forgalomra. Szombatra már és vasárnap délutánig jelentősen nőtt az érdeklődés, de a nem frekventált helyeken, mint például a B épület galériája, néha csak lézengtek.

  
 

A termekben és a földszinti standoknál viszont zajlott az élet. Új fajsúlyos szereplőként jelentkezett a Libri, sok programot szervezett a Kossuth (pl. e-téma), az Alexandra (pl. az új Kalotás-könyv bemutatóját nagyon sokan megnézték), a Líra csoport (pl. nagyon jó volt a Kossuthkifli-beszélgetés), de egy-egy kisebb kiadó is felhívta magára vagy köteteire a figyelmet. Ami jól látszott, a levásárolható belépő (olcsóbb is lett, mint az előző években) ellenére kevesebb volt az érdeklődő, és már nem jellemző az, ami néhány éve, hogy megpakolt könyvszatyrokkal bóklásznának az emberek standról standra.
Kevesebb zenés műsor, koncert zajlott a Teátrum előtti szabad téren, persze jelmezesek – egy verseny keretében is – és reklám- (illetve borz)hordozók is színesítették a parkot a Csillagok háborúja-katonától a Kisvakondig.

   
 

A Gyerek(b)irodalom rendezvényei a Fogadó épületében többnyire nagy népszerűségnek örvendtek, ha nem volt is akkora tömeg, mint tavaly (már másodszor munkanap a szombat a Millenáris könyvfesztiváljai esetében, ami nem épp olvasócsalogató). Jól kiütközött, hogy minden kiadó igyekszik valami pluszkörítéssel érdekessé tenni könyveit. Alig volt csendes-ülős felolvasás – ez már önmagában kevés. Illetve olyan egyéniségek kellenek hozzá, mint a Luzsi Margó – Boldizsár Ildikó-páros, akik a Manó Könyvek Mesélj nekem! sorozatát mutatták be. Játékot szervezett (ahogyan a Meseutca is) a Kolibri, amelyen könyvet lehetett nyerni, egy profi bűvészt alkalmazott a frissen alapított kiadó nagy sikerrel, és nagyon ígéretes volt például a Helka vízi bábszínházi előadásának felvezetése.

  
 

Díjbeszedés

Vasárnap délután az Osztovits Levente teremben került sor a 12 éve alapított az év kiadója és az év könyvesboltja, illetve a fiatalabb kerületi elismerés, a Budai Díj átadására. A MKKE „év kiadója” címe azért értékes, mert szakmai díj, a kiadók egymás munkáját értékelik: többek között a kitüntetni kívánt könyves cég szakmai súlyát, innovativitását, a kereskedőkkel való kapcsolatát, köteteinek tartalmi, esztétikai megjelenését. A könyvesboltok versenyének szempontjai többek között az áruválaszték összetétele, a partnerek, vásárlók kiszolgálásának színvonala, az alkalmazottak felkészültsége, a bolt rendezvényei.
A Kossuth lett az év kiadója, a második az előző években nyertes Magvető, míg harmadik az Agave Könyvek. A Libri Allee könyváruház az év fővárosi könyvesboltja (második az Írók boltja, harmadik az Alexandra Párizsi Nagyáruház), a soproni Cédrus könyvesbolt (képviselői a fesztiválon tartózkodtak, de a MKKE nem érte el őket...) pedig az év vidéki könyvesboltja címet érdemelte ki (második az esztergomi Babits Mihály könyvesbolt, harmadik a többszörös nyertes váci Líra könyvesház).

 
 

A Budai Díjat a II. kerület „vette át” a fesztivál Millenárisra költözésekor. A jó humorú Ötvös Zoltán, az önkormányzat művészeti osztályának vezetője ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. Már kezdtünk félni, hogy csak felolvassa a száraz szöveget, de szerencsére belebonyolódott egy kaotikus-katolikus nyelvbotlásba, s ezt fejelte meg egy „profán konfirmáció” kifejezéssel… Üdítő figura a száraz tények tengerében. Ő maga hét könyvet olvasott el tavaly óta elejétől végéig, s megígérte, jövőre jobb adatokról fog beszámolni.
A Budai Díj (a Móricz Zsigmond Gimnázium szaktanárai zsűriztek): az oktatást-nevelést legjobban segítő könyv kategóriáját a Duna International Kiadó Magyar királynék és nagyasszonyok című sorozata nyerte el, míg az oktatást-nevelést legjobban segítő társasjáték kategóriában a Helikon Kiadó Ki kicsoda? bibliaismereti társasjátéka.
Vasárnap adták át „az év hangoskönyve” díjat is. A közönségszavazás alapján Weöres Sándor A teljesség felé című verseskötete (Kossuth-Mojzer) nyerte Rátóti Zoltán tolmácsolásában. Az „év hangja” a közönség szavazatai alapján Mácsai Pálé.

Pénteki anzikszunk
Szombati anzikszunk


Oldaltérkép