Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain„A Kossuth–Mojzer-hangoskönyvek forgalma nem esett vissza”
Interjú Mojzer Mártával – XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 4.

Szerző: leho
2010. április 19. 6.56

Mojzer MártaÁprilis 8-án nyitották meg a Szent István körúton a megújult Örkény István könyvesboltot, a Kossuth Kiadó Csoport harmadik boltját. Ennek apropóján kérdeztem Mojzer Mártát, a Mojzer Kiadó egyik vezetőjét az új könyvesboltról, az elmúlt évükről, a Kossuth és a Mojzer hangoskönyveiről, a XVII. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztiválra megjelenő kiadványaikról, hosszabb távú terveikről, valamint arról, mivel próbálják élénkíteni a forgalmat.

– Az Örkény István könyvesboltnak, láthattuk, jelentős a hangoskönyvválasztéka. Megdobhatja ez az eladást?
– Kiemelt helyet, reklámot kaptak a hangoskönyvek és épp a megnyitóra időzítettük 4. Örkény hangoskönyvünket Mese-levelek címmel. Az emeleten „Hangomkönyv” stúdió üzemel, ahol bárki percek alatt elkészítheti saját hangoskönyvét. A mini stúdióban felolvashatja kedvenc versét, novelláját, saját írását, üzenetét, a CD-re kiírt hangfelvételt azonnal készhez kapja. Érintőképernyős lejátszó segítségével belehallgathatunk az összes hangoskönyvbe, ez segítheti a választást.

 Kocsis András Sándor, Mácsai Pál a megnyitón (fotó: Kasza Gábor)

– A 2009-es volt az első teljes válságév. Magyarországon több mint 20 százalékkal csökkent a hangoskönyvek forgalma – áll a MKKE által közölt szokásos éves statisztikában. Hogyan alakult a Kossuth–Mojzer fogalma? Mi a véleményed az országos tendenciáról?
– Sajnos a recesszió a könyvesszakmát is elérte, ezen belül a Kossuth–Mojzer-hangoskönyvek forgalma nem esett vissza, amit a szerencsés címválasztásoknak, az évi 25 új kiadásnak és nem utolsósorban a hangoskönyvet megkedvelő kialakult törzsvásárlórétegnek és a műfajt most felfedező lelkes vásárlóknak köszönhetünk. A nagy terjesztők óriási árrése, fizetési késedelme, a 25 százalékos áfa sajnos minket is erősen sújt.

  

– Melyek voltak a legsikeresebb 2009-es címeitek?
– Továbbra is tarol Rejtő Jenő sorozatunk, de sikeres volt Efrájim Kishon: Kezicsókolom (Történetek nem csak autósoknak), Weöres Sándor: Égi csikón léptet
a nyár című lemez, és Hamvas Béla műveit is sokan hallgatják, aminek okát abban látom, hogy az amúgy nehezen olvasható, értelmezhető műveket (ahol még egy-egy hangsúlynak, vesszőnek is nagy jelentősége van, sokszor csak második olvasásra válik érthetővé, élvezhetővé a szöveg) egy színész interpretálásában könnyebb befogadni, és már első hallgatásra élvezni tudjuk az írások ízét.

Mojzer Márta– Sorozatokat és egyedi hanganyagokat is megjelentettek. A sorozatok népszerűsége erősíti a nevük alatt kiadott egyes hangoskönyvek eladását? Érdemes sorozatokat megjelentetni?
– Rejtő Jenő, Hamvas Béla, Örkény István vagy az Irodalmi Fülbevaló
sorozatunk, amelyben szép számmal akadnak lírai hangoskönyvek is, nagy sikert aratott, de sajnos van olyan, sorozatnak indult szerzőnk is, aki világszerte a legnépszerűbb szerzők egyike, hazánkban mégsem ismerik eléggé.

– Változott az utóbbi időben a magyarországi „hangoskönyvbefogadás”, szélesítitek a palettát? Az eleinte napvilágot látott sok klasszikus mellett egyre több kortárs művet hallgathatunk hangoskönyvben is.
– Mindegy, hogy vers, mese, szépirodalom, próza, líra, humor vagy filozófia, kortárs vagy klasszikus, a jó szerző, jó mű, jó színész háromszögre koncentrálunk már nyolcadik éve, és ezt az utat járjuk ezután is, mert úgy tűnik, a hallgatókat is ez érdekli.

– Milyen kiadványaitok lesznek a könyvfesztiválra? Lesz-e valamilyen hangoskönyv-népszerűsítő akciótok?
– Újdonság lesz Gerald Durrell: Léghajóval a dinoszauruszok földjén Pokorny Lia előadásában, Mrożek Abszurd történetei Mácsai Pál előadásában, Pilinszky János: Tűz és víz Alföldi Róbert előadásában,Tamkó Sirató Károly: Tengerecki Pál című verses hangoskönyve Garas Dezső előadásában, Erich Fromm: A szeretet művészete Krizsó Szilvia előadásában.
A könyvfesztiválra időzítettük új akciónkat „Hallgatni arany” szlogennel. A Hangoskönyvklub 
oldalán megtalálható lesz a nyereményjáték részvételéről és a nyereményekről minden információ. A matricával ellátott Kossuth–Mojzer-hangoskönyv vásárlók között olyan értékes nyereményeket sorsolunk ki év végén, mint például 100 ezer forint értékű briliáns fülbevaló, 30 ezer forint értékű hangoskönyvcsomag, CD-lejátszó, saját hangoskönyvek…

   

– Lehet-e hosszabb távra gondolkodni, és ha igen, milyen terveitek vannak?
– Nyolcadik éve gondolkozunk hosszú távra, és évi 20-25 hangoskönyv kiadását tervezzük.

Egy korábbi interjú:
Nádas Péter: Saját halál – saját előadásban
Interjú Mojzer Mártával


Oldaltérkép