Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain„Tolle et lege” – A Kossuth karácsonyi újdonságai

Szerző: leho
2008. december 3. 20.56

Kubassek János könyvével„Vedd és olvasd!” – ajánlotta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát az Egyházak kincsei Magyarországon című albumot a Kossuth és a Ventus Libro karácsonyra/télire megjelent könyveinek tájékoztatóján. A Pallas Páholyban bemutattak egy másik, egy reneszánsz kultúrtörténeti csemegét is – mégpedig Monok István – a Mátyás-Graduale után, címe: Mátyás corvinái a nemzet könyvtárában. Emellett számos tudományos és könnyedebb ismeretterjesztő művet ajánlottak figyelmünkbe.

Hapák József, Várszegi Asztrik és Monok István 

A főapát a bemutatott könyvvelVárszegi Asztrik pannonhalmi
főapát, amint tavaly októberben a Mátyás-Graduale bemutatásakor, ezúttal is megtisztelte a Kossuth könyvbemutatóját. Az Egyházak kincsei Magyarországon kötetben (angolul is megjelent) hét egyház több mint 30 egyházi gyűjteményének legértékesebb darabjai láthatók Hapák József fotóival, H. Kolba Judit szövegével kísérve – nagyon szép kiállításban, megfizethető áron. (Hamarosan részletesen írunk róla.)
Szintén egyedülálló kultúrtörténeti kiadvány a Mátyás corvinái a nemzet könyvtárában. A Kossuth és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködése nem új keletű, hosszú évek óta dolgoznak együtt, és ez jövőre is folytatódik. E kötet a reneszánsz könyvmásolók egyedülálló munkáiról ad tájékoztatást. Mátyás könyvgyűjteménye, a Bibliotheca Corviniana a második legnagyobb volt kora Európájában. Monok István főigazgató a gazdasági válság közepette is az intézményes rendszerek felelősségét hangsúlyozta, a Kocsis András Sándorlegfontosabb kulturális intézményeknek igenis ezekben az években is ugyanúgy, ugyanolyan színvonalon kell folytatniuk értékmentő és értékteremtő tevékenységüket, mint eddig – nem ők generálták a válságot, és ezért nem is rajtuk kell elverni a port. Fontos mérföldkőnek nevezte a kiadványt: noha amennyiben az anyagi lehetőségek megengedték volna, „lehetett volna háromszor ilyen vastag”, nagyon jó, színvonalas kompromisszumnak tartja a kiadó és a könyvtár „szokásos kötélhúzása” után megjelenő kötetet. A kultúraszerető átlagember számára befogadható könyv született, Mikó Árpád
közérthetővé szerkesztett szövegével („hogy ne csak 300-an olvassuk végig” – jegyezte meg kissé gonoszkodva Monok István) és szintén Hapák József fotóival. (Hamarosan részletesen írunk róla.) A szerző szakembereknek szóló, eredeti tanulmányát az OSZK külön is megjelenteti.
A Kossuth vezérigazgatója, Kocsis András Sándor elmondta, hogy évente 250-260 címet jelentetnek meg, s úgy véli, talán ők a legnagyobb fejlesztők a magyar kiadók között, a legtöbb originális munkát  ők hozzák létre. Emellett természetesen a coeditiont is alkalmazzák, megvesznek egy-egy programot, lefordítják, s e könyveket a legkülönbözőbb helyeken – Bangkoktól Dubaiig – kedvező áron nyomtatják ki. Továbbra is a tág értelemben vett ismeretterjesztéssel foglalkoznak. Nagy irodalmi (most épp a Jókait adják ki), történelmi, természettudományi sorozataik is vannak, emellett pedig négy útikönyvsorozatuk fut párhuzamosan. Továbbra is megjelentetnek különleges, számozott (általában 200 példányban nyomott), egyedi könyveket gyűjtőknek az OSZK-val közösen (Amor Librorum), amelyek ára borsos, 35 ezer forint, jelenleg a 25–26.-nál tartanak.
Kocsis András Sándor szinte rohamtempóban mutatott be számos újdonságot: Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója 
írásával jelenik meg az Útkeresők – Magyar utazók és földrajzi felfedezők album, amely az újítások, innovációk sorába tartozik. Térképes könyveik iránt nagy az érdeklődés, ezért újabbal, a negyedikkel rukkoltak ki: 100 térkép, amely megváltoztatta a világot.  Kultúrtörténeti titkok világába vezet a Rejtélyek birodalma és az Atlantisz és más elveszett civilizációk atlasza. Történelmi tárgyú, szintén koprodukcióban készített könyv a Császárok, királyok és királynők – Európa uralkodóházai 1600-tól napjainkig, mely 155 uralkodót mutat be; illetve Az ókor nagy csatái és A középkor nagy csatái. Magyar szerzők világtörténeti sorozatában (A rövid XX. század) Magyarics Tamás tollából az Amerikai Egyesült Államok, Krausz Tamáséból a Szovjetunió történetéről olvashatunk. Csorba László pedig Garibaldi életéről írt kötetet.
Hiánypótló enciklopédiákkal is jelentkeznek, elsősorban a gyűjtőknek szól: Érmék és érmegyűjtés (több mint 3000 illusztrációval); Bélyegek és bélyeggyűjtés.
Természettudományi könyveik sorában David Attenborough itthon is nagyon népszerű műveinek magyar kiadójaként a neves szerzőtől újabb kötet lát napvilágot, címe Élet hidegvérrel – A kétéltűek és hüllők természetrajza.
Gasztronómiai témájú kiadványokkal, többek között külföldi (olasz) sikerkönyvekkel is piacra lépnek: Koktélok ezüstkönyve, Csokoládés finomságok aranykönyve.
Petőfi versei Kaszás Attila előadásábanA Ventus Libro másfél éve kezdett el gyerekkönyveket kiadni. Egyik külföldi partnerük az olasz Tony Wolf illusztrátor, akitől számos kiadványt jelentetnek meg, az egyik az aktuális Adventi naptár, melyben a megszokott 24 „csokinap” helyét kézzel („természetesen” Ázsiában, Indonéziában) készített könyvecskék foglalják el.
A hangoskönyvek terén a Kossuth a Mojzer Kiadóval közösen piacvezető. Öt éve tart ez a gyümölcsöző kapcsolat, s a 97. művet adták ki ebben a formában. Legújabb hangoskönyveik: Nádas Péter: Saját halál (saját felolvasásban) – életműsorozatot szeretnének műveiből; a negyedik Szabó Magda-lemezük jelenik meg: Ókút; és sokak örömére Terry Pratchett
is hallható majd magyar hangoskönyvön (és írunk róla).

Kocsis András Sándort a tájékoztató után arról kérdeztem, hogy „az év kiadója” cím mellett mire büszkék a leginkább 2008-ban.
– Elsősorban a saját fejlesztésű munkákra vagyunk büszkék. Gondolok itt például az Útkeresők – Magyar utazók és földrajzi felfedezők, Az egyházak kincsei Magyarországon, a Mátyás corvinái a nemzet könyvtárában kiadványokra – nagyon sok ilyen jellegű munkánk van, ez az igazi kiadói munka, egészen más, mint a coedition. Ez, ha úgy tetszik – kicsit szlenges kifejezéssel – az igazi truváj. Nagyon erősek a külföldi kapcsolataink, ott is nagyon aktívak vagyunk, de pontosan tudjuk a helyét, hogy mit jelent az, hogy ha megfogan egy gondolat, s ezt a gondolatot ki kell bontani, mint egy nyíló, gyönyörű rózsát. Ez rettenetes nagy munka, ám ez a csodálatos benne. Nagyon büszke vagyok továbbá a sorozatainkra, például a múlt héten fejeztük be a Természettudományi Enciklopédia 16. kötetét.

Kubassek János könyvével– Rentábilis e sorozat?
– Igen, bár a magyar piac mérete nem akkora, hogy itt hihetetlen nagy összegekben lehetne gondolkodni, de a Kossuth kiadói csoport, hála istennek, nagyon stabil. Ez annyit jelent, hogy finanszírozni tudjuk magunkat, s amire én nagyon büszke vagyok, hogy fizetőképesek vagyunk. Sajnos ha valaki kérdezné, hogy mennyit keres egy kiadói szerkesztő és mennyit egy banktisztviselő, nem fogjuk elmondani, mert feltételezzük a különbséget, ennek ellenére a kiadóban mindenki tudja, hogy eminens és legfontosabb szempontunk a kiadó stabilitása, zavartalan működése; nagyos sok újításba kezdünk. Elsősorban a kollégáimra vagyok büszke, hogy hihetetlenül aktív és nagyon pontosan dolgozó csapat, a szó szoros értelmében csapat. A könyvkiadás egy fogaskerékrendszer, ebből a szerző, a szerkesztő, a fordító, a műszaki szerkesztő, a raktáros, a marketinges stb. egyaránt kiveszi a részét. Ha homokszem kerül a gépezetbe, megáll a rendszer – ezért is nagyon szép szakma. Sajnos a mi könyvpiacunk kicsi, populációfüggő, ha egy angol, német vagy spanyol nyelvű piachoz hasonlítjuk. Hódolat és tisztelet a magyar olvasóknak, mert ahhoz képest, hogy milyen a gazdasági helyzet, a magyar könyvvásárló minden tiszteletet megérdemel, hiszen európai méreteket nézve is nagyon jó helyezést foglalunk el, ha figyelembe vesszük a populáció méretét, a gazdasági környezetet, az életszínvonalat: a magyarok még így is relatíve sokat olvasnak.

 – Nagyon sok történelmi témájú könyvet adnak ki, ami nekem nagyon szimpatikus. Ez kiadóvezetői koncepció? Hiszen tudvalevő, hogy vonzódik az ilyen jellegű munkákhoz.
– Ez nem megy a kollégák nélkül. Ez nem úgy van, hogy a vezérigazgató azt mondja, hogy ezt meg kell csinálni. Nekem ehhez meg kell nyernem a kollégákat. Ismeri a csendes szabotázst, az angliai munkalassító sztrájkot! Ha nem tudom a nagyszerű kollégáimat megnyerni, nem lesz ebből semmi.
Most már talán beszélhetek róla, a jövő év legelején egy egészen fantasztikus sorozatot fogunk indítani: 24 kötetben adjuk ki Magyarország történetét Romsics Ignác főszerkesztésében, 28 szerzővel.

– A reneszánsz év felvezetéseként jelentették meg a Mátyás-Gradualét. Mennyire volt kelendő?
– Háromezer példányban adtuk ki, most néztem meg, 2500-at már eladtunk belőle, tehát nagyon jól fogy.

Regényírói pályázat: mikor jelennek meg a nyertes művek?
– A jövő év első felében jelentetjük meg az első hármat, erről már döntöttünk. Ha jól sikerül, akkor folytatjuk.

Legutóbbi Kossuth-ajánlónk:
Parabola rövid, szöveges üzenetekből, jó karakterekkel – Hannu Luntiala: Az utolsó üzenetek (SMS-regény)

A könyvekről részletesen


Oldaltérkép