Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Dsida Jenő digitális világa

Szerző: Tóth Melinda
2009. július 11. 6.56

Tóth MelindaVan-e jövője az irodalomtanításnak a harmadik évezredben? És ha igen, milyen eszközökkel? Az irodalommal foglalkozók, magyartanárok, kritikusok, költők és írók egyre kétségbeesettebben figyelik az irodalom elnépszerűtlenedését. Némelyek szerint a krízishelyzet mindig is fennállt, csak mindig más tényező miatt terelődött el az emberek érdeklődése az irodalmi művekről. Irodalomra és irodalomtanításra márpedig szükség van, hiszen – Claude Roy szavaival élve – az irodalom egyetlen haszna, hogy élni segít.

A magyartanítás, sőt, a könyvek megszűnését, a Gutenberg-galaxis végét látóknak vagy jóslóknak talán addig nem illene megkongatniuk a vészharangot, amíg nem használták fel összes fegyverüket a kultúra megőrzéséért folytatott háborúban. Fegyver pedig bármi lehet, ami új és egyedi, a lényeg az, hogy érdeklődést keltsen fiatalok és idősek közt egyaránt.
A Láng Gusztáv és Urbán László által megalkotott CD-ROM is ilyen, amely Dsida Jenő életét és összegyűjtött verseit a XXI. század követelményeinek megfelelően digitalizált formában tartalmazza. A maga nemében egy egyedülálló összeállításról van szó, ugyanis a korábbi kötetekkel szemben összesen 1075 költeményt tartalmaz, de az életmű szempontjából még így sem teljes alkotás. Ugyanakkor az eddigi legteljesebb Dsida-gyűjtemény összeállításakor terjedelmi okokból sem műfordításokkal, sem átköltésekkel nem foglalkoztak, valamint nem kritikai kiadást készítettek, hiszen mellőzték az aprólékos mikrofilológiát és a motívumkutatást.
A kiadvány gyakorlati szempontból teljes. A CD-ROM menüje könnyen kezelhető, gyorsan áttekinthető. Összesen kilenc pontból áll. Elsőként az Előszóba olvashat bele az érdeklődő, melyet Láng Gusztáv írt, s Dsida Jenő életrajza mellett a költő nemzedékéről, valamint világképéről és eddig megjelent köteteiről is képet ad. A verseket ugyanakkor bizonyos szempontok szerint csoportosították a szerkesztők, így külön válogathatunk a Dsida Jenő által kötetbe rendezett versek, a posztumusz kötetekben, valamint a periodikumokban megjelent alkotások, a kéz- és gépiratban maradt szövegek, illetve az egyéb forrásokban található és a töredékekben maradt költemények között. Az alpontok szintén világosak, érthetőek. A gyűjtemény első részében, azaz a költő által kötetbe rendezett menüpont alatt például kiválaszthatjuk, hogy a sajtó alá rendezett három kötet, a Leselkedő magány, a Nagycsütörtök vagy az Angyalok citeráján műveit olvasnánk-e szívesebben, képet kapva Dsida kötet- és cikluskonstruáló elveiről. Ez annál is inkább helytálló, mert a szerkesztők az összeállítás során nem foglalkoztak a költő halála után megjelent esetleges variációkkal, amelyek már értelemszerűen nem tükrözik az alkotó szándékát.
A kiadvány Urbán László utószavával, valamint a rövidítések jegyzékével válik teljessé, ez azonban korántsem a gyűjtemény határait jelzi. A versek mellett az alsó ikonok egyikére kattintva korabeli fotók is gazdagítják a képernyőt: érettségi utáni arckép, a családi kör meghitt pillanatai, műterem-felvételek, tréfás bohóckodások női ruhában, nagy kirándulások, és élete utolsó éveiben készített portrék keltik életre Dsida szellemét. A fényképeken kívül a könyvformát követő nézet alsó menüpontjában közel harminc kéziratos oldal másolatát találjuk.
A CD-ROM legkülönlegesebb funkciója a Keresés. A digitális forma olyannyira egyedülálló lehetősége ez, amelyet felépítéséből adódóan egy könyv sem tud utánozni. A lényege, hogy egy minimum öt karakterből álló kifejezést beírva a megfelelő mezőbe egy kattintással megkaphatjuk azoknak a verseknek a listáját, amelyekben szerepel az általunk keresett szó vagy szókapcsolat. Emellett böngészhetünk az alkotások között évszámok szerint is, illetve a keresést évszám és kulcsszó alapján együtt is el lehet végezni. S hogy miért hasznos mindez? Amellett, hogy a diákok számára eleve érdekes, amely a saját digitális világukban adhat kedvet a kísérletezéshez, a Dsida-életművel foglalkozók számára is óriási segítséget nyújt. Egy tanulmány vagy akár egy szakdolgozat elkészítésekor olyan összefüggésekre bukkanhatunk, amelyeket hagyományos módszerrel, könyvekben kutatva talán csak évek munkájával fedeznének fel.
 Láng Gusztáv és Urbán László munkája kiváló megoldás az „elirodalomtalanodás” problémájára. Mi, irodalomkedvelők, irodalomszeretők, magyartanárok egy olyan eszközt, egy olyan „fegyvert” kaptunk a kezünkbe, mely túlmutat a hangoskönyvek világán, ugyanakkor tökéletesen beilleszthető a minket körülvevő digitális világba. Segítségével színesebbé tehetjük a tanítást, izgalmasabbá a versek világát, és még a számítógép miatt eltávolodók is visszatalálhatnak a költészet szeretetéhez. Mindezt teszi ez a kiadvány úgy, hogy megőrzi a könyvek illatát.

Savaria University Press – Fiametta Bt., 2009
A CD-ROM postaköltségmentesen, 1480 Ft-ért megrendelhető a kiadó e-mail címén:
sup@btk.nyme.hu

Az elmúlás és a halálmotívumok megjelenése Dsida Jenő ifjúkori verseiben


Oldaltérkép