Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Sven Nordqvist: Kalapvadászat – a Pettson előtti-közbeni Skandináviában

Szerző: vaskalapy
2008. szeptember 3. 5.56

 Legutóbbi svéd, lézeres témánk és egy finn hiperzseni testvérpár technicizált bolondozása után újra szelídebb skandináv mezőkre, ám kissé szintén kütyüvilágba. Sven Nordqvist, a világhírű Pettson és Findusz történetek, valamint a Mú mama sorozat szerzője 1987-ben Hattjakten címmel jelentette meg első könyvét, a Tótfalusi István által Kalapvadászatnak fordított történetet. Jó szokását is ekkor kezdte, ő illusztrálja köteteit. Nézzük, milyen volt a Pettson-sikerek előtti Nordqvist!

Sven Nordqvist

A világháló arra is jó, hogy értelmes dolgokra használjuk. Régóta vissza-visszajárok egy Svédországban élő irodalomkedvelő, Melissa blogjára, aki figyeli a magyar gyerekirodalmat is, s oldalán egy olvasója kérésére összefoglalta, amit Sven Nordqvistról tudni érdemes. (A Göteborgs-Posten nevű napilapban 2007. december 3-án megjelent, Pettson apja élvezi a munkáját című interjú alapján, írta: Eleonor Ekström-Frisk.)
A Var är min syster (Hol van a növérem) című könyvéért nemrég a svéd August-díjat (Strindberg keresztnevéből ered) kiérdemlő szerző Stockholm Söder nevű kerületében lakik a feleségével és a kisebbik fiával, Petterrel. A jelenleg nyolckötetes Pettson sorozat hozta meg neki a világhírnevet, első kötetét 1984-ben adták ki. Már fiatalon kiállításokat rendezett, és kapósak voltak a képei. A folyamatos rajztanulás mellett építésznek tanult, majd egy építőipari, később pedig egy reklámcégnél töltött néhány évet (érdekes párhuzam Carll Cneuttal
), ez azonban untatta. Tankönyveket kezdett illusztrálni, s egy pályázaton nyert is Agaton Öman och Alfabetet című könyvével. Igazából azonban a Pettson és Findus (nálunk Findusz) első kötetével robbant be: A kandúr szülinapi tortája. Az idős férfiba részben magát, Findusz szerepébe pedig idősebb fiát képzelte bele.
Jelenleg egy Stockholmról szóló történeti könyvet illusztrál, Pettson pedig egyelőre alszik, úgy érzi, kissé már ismétli önmagát, és ezért nem tudja, folytatja-e a sorozatot.
Az 50-es években az egyik nyári szünetet egy parasztgazdaságban töltötte a bátyjával, ami mély nyomot hagyott benne. A gazda maga is egy olyan ember volt, akinek sok szerszáma és jó-ha-van tárgya volt… Gyűjtögető embernek tartja magát, és ezermesternek, aki szereti az asztalosmunkát. Hát, ez végképp visszaköszön minden munkájában!

Kalapvadászat

Tehát parasztgazdaság: Nagypapa (az egyik tanárom jut róla az eszembe, aki egy időben a parlament munkáját is vezette) hálósipkájában a kellő számú kávé és kekszek magához vétele közben a folyton-folyvást hordott, ám reggelre eltűnt kalapja keresésére indul. A háztájon azonban sem Villám, a durcás, oroszlánokat megszégyenítően szundikáló kutya, sem a dumaszínházas Tyúkanyó, sem a merengő és kissé elvarázsolt Kanavász szabómester, sem a Henry Fordra fülező motoros Nyuszkó bácsi nem szolgálhat kalappal, ám mindegyikük látta tovaillanni. Nagypapa bejárja a környéket, és észre sem veszi, hogy már nem is a kalap, hanem az eltűnt idő nyomában jár. Keresgélése közben rég elfeledett gyerekkori tárgyak kerülnek a keze ügyébé, egy ólomkatona, egy óralánc, egy bicska, egy mágnes és egy síp. Leül a mezőn, s visszagondol gyerekkori önmagára, amint ezeket a kincseket egy élő sündisznóra csereberélte barátjával, Åkéval. Megédesítik a napját a talált – másnak talán kacatok, de neki – kincsek, s már egyáltalán nem bánkódik a kalapja miatt, hiszen a tél még messze van.
Igazi Nordquist-történetet kapunk, kedves szereplőkkel, mély emberi érzelmekkel, változatos, humoros, a végletekig kidolgozott rajzokkal, például villámsebességű, kerekes csigával, a kuckójából kivigyorgó vakonddal, a kávéját kevergető kistehén (?) kuktával és ezernyi kacattal, limlommal
. A parasztgazdaságban töltött nyár tényleg nem suhant el nyomtalanul, kalap módjára. Sven Nordquist könyveiben az összes emberi tulajdonság megvan, de valahogy mindig a jóra kihegyezve, és meséi mégsem tűnnek giccsesnek, negédesnek – semmi extrémmel nem kápráztat el, mégis van valami titka.

Fülszöveg

Nagypapa egy reggel arra ébred, hogy nem találja a kedvenc kalapját. Rögtön nekilát megkeresni, de a kalap nem kerül elő, mintha csak a föld nyelte volna el.  Sajnos sem Villám, az ásító házőrző, sem a cserfes Tyúkanyó, sem Kanavász, a mesterszabó nem tudja, merre lehet. Ám a nagy keresgélés közepette Nagypapa csupa titokzatos tárgyra bukkan, amelyek gyermekkora egyik igen fontos napjára emlékeztetik…

Sven Nordqvist: Kalapvadászat
General Press [Budapest, 2008]

Kötött, 26 oldal, 2000 Ft
Borító, illusztráció: Sven Nordqvist
Fordította: Tótfalusi István
ISBN 978 963 643 095 5


Oldaltérkép