Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Skandináv krimik rekkenő hőségre – Nesbø: Vörösbegy és Nesser: A Borkmann-elv

Szerző: bookworm
2008. június 18. 6.56

  Az északi népek gazdasági helyzete stabilnak mondható, kiépített szociális rendszer, állandóság jellemzi ezen országokat. Hogy az oktatásra, kultúrára is jut, fényesen mutatja az irodalom erősödése, egyre több nemzetközileg is elismert regény jelennek meg. A filmművészet terén is sikeresek egyedi hangulatú filmjeik. A bűnügyiregény-írással pedig mindenképpen hiányt pótoltak, bár nem hozzák a ködös-misztikus hangulatot, elzárkózó jellemeket, halevést. Az Animus ebből a termésből válogatja jobbnál jobb krimijeit.

Az Animus Kiadó újabb kötetei a Skandináv krimik sorozatból bizonyítják, hogy ütős történeteket írnak északon is. Több regény díjat nyert, filmváltozat is készült az egyikből (Arnaldur Inđridason: Vérvonal), nem érdemtelenül. A regények nem akarják ráerőszakolni az emberre a skandináv életérzést, meg nem mondanánk, hogy északi szerző krimijét olvassuk. Viszont lehengerlő oknyomozás, vérbeli figurák töltik meg az oldalakat, hogy izguljunk, ki lehet a tettes.
Jo Nesbø Vörösbegy című kötete jó vaskos, a cím nem igazán figyelemfelkeltő. Első regényét 2000-ben álnéven írta az egykori rocksztár, még korábban futballistatehetség, s így küldte el az egyik kiadóhoz. A regény rögtön díjat nyert. Jo Nesbø története hallatlanul izgalmas, persze ha a náci-neonáci, orosz, 2. világháborús stb. témák iránti ellenszenvünket leküzdjük, különösen mi, akik az ilyen témájú filmeken nőttünk fel. A vörösbegy jelképként és élőlényként végigröpül a regényen, egyfajta vezérmotívum. Harry Hole, a majdnem kiégett nyomozó – akit felettesei egy szerencsétlen akciója miatt félreállítanak – gőzerővel keres egy Märklin típusú puskát. A tulajdonos egy öregúr, aki halálos beteg. A cselekmény a második világháborúban és napjainkban játszódik. A fronton norvég katonák, minden pillanatban a halállal kacérkodnak, egyiküket, miután megölt egy oroszt, majd eltemette, lelövik. Ő, Daniel volt A hős, A katona. Hogy az ötven évvel későbbi történetbe ismét belekerül, egy bomlott elme visszautalása. A történet nyomozója sokszor megküzd gyengeségeivel, rátalál a szerelem is, kedves kolléganőjét elveszti, ez sem várt dolog a regényben. Egy nő, férfias foglalkozással, igenis éljen, legyen szerelmes, ne csak a munka éltesse. Neonáci siheder, élemedett frontkatonák, korrupt rendőr, családi átokkal sújtott nő mind-mind felbukkan a könyvben. A jellemek olyan jól sikerültek, hogy a bűnügyi szál szinte mellékes, a mozgatórugók a fontosak. A „Norvég Harry” (Piszkos Harry mintájára) kemény legény, az alkoholról is majdnem le tud mondani, éli a nyomozók tipikus életét. Szeretni és szánni való fickó, sok-sok egyedi tulajdonsággal, nem csak az egy kaptafára készült halálfáradt és fásult nyomozót látjuk benne.
Külön ízt ad a gyilkos memoárja, a történet megkoronázásaként. Az események leírása egyre gyorsabb tempót vesz, jelezve a történet sűrűsödését, a szálak egymásba fonódását és elvarrását. A kelleténél több az angol nyelvű mondat, jó-jó, tudom, mi a célja, meg azt is, hogy Nesbø az angolszász zenén nevelkedett, de akkor is. A gyakran szarkasztikus humor érces ízt ad a kötetnek, oldja a komor témát. Roppant kellemes a könyv, vannak részek, ahol letehetetlen, gördülékenyen váltja az idősíkokat.
A másik regény a svéd Hakan Nesser A Borkmann-elv című, második kötete. A főhőst, Van Veeteren főfelügyelőt már ismerjük A gonosz arcai-ból, ez a krimije is nagyon jó. A főfelügyelő kénytelen-kelletlen nyaral, egyedül, már alig várja, hogy valami értelmeset csináljon. Újra szembesült magánéleti kudarcával, Erich nevű fiával egy hetet sem tudott/nem volt képes eltölteni. Kábítószeres lányáról most nem sok szó esik, valószínűleg a következő regényben értesülünk az őt ért eseményekről. A végre elvált Van Veeteren nagy szerencséjére gyilkosságot jelentenek, egy vagyonos, ingatlanokban utazó vállalkozó és egy jobb napjaiban drogdíler holttestét találják meg, mindkettejükkel baltacsapás végzett. A gyilkosságok szaporodnak, Van Veeteren pedig nyomoz, a helyi rendőrfőnökkel, a nyugdíj előtt álló Bausennel. Kettejük között különleges kapcsolat alakul ki, borozgatnak-eszegetnek, filozofálnak az élet nagy dolgairól, megnyílnak egymás előtt, nem mellesleg mindketten eltökélten keresik a gyilkost, ez a két szál a könyv lényege. Nem röhögünk a két tatán, sőt, rokonszenvvel figyeljük párbeszédeiket, irigyeljük sokat megért tempójukat, mely már elcsendesedett. Kérdés, hogy van-e a bűncselekmények közt valamiféle kapcsolat. A nyomozásba bekapcsolódik egy rendkívül rokonszenves nő is, Beate Moerk, a korábbi kötetből ismert arcok is előkerülnek: a jó küllemű, házasságát megmenteni akaró Münster, kettejük közt valami elindul, de győz a családi fészek melege.
A megoldás csavaros észt kíván, a gyilkos személyén alaposan meglepődünk, az indítékon is, de más okból. Újra a családi drámák kerülnek előtérbe, mitől is válhat valaki pszichopatává, mi az a határ, ahol ez bekövetkezhet. Van-e mentség a tettre?
Nesbø regénye felfedezésszámba ment, Nesseré aprólékosan kidolgozott, magától értetődő, a becsempészett érzelmek adagolása hihetetlenül jól történik. Felügyelőnk a maga lúzerségében is emberi, a komolyzenei művek közül még Penderecki darabjait sem hagyja ki. Aprólékosan jellemzett férfi, jó-rossz tulajdonságokkal, amiket az előző könyve óta csak csöpögtet az olvasónak Nesser.
Mindkét kötetre ráfért volna még egy olvasás, néhol bosszantó hibák tarkítják a könyveket, egy-egy értelmetlen mondat, alany-állítmány egyeztetés hiánya. Kár, mert ezek a könyvek az új generációs krimik alapjai lesznek.

Nesbø, Jo: Vörösbegy

Skandináv krimik sorozat
Animus Kiadó, Budapest, 2008

Kartonált, 448 oldal, 2890 forint
Fordította: Petrikovics Edit
ISBN: 9789639715479

Håkan Nesser A Borkmann-elv

Skandináv krimik sorozat
Animus Kiadó, Budapest, 2008

Kartonált, 268 oldal,  2290 forint
Fordította: Péteri Vanda
ISBN: 9789639715738


Oldaltérkép