Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


A nemzetközi gyermekkönyvnap ürügyén: Sárkány a lépcsőházban
IV. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár III.

Szerző: egyfejű
2008. április 2. 6.56

 A március eleji IV. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásárra jelent meg a Naphegy Kiadó legújabb művészi kötete. A Sárkány a lépcsőházban című könyvnek az az érdekessége, hogy a kiadó most érezte úgy, elérkezett az idő egy magyar mesekönyv megjelentetésére. A kötet mind formáját, mind belbecsét tekintve érdemes arra, hogy a nemzetközi gyermekkönyvnapon mutassuk be – Hans Christian Andersen (1805–1875) meseszerző születésnapján –, melyet az IBBY 1967-től ünnepel meg, felhíva a figyelmet az olvasás megszerettetésének fontosságára.

Az 1953-ban alakult IBBY (International Board on Books for Young People) nemzetközi gyermekirodalmi szervezet 1967. április 2-ától (mely éppen Csukás István születésnapja is) ünnepli meg ezen a napon a nemzetközi gyermekkönyvnapot. (Erre az alkalomra, minden évben más ország egy neves szerzője üzenetet is megfogalmaz, sajnos a szevezet magyar szekciójának honlapján a 2008-as üzenet ma még nincs kinn.) A könyvnapi események célja, hogy olvasásra bátorítsa a gyerekeket, és felhívja a figyelmet a gyermekirodalomra. Mi ezúttal egy szép magyar kötettel tisztelgünk Andersen előtt.

 Szigethy Katalin és a Naphegy-könyvek

A korát tekintve még mindig gyerekcipőben járó Naphegy Kiadó eddig nagyon színvonalas, külföldi szerzők szülte kötetekkel hívta fel magára a figyelmet. Szigethy Katalin
főszerkesztő a gyerekirodalmi fesztiválon elmondta, hogy egyre ismertebbé válnak, amit az is mutat, hogy számos kéziratot kapnak. Leginkább művészi mesekönyveikre kapta fel a fejét a szakma és az igényesebb könyvekre vágyó szülői olvasóközönség, míg legjobban a szintén szép, ám a foglalkoztatást célul tűző sorozat, a Böngésző fogy, hamarosan újra kell nyomni a sorozat első köteteit. A kiadó nem titkolt célja volt, hogy az illusztrációt tekintve is kifejezetten igényes műveket jelentessen meg, s ha lesz rá módjuk, magyar szerzőkét is. Korábban már hírül adtuk, hogy készül Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin könyve, mely majd az év vége felé jelenik meg. Most pedig itt az első magyar naphegyes fecske, a szerző a felnőttirodalomban németfordításairól ismert, a gyerekirodalomban pedig szerzőként elsőkötetes Nádori Lídia, az illusztrátor pedig Kun Fruzsina.
Már a fesztivál ideje alatt fellapoztam. Az Aranyvackor
pályázat díjátadóján figyeltem föl az illusztrátorra, megérintettek Kun Fruzsina rajzai, többet el is mentettem belőlük (persze a fényképezőgépemben), különös hangulatuk volt, s nagyon jó összhatást keltettek. A Sárkány… ugyanilyen bensőséges, meleg illusztrációkkal van teli. Meleglepetésem azonban az első mese olvastakor, mint a nemzetközi helyzet az átkosban, csak egyre fokozódott. Többször megcsalt már az emlékezetem, de szöget ütött a fejembe: én ezt a mesét ismerem! Mivel a szerzőnek ez az első kötete, kutakodni kezdtem a hardveremben, de sehogyan sem jutottam dűlőre, ráadásul mintha nem olvastam, hanem értő olvasásban hallottam volna. Félnapos gondolkodás után rájöttem, hogy a tételmondatát (Ez az év is jól kezdődik) beütve a gépbe majd a világháló segít, így is lett, az Új év, új gyerek mesét ezzel a címmel találtam meg, s már emlékeztem is rá: Scherer Péter olvasta a díjátadón. A humoros és bensőséges (talán ez a legjobb kifejezés Nádori Lídia írásaira és Kun Fruzsina képeire) történetek végtelenül tiszták, s a jó tulajdonságainkat mutatva emberiek. A könyv fülszövegét még nem olvasva is régi illatok, színek, ízek kerítettek hatalmukba. Ki ne reptetett volna sárkányt kiskoromban (ma már ebben nem lennék biztos), ki ne félt volna éjszakai szellemektől, állatoktól, a húsvéti nyúl és a tojás kinek ne mozgatta volna meg a fantáziáját. Egy nagyon kedves emlékkép ötlött fel bennem a Nyuszifészek mese kapcsán. Botond még kicsi volt, totyogott és a nagyanyám még élt, náluk ünnepeltük a karácsonyt vagy a húsvétot – dédi egy reggel, mindketten korán keltek, becsábította fiamat a dunyhája (ő dunnának nevezte) alá, és ezzel mindketten nagyon meg voltak elégedve, két ragyogó fej mosolygott ki a dunyha alól…
Nádori Lídia és Kun Fruzsina könyvét olvasva, nézegetve elfelejtett, talán már majdnem elsüllyedő képek is előbújtak az emlékezetemből, noha a történetek maiak, elvált szülővel, beteg nagyival, óvodával – és nagyon sok érző, szeretnivaló emberrel. Szeretnivaló könyv, minden ízében (talán egy apróságot, a címek betűtípusát leszámítva, ami engem valamiért mindig az egykori, írógépen és bikkfanyelven írt hivatalos levelekre emlékeztet). Méltó a nemzetközi gyermekkönyvnaphoz.

 Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban
Jancsi meséi sorozat

Naphegy [Budapest, 2008]

Kötött, 80 oldal, 2490 forint
Illusztrátor: Kun Fruzsina
Szerkesztette: Rét Viktória és Szigethy Katalin
9789638728180
4 éves kortól ajánlják

Fülszöveg
Nádori Lídia stílusát és humorát remekül érti egy óvodás, de olvasása közben a szülő is kap rejtett üzeneteket. A történetek között könnyed és összetettebb írásokat egyaránt találunk, és a finom, humoros részletekből a gyerek rengeteg olyan dolgot megtud a világról, az életről, a nagyvárosi létről, melyekre mi felnőttek már régen elfelejtettünk rácsodálkozni.
A szerző külön érdeme az a könnyedség, mellyel nehéz témákat érint, és a nyitottság, mellyel a szülőre és a gyerekre bízza bizonyos helyzetek befejezését, értékelését, az önálló, aktív értelmező szerepét a gyermek olvasónak is megelőlegezve.
A könyvet Kun Fruzsina illusztrációi gazdagítják. A meleg színek, az érzelmek kifejező ábrázolása nemcsak gyönyörű hangulatot teremt, hanem a mesék megértéséhez, feldolgozásához is nagyban hozzájárul.


Oldaltérkép