Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain


 
A fuvola és az átiratok
 Győri Noémi két lemeze nagyon izgalmas, hiszen az átiratok lehetőségére, vagy fontosságára hívja fel a figyelmet. Egy-egy eredetileg is fuvolára, és a Glowing Sonorites lemezen zongorára, a Transforming Traditions kiadványon pedig gitárra készült darab köré szerveződnek a művek. A zeneirodalomban az átiratok sokszor remekek, és az új hangszereléssel élnek a köztudatban, de vannak olyan transzkripciók, amelyek léte kérdéses. A két lemez arra is választ adhat, hogy a hat mű átiratának van-e létjogosultsága a fuvolairodalomban.
 
 
 
 
Újra Fesztivál Akadémia
 A Fesztivál Akadémia idén is rendkívüli koncertekkel és neves előadókkal várta a közönséget. A negyedik alkalommal, július 20-28-a között megrendezett sorozat azonban nem csak koncertekkel, de fotókiállítással, kerekasztal-beszélgetéssel, és egyéb különleges eseményekkel hívogatta a közönséget. Nehéz volt választani a koncertek közül, hiszen mindegyik tartogatott zenei csemegét, végül három hangversenyen jártunk.
 
 
 
 
A rakoncátlan kiscsikótól az Elégiáig – Pócs Katalin szerzői estje
 Pócs Katalin szerzői estjére március 18-án került sor a budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola Nádasdy termében. Pócs Katalin műveit már számos díjjal ismerték el, darabjai hangzása egyedi. A sikeres zeneszerző több szerzői estet tudhat maga mögött, számos műfajban komponált. A koncerten elhangzott kamara- és szólóművek remek előadásban szólaltak meg.
 
 
 
 
A puritánok lelke
Bellini: A puritánok

 „Csupa szív” – ezt jelentette Wagnernak Bellini zenéje. Vincenzo Bellini utolsó operáját nézhette-hallhatta az érdeklődő két alkalommal is a Művészetek Palotájában, és a két budapesti előadás között Pécsett. A bel canto-opera ritka vendég nálunk, és általában mindenütt, a fő ok az, hogy rendkívül nehéz vokális szólamokra nem könnyű megfelelő előadókat találni. A három, félig szcenírozott előadás azt bizonyította, kiváló énekesek vannak, lehetséges vibráló előadást létrehozni.
 
 
 
 
Lajtha László három vonószenekari műve
 Lajtha Lászlót a „három nagy magyar” zeneszerzőnek említették Franciaországban, itthon mégis alig ismerjük munkásságát. Lajtha már hétévesen zenét írt, a zeneszerzés és zongoraművészi diploma mellett jogi doktorátust is szerzett. Népzenekutatóként kapott Kossuth-díjat, a Francia Szépművészeti Akadémia tagja volt, itthon mégis mellőzték, sokáig nem volt állása franciaországi hazatérése után. Munkássága rendkívül sok dolgot magába foglalt, itthon kezdjük végre újra felfedezni Lajthát.
 
 
 
 
Foster, Várdai és a Nemzeti Filharmonikusok
 Kocsis Zoltán emlékének szentelte Lawrence Foster a Nemzeti Filharmonikusok március 9-i hangversenyének programon kívüli darabját. Foster, aki nem először állt az együttes élén, néhány megható szóval megemlékezett Kocsisról, zenészi nagyságáról. Samuel Barber Adagióját játszották a zenekar vonósai gyönyörűen, szívbe markolóan. A hivatalos műsor Mozart, és Dvorák egy-egy szimfóniáját, és Haydn csellóversenyét kínálta, a szólista Várdai István volt. Egészen kivételes minőségű koncertet hallhattunk. 

 Maurice Ravel, spanyolul
Ravel zenekari műveinek első lemezét hallgathatja meg az érdeklődő a Naxos 2011-ben rögzített felvételén, köztük három gyakrabban előadott darabbal, a válogatás a spanyol koloritot helyezi előtérbe, igen szerencsésen, két mű kivételével. Külön érdekesség, hogy a zeneszerző hányféle módon képes a couleur locale-t előhívni a zenében, mennyire más és más megfogalmazásában a zenei szempontból unikális nép muzsikájának előhívása. Vannak ugyan sztereotip vonások, a kasztanyetta, a tüzes ritmus, de nem lehet elsiklani afölött, hogy mennyivel többet ad hozzá Ravel.
 
 Megnyílt a VI. Ördögkatlan
Nem szeret hiába

Ha nyár, akkor Ördögkatlan a baranyai falvakban. Sok víz lefolyt tavaly óta a Csele-patakon, de július 30-án újra Nagyharsányban. A megszokott helyen, a megszokott társaságban. Kiss Mónika, Bérczes László és a Narancsliget közönsége este hét körül egy csatakiáltással megnyitotta a fesztivált (Megnyitjuk a fesztivált!).
 
 Aztán egy Cookot is!
Robin Cook: Jótékony halál
Aztán egy kukkot se! – valami ilyesmit mondhatott Pelikán elvtárs a nagy fekete autóban az őt szállító szószátyár fogdmegeknek, akik Virág elvtárshoz kísérték. Mi viszont most kifejezetten egy Cookot ajánlunk, amelyben szintén vannak hasonlóan magasan kvalifikált kelet-európai rosszfiúk furgonnal, de fehérgalléros tőzsdéző jenki gonosztevők is. És persze hétköznapi hősök, orvosok, akik rossz időben voltak rossz helyen, ráadásul az emberiségnek hasznos kísérletükkel valakiknek keresztbe tettek.
 

 Még nincs mérlegünk a hírek értékének mérésére
Hollós János: Bevezetés a kommunikációelméletbe

Megjelent Hollós János Bevezetés a kommunikációelméletbe című könyvének második kiadása a Tinta Könyvkiadónál az Ékesszólás Kiskönyvtára sorozatban. Ebből az alkalomból Cserháthalápy Ferenc, a kiadó külső munkatársa kérdezte a szerzőt.

 
 Lalo táncol
Édouard-Victoire-Antoine Lalo a 19. században alkotó spanyol származású, de Franciaországban született zeneszerző brácsásként kezdte pályafutását. Művei közül talán az Ys királya és a Spanyol rapszódia a legismertebb, a csellisták szívesen játsszák gordonkaversenyét. Lalo három operát írt, az elsőt (Fiesque) nem adták elő, a harmadik (La Jacquerie) befejezetlen maradt. A színpadra szánt alkotások sora a Namouna balettel teljes, ebből két szvitet komponált a szerző.
 
 Cirkumpoláris párhuzamosok
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag
A pop-art irodalom egyik jeles hazai képviselője a feljavított katzenjammerológiai kézikönyv után regénnyel jelentkezett. Ő ebben a hagyományos műfajban is szokatlan formát, látásmódot, különleges figurákat, lehetetlen, de mégis lehető élethelyzeteket teremt. A cselekmény fősodrában egy szerelmi csapdában vergődő ihlethiányos író áll, a másik szál maga a megírandó regénye. Vajon hova futhat, hiszen ez nem a pusziboltos troli?
 
 Olvas(s)atok, néz(z)etek
Egy testben két lélek – A burok

A Twilight-könyvek szerzője, Stephanie Mayer 2008-ban kiadott regényéből Andrew Niccol rendező készített filmadaptációt. Az írónő, a könyv és a rendező rajongói mást-mást vártak, de senki sem azt kapta, amit szeretett volna.
 
 Csajkovszkij és Bruckner világa
Csajkovszkij és Bruckner egy-egy művével zárta évadát a Budapesti Fesztiválzenekar, a műsort szokás szerint háromszor játszották. A karmester ezúttal Takács-Nagy Gábor volt, zongorán egy nagyon jó sajtójú fiatal orosz muzsikus játszott, figyelemre méltó versenyeredményekkel a háta mögött: a varsói Chopin-versenyen harmadik, a tel-avivi Rubinstein- és a moszkvai Csajkovszkij-versenyen első díjat kapott. A videómegosztó csatornán jócskán vannak felvételei, ezek alapján az átlagból kiemelkedő zongoristát vártunk.
 
 Nem alszik: július 30-án kezdődik a VI. Ördögkatlan (1. rész)
Az alapító szervezők (Bérczes László, Kiss Mónika) által csak mezítlábas fesztiválnak nevezett találkozó immár a hatodik lesz július 30. és augusztus 3. között a baranyai falvakban. Noha a mezítlábas jelző továbbra is illik az általunk leginkább szerethetőnek és élhetőnek tartott rendezvénysorozatra, az
Ördögkatlan bekerült a közé a mintegy kéttucatnyi fesztivál közé, amelyek háromévi támogatást (évi 20-20 milliót) nyertek el az államtól, azaz biztosabb anyagi lábakon állnak az elkövetkező években.
 
 …vagy amit akartok. Rameau: Hippolütosz és Aricia
Nagy várakozás előzte meg Rameau Hippolütosz és Aricia című operáját, hiszen
Rameau-opera
először szólalt meg a patinás épület falai közt. Ahogy két évvel ezelőtt a Művészetek Palotájában, úgy most is Vashegyi György és együttesei szólaltatták meg a művet, világhírű énekeseket is köszönthettünk, az operát Káel Csaba rendezte, a látványvilágot Haamer Andrea (jelmezek), Szendrényi Éva (díszletek), Bordos László Zsolt (animáció) és Kerényi Miklós Dávid (koreográfia) biztosította az érdeklődőknek.
 
 A Tinta Nebuló II. szótárcsomagja
Szótárakkal a nyelvromlás ellen
A Tinta Könyvkiadó idén immár másodjára anyanyelvi szótárcsomagot állított össze a tanulóifjúság számára. A szótárcsomag a Nebuló II. nevet kapta, és nyolc szótár és két munkafüzet kapott benne helyet, mint Kiss Gábor igazgató-főszerkesztő elmondta a kiadó szerkesztőségében tartott sajtótájékoztatón. A tájékoztatás után Cserháthalápy Ferenc készített riportot Kiss Gábor Lőrincze Lajos-díjas igazgatóval.
 
 Mától a Szépművészetiben: Egon Schiele és kora – Remekművek a bécsi Leopold Múzeumból

A bécsi korai expresszionizmus nagy hatású alkotója, Egon Schiele (1890–1918) és a stílus, a korszak számos további bécsi képviselője (például Klimt, Kokoschka) mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum kiállításán június 26-ától. A több mint 80 alkotást bemutató Egon Schiele és kora című kiállításon 55 mű látható a fiatalon elhunyt művésztől, amelyek zöme a bécsi Leopold Múzeumból érkezik Budapestre.

 
 Ab ovo Belarusz – vérreális
Nyakljajeu: Kandúr a zsákban
Különleges kötetet jelentetett meg az Ab Ovo Kiadó a könyvfesztiválra egy fehérorosz vagy belorusz (a könyvben következetesen Belarusz az ország- és belorusz a népnév) szerzőtől. Mind a nép, mind maga Uladzimir Nyakljajeu eléggé fehér folt az átlag magyar olvasó számára. Az pedig még többet nyom a latban, hogy az elbeszélések írója épp nem hagyhatja el Minszket, ugyanis ellenzékiként történetesen elindult a 2010-es belorusz elnökválasztáson...
 
 Carl Nielsen zenekari darabjai, lemezen
Nielsen hat szimfóniája mellett több viszonylag rövid zenekari darabot is írt, ezeket adta közre a Naxos. Nielsen neve csaknem ismeretlen itthon, holott a dánok legnagyobb zeneszerzőjüknek tartják. Két operája mellett kantátákat, verseny-, kamarazenei műveket, dalokat, közzenéket is írt, karmesterként és hegedűsként is dolgozott. Arcképét bankjegyen láthatja a Dániába látogató szerencsés zenebarát, turista. Zenéjére leginkább Brahmsé és Griegé volt nagy hatással (de felfedezhetjük más szerzők stílusjegyeit is). Nielsent a köztudatba Leonard Bernstein emelte, a dán szerző V. szimfóniájának bemutatásával.
 
 Hippolyte, Aricie és Christie

Jean-Philippe Rameau Hippolyte et Aricie című tragédie lyrique-je jelent meg újra, az Erato 1997-es felvétele most a Warnertől, a kiadó szívügyének tekinti a kiemelkedő lemezek hozzáférhetővé válását. Remek operákat, igazi kincseket találunk a Warner kínálatában,  érdemes megnézni a választékot. Az Hippolyte et Aricie Rameau első operája volt, ötvenévesen komponálta, majd többször átdolgozta.
 
 Wilbur Smith és Afrika

Nem irodalmi műveket írok, nem célom a Nobel-díj – mondta Wilbur Smith egy interjúban. A népszerű író 80. születésnapját ünnepelte nemrég, közel ötven éve vezetik regényei az eladási listákat. Új műve, az Afrika mélye (Vicious Circle) a magyarul Afrika szarva (Those in Peril) címmel, két évvel ezelőtt megjelent regény folytatása, de önálló kötetként is olvasható.
 
 Ysaÿe-szonáták Baráti Kristóffal
Eugène Ysaÿe egyszerű családból származott, patkolókovácsnak készült, de a kor meghatározó hegedűművésze lett. Nemcsak virtuóz hegedűsként – Franck neki ajánlotta a csodálatos A-dúr szonátát –, hanem zeneszerzőként is tevékenykedett, igaz, nem sok művet írt, ezek közé egy vallon nyelvű opera is tartozik. Hat hegedű-szólószonátája közül a II. és a III. hallható a koncertpódiumokon.
 
 Klasszikus nagyvárosi olvasóregény
Dés Mihály: Pesti barokk
„Valóban az első szépirodalmi műve szerzőjének, a valóban 63. évében járó Dés Mihálynak, aki 1986 óta valóban külföldön él. Magyarországon műfordító volt, lektor, kritikus és alkalmi filmszínész, Barcelonában pedig újságíró, lapszerkesztő, egyetemi tanár, kulturális menedzser és a spanyol nyelvű világ egyik tekintélyes folyóiratának, a Lateralnak (1994–2006) alapítója és igazgatója.”
 
 Halál és szerelem
Anti-antiopera, Alfred Jarry gyilkos paródiájának stílusa, Hieronymus Bosch és Brueghel víziói, Boris Vian abszurditása, sokkoló szöveg és zene, ez jellemzi Ligeti György Le grand macabre című operáját, mely a Nemzeti Hangversenyteremben szólalt meg, 25 év után újra Magyarországon. Az operát hol kétfelvonásosnak, hol egyfelvonásos, négy jelenetből állónak jelölik, az 1974–1977 között írt művet Ligeti átdolgozta 1996-ban, kihagyta, illetve átírta a prózai részeket, a hangszerelést is redukálta.
 
 A Weizen Terror tömeggel büntet
5. Főzdefeszt a Palotanegyedben
Nem tudom,
Bart Daniék mit gondoltak, amikor elkezdték szervezni az első Főzdefesztet, mindenesetre a kézműves serforradalom már a spázjban van, mint az oroszok. Szakértők, ínyencek, amatőrök, rengeteg sznob és még divatpipik is nyüzsögtek az 5. Főzdefeszt (június 7–9.) nyitónapján a Mikszáth Kálmán tér – Kálvin tér viszonylatban. Sokat nyom a latban, hogy a kezdeti szolid mennyiségi felhozatal mára alaposan megváltozott, és igen széles lett a serpaletta is.
 
 Együtt a rockért, egy fesztivál a rajongókért: MetalWar Fest 2013
2013. szeptember 6–8. között első alkalommal rendezik meg a MetalWar Fest 2013-at. A rendezvény érdekessége és egyedisége, hogy ilyen metálfesztivál még nem volt Magyarországon, de a szervezők úgy tudják, a világon sem. Jótékonysági koncerteket már mindenhol tartottak, ingyeneseket is, de a rock- és különösen a metálrajongók számára még sosem rendeztek ingyenes fesztivált, így a szervezők szerint itt az ideje, hogy Magyarországon legyen az első, mely nemzetközi fesztiválként vonul be a nagy rendezvények történetébe.
 
 Átadták a „szép magyar könyv” és „az év gyermekkönyve” elismeréseket


A 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyerekkönyvnapok nyitónapján, június 6-án adták át a Szép magyar könyv 2012 verseny elismeréseit és az IBBY Magyar Szekciójának „az év gyermekkönyve 2012” díjait a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
 
 Leclair és az opera

Jean-Marie Leclair Scylla és Glaucus című operáját hallhattuk május 16-án a Művészetek Palotájában, kiváló előadásban. Ha barokk zenéről, operáról beszélünk itthon, akkor Vashegyi György és együttesei jutnak eszünkbe, lévén Vashegyi szívügyének tekinti többek között a korszak vokális zenéjének bemutatását, de más zenei érából is válogat koncertjeire, minden előadása érdekfeszítő, tanulságos.
 
 Megújult a Monostori Erőd Dunai bástyája
Nyitóünnepség június 21-ére halasztva
Új kiállítótérrel és rendezvényhelyszínnel bővült a
Monostori Erőd Dunai bástyája Komáromban. A fejlesztéssel a Monostori Erőd Nonprofit Kft. a dunai turisztikai forgalmat szeretné bővíteni és minél színvonalasabban kiszolgálni.  Június 8-án az új Kikötői fogadótér kiállításai megnyílnak, a megújult Dunai bástyába és a Monostori Erődbe való belépés aznap ingyenes lesz, csoportokat, látogatókat fogadnak, de a projektátadó ünnepség csak június 21-én lesz a bástya előtti Duna-parti sétányon
.
 
 Sosztakovics plusz
Az NFZ és a Rádiózenekar koncertje
Néhány nap eltéréssel három Sosztakovics-szimfónia szerepelt három zenekar koncertjén öt nap alatt, ami igazán ritkaság. Sosztakovics életműve is kezd egyre elérhetőbbé, ismertebbé válni, lecsengett az az idő, amikor a szovjet szerzők műveit túlzott kritikai megnyilvánulásokkal fogadtuk. Zenéje sajátos szín a palettán, bőségesen kiérezhető a komponista életének nehézsége, a hatalomhoz való viszonya (megbélyegzés, kegyvesztettség, a zsdanovi kultúrpolitikához való kényszerű idomulás), az érzés, mely kettős; az életben maradásért kellett dolgoznia.
 
 Megnyílt Ghyczy György festőművész Barangolás című kiállítása a Mazart Galériában
Ghyczy György idén 60 éves. Ebből az alkalomból látható május 24-étől Barangolás című kiállítása. A tárlatot Novotny Tihamér művészettörténész, művészeti író nyitotta meg, a képekre a nagy tehetségű fiatal zongorista, Oláh Tzumo Árpád improvizált a megnyitón. A Mazart Galéria (1089 Budapest, Elnök u 1.) tágas terében Ghyczy György több mint 40 képe tekinthető meg 2013. június 21-ig, keddtől péntekig 11–18 óra között, más időpontokban bejelentkezéssel.
 
 Edek, te bitang
Sławomir Mrożek: Tangó
Itt vannak az ászok, vígan dudorászok – valami hasonló hazardőr tucatszellemességgel indul a darab, a szabadszájú nagymama (Pogány Judit), a második gyermekkorát élő öccse (Csuja Imre) és a túlzottan szofisztikált gondolatokkal nem küzdő házibarát, Edek (Debreczeny Csaba) veri a blattot. A díszlet eklektikus-posztmodern-trehány, de kortalan lakásbelső, vécécsészék lógnak az égből stb.
 
 Kremer kontra…

Nagyszerű műsorral kápráztatta el a közönséget a Concerto Budapest május 8-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, szólistaként Gidon Kremer lépett a pódiumra, két darabban is hallhattuk. Ötven év szovjet-orosz zenéjéből kaptunk három művet, Szofija Gubajdulina 1996–97-ben keletkezett Impromptujét, Alfred Schnittke IV. hegedűversenyét és Dmitrij Sosztakovics XIII., g-moll (Az 1905-ös év) szimfóniáját.

 
 Csoda – rendben
II. Pünkösdi Mesenapok Paloznakon
Május 18–20. között rendezték meg Paloznakon a II. Pünkösdi Mesenapokat. Ennek keretében pünkösdhétfőn a Meseterápia Központ is kinyitotta kapuit minden érdeklődő előtt. Erre évente egyszer van alkalom, így aki kíváncsi az itt folyó nem mindennapi munkára, ilyenkor bepillanthat. Mi már nem először voltunk ott, de mindig tetszik, amit látunk.
 
 A herme(neu)tikus költő
Houllebecq: Lanzarote
Michel Houellebecq francia író az idei, a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt, így azóta már Budapest nagydíjas is. Nyilván főhelyre teszi nappalija falán (?), s tesz rá, mint a többi elismerésére. 2002-es elbeszélése/kisregénye magyarul a fesztiválra jelent meg, s én, mivel többek szerint nem a legjobb műve, ezzel kezdtem a houllebecq-elést. Jó entrée.
 
Irwin HoffmanHoffman, Baráti és a MÁV Szimfonikusok
Szimfónia, versenymű és egy rövidebb darab szerepelt a MÁV Zenekar műsorán április 17-én, a Művészetek Palotájában megtartott koncerten. A hagyományos műsorrend tehát megfordult, az okot nem tudom, mert a szimfónia legalább olyan hatású, mint a La Valse. A darabok megírásának ideje mindössze 45 évet fog át, mégis megannyi más világ tárul a hallgató elé. Talán ezért is olyan izgalmas a XIX–XX. század fordulójának zenéje, ebből kaptunk ízelítőt.
 
 Csínom: Lenka ikerkönyve
Szegedi Katalin: Palkó
Ikerkönyv, a
Lenkáé
, nem úgy, mint Casillas (zakóztak is ma nélküle), de legalább annyira profi. A Független könyvesboltok éjszakáján, a pénteki Kis könyves éjen a Két egérben jártunk, ahol a programok egyikeként a Csimota Könyvkiadó mutatta be Szegedi Katalin új munkáját, amelynek a szövegét is ő szerezte. A falra pedig felfüggesztették a kötet legjobb illusztrációit, mindet.
 
 XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Látogatói rekord, tények és benyomások
A könyvfesztivált idén is hagyományosan április 23-ához, a könyv és a szerzői jog világnapjához, Cervantes és Shakespeare halálának évfordulójához igazították. A Millenárison – idén újdonságként egy épületben – közel 1600 négyzetméternyi alapterületen megrendezett könyves mustrát a MKKE által az előző években közöltnél többen keresték föl. Mintegy 380 programon lehetett részt venni és több mint 300 újdonságból válogatni.
 
 Liszt, Beethoven, ünnep
90 éves az NFZ
Két Liszt- és egy Beethoven-művel ajándékozta meg a hallgatóságot a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar a zenekar fennállásának 90. évfordulóján, neves szólisták közreműködésével, a Müpa zsúfolásig megtelt. A karmester a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója, Kocsis Zoltán volt, aki a tőle megszokott, rendkívül magas szinten interpretált koncertet irányított.
 
 Ez is, az is
Csongor és Tünde
A BTF záróeseményeként olyan produkciót kínáltak a szervezők, mely a különféle művészeti ágakat köti össze, merít egymásból, hat a másikra. Érdekes volt a csak Csongor és Tünde című előadás, a címadás már jelzi, hogy sem a Vörösmarty-féle, 1830-as drámai költemény, sem a Weiner-féle kísérőzene nem kap elsőbbséget. A látvány és zene összessége viszont bőségesen hatott az érzékszervekre a zsúfolásig megtelt Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a művészeti élet számos prominens képviselője is kíváncsian várta az eseményt.
 

 Tündérrigólányi világlátás
Máté Angi – Rofusz Kinga: Az emlékfoltozók

Máté Angi a halk szavú Mamóval robbant be a magyar nyelvű irodalmi életbe, s ezzel az önéletrajzi indíttatású írással rögtön elnyerte az első köteteseknek minden évben odaítélt Bródy Sándor-díjat is. Aztán az Aranyvackor-fődíjas Volt egyszer egy című gyerekkönyve következett. Legutóbbi meséjét már Rofusz Kinga illusztrálta, ahogy a tavaly megjelent Az emlékfoltozók is közös világlátásukról tanúskodik. Ahogy Angi gondolatai szállnak, Kinga úgy úsztatja őket.


Oldaltérkép