Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainÖrömzene a templomban

Szerző: G. Bogár Edit, Gusztáv András
2006. július 23. 18.52

A tangóharmonika finn népi hangszer isJúlius 11-én a Kalevala Baráti Kör és a Revontulet együttes szervezésében a Budavidéki Evangélikus Templomban egy finn népzenei együttes lépett fel. A nagy melegben üdítően mindenkire hatott a két együttes és a vendégként − önmaga számára is váratlanul − érkező harmonikavirtuóz Ernyey László.


A két amatőr együttes közül először a magyarokból verbuválódott Revontulet (Északi Fény) adott elő néhány saját szerzeményt, illetve finn népdalt, majd a finnországi Leivonmäkiből érkezett Opeleekio vidám dalait hallgathattuk. A két együttes között került sor Ernyey László fellépésére.

A Revontulet együttes

A REVONTULET együttes 1996 júliusában alakult a Kalevala Baráti Kör intenzív nyelvi táborában Szigetszentmiklóson. Eredetileg egyetlen alkalomra állt össze a kis társaság magyar és finn népdalokból összeállított műsorral. Az éneket két gitár, egy furulya és dob kísérte. Az est sikerén felbuzdulva, és engedve a rábeszélésnek együttessé alakult a négy fő, és népdalokból álló repertoárját 1997-ben magyar és finn megzenésített versekkel bővítette. Ekkor gyarapodott egy hegedűssel a Revontulet. Az alkotókedvet serkentő próbák és a fellépések néhány éven belül az együttes több tagját is zeneszerzésre ihlették, ennek eredményeképpen mai repertoárjukban a megzenésített versek a Revontulet tagjainak saját szerzeményei. A finn népdalkincsből újabban a többszólamúságukkal is kitűnő, ősibb karjalaiakat helyezik előtérbe. Az együttes tagjait a zene szeretete és a barátság mellett a Finnország iránti vonzalom kovácsolta össze. Többen közülük hivatásszerűen is foglalkoznak a finn nyelvvel és kultúrával. A Kalevala Baráti Kör rendezvényein kívül a Revontulet több vidéki magyar-finn baráti kör meghívásának tett eleget az elmúlt 10 esztendőben. Kerek születésnapját az együttes egész estés koncerttel ünnepli meg szeptember végén a KBK szervezésében, és őszre várható a Revontulet első CD-jének megjelenése is. Az együttes jelenlegi tagjai: Ambrus Szilvia (gitár, ének), Beczner Barbara (hegedű, ének), Dobos Edgár (gitár, ének), Gáborjáni Szabó Orsolya (furulya, ének), Simon Vali (ének, ütőhangszerek). A keddi koncerten hegedűs nélkül léptek fel. Zenéjükre a lágyabb hangvétel jellemző, előadásuk szívhez szólt. Bár nem hivatásos zenészek, minden szempontból megállták a helyüket, saját számaik üdítő színfoltot jelenthetnek a zenei palettán.

A harmonikaművész ERNYEY LÁSZLÓ fellépése nemcsak a közönség, hanem önmaga számára is meglepetés volt, hiszen valójában csak hangszert kértek tőle kölcsön. Harmonika többféle is létezik, gombos és billentyűs, de mindkettőn belül több típus is van. A finnek gombost használnak, ám egészen mást, mint amit Ernyey vitt, ezért az együttes harmonikása végül a billentyűst választotta − igaz, a billentyűket nem tudta használni, csak a basszust játszotta be. Annál inkább tudott rajta játszani tulajdonosa, aki az egyik legnagyobb hazai harmonikaművész és a hangszer talán legismertebb tanára. Virtuóz előadásában Hlaszny Béla egyik hangulatos darabját hallgathattuk meg.

A finn OPELEEKIO, akárcsak a Revontulet, lelkes amatőrökből álló együttes, akik immár 10 éves közös múltra tekinthetnek vissza.

Az Opeleekio 12 tagú népzenei együttes. A sokszínű és többszólamú éneklésen kívül a A szaunavirgács készítéséről szóló dalhoz valódi finnországi szaunavirgácsokat is hoztak magukkalhangszerek között megtalálhatjuk a harmonikát, nagybőgőt, gitárt, furulyát, valamint a kanalak, dobok és egyéb szükséges zajkeltő ütőeszközök egész sorát. Az elmúlt években elsősorban a vidéket és a hagyományokat bemutató repertoárra összepontosítottak. Dalaik témái között szerepel többek között a szauna, a sörfőzés, a szaunázáshoz szükséges nyírseprű készítése, valamint természetesen a szerelem és a veszekedés. A darabok jelentős részének mind a dallama, mind a szövege saját termékük. Repertoárjukban megtartották a régi leivonmäki zenei kincseket, hiszen együttesük 10 évvel ezelőtt Leivonmäkiben alakult meg. Az Opeleekio saját műsorát a megrendelő kívánságára és a helyzettől függően a nyugodt hangulatteremtéstől a zajos és vidám trallalázásig állítja össze. Mint vezetőjük elmondta, két alapszabály létezik náluk: az egyik, hogy vidám próbákat és ugyanolyan vidám koncerteket kell tartani, ez utóbbit attól függetlenül, van-e közönség vagy nincs; a másik pedig, hogy az együttesből csak elhalálozás útján lehet kilépni.

Az eredetileg tanárokból álló együttes története kezdetekor a kollégákat köszöntő énekes-hangszeres műsorokat adott elő. A település kulturális életének legfőbb motorja, Ritva Kukkanen a csoportban lehetőséget látott, és elkezdte előkeresni a helyi dallamokat és dalszövegeket a népzenei archívumokból, majd saját átiratában mind hangszeres, mind énekes előadásra alkalmassá tette őket. Először 1995-ben határozták el, hogy részt vesznek a Kaustinenben megrendezett népzenei Az együttes mókamester, Niilo szaunavirgáccsal udvarol a magyar lányoknaknapokon. Ezután ezeket a júliusi fesztiválokat egyszer sem hagyták ki. Az együttes 1998-ban a londoni tengerésztemplomban is fellépett.

Az együttes alapítója és lelke, Ritva Kukkanen 1998 őszén elhunyt, utána Sinikka Lahti vette vállára az együttes vezetésének felelősségét. Sinikka Lahti és Pekka Aarnio közösen kezdtek darabokat írni, és a csapat lemezkészítésre is vállalkozott. A Finn Kulturális Alap ösztöndíjjal támogatta őket, Leivonmäki falu is segítséget adott, így a „Meijän kylän ensimmäinen" (A mi falunk első ...) című CD a település 130. fennállásának évfordulójára, 2000 nyarán el is készült. 2002 márciusában az együttes Észtországban lépett fel. Második CD-jük „Kylätien varrelta" (A falusi út mellől) címen 2005 őszén jelent meg.

Bár népzenei együttesként határozzák meg magukat, nem a hagyományos értelemben vett népzenét játszanak, hiszen a dalok jelentős részét ők maguk írják. Igaz, vannak köztük valódi népi dallamok is, és a saját szerzeményeken is érezni lehet a közép-finnországi népi dallamvilág hatását. A dalok témája szintén a falusi, népi élethez kötődik, annak mindig a tréfás oldalát ragadja meg.  Különösen érdekes ebből a szempontból az első CD címadó dala (Meijän kylän ensimmäinen), melyet a koncerten a finn anyanyelvű szervező is „A mi falunk első embere" címmel fordított, majd később derült ki, hogy valójában az első cséplőgépről szól a dal. A Finnországot járt és a finneket ismerő magyarnak szokatlan az efféle tréfa és az a folytonos vidámság, mókázás, ami az egész estére jellemző volt.

Az Opeleekio együttes műsorát követően alkalom nyílt egy kis közös éneklésre, beszélgetésre, ismerkedésre. A szervezők kérték, hogy a hangulatos nyárestéhez mindenki járuljon hozzá egy kis süteménnyel és innivalóval. Cserébe hamisítatlan finn népi hangulatot, zeneszerető magyarok és finnek társaságát, az együtténeklés örömét kapta.

Oldaltérkép