Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainNagyot álmodni: Hemzsegő szívek – az NYME SEK és a Weöres Sándor Színház fúziója

Szerző: PP, fotó: Weöres Sándor Színház
2013. január 26.

 Hogy szól Karinthy a XXI. században? Ki és hogyan mentheti át szellemes, keserédes világát, mit mutatna az a bizonyos görbe tükör, amit megszoktunk tőle? A fúzió 2012 őszén alakult, s a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ diákjaiból áll. A társulat Unger Tünde egyetemi hallgató és színházi munkatárs fáradhatatlan munkájának köszönheti létrejöttét, majd miután Jordán Tamás is biztosította őket támogatásáról, alig pár hónap alatt kész előadással mutatkoztak be a nagyérdeműnek. Céljuk, hogy megszerettessék a kultúra valamennyi szegmensét kortársaikkal, és bepillantást nyújtsanak a korántsem könnyű színház világába.

A költő, író, műfordító születésének 125. és halálának 75. évfordulójának apropójából a szombathelyi egyetemi színpad csapata egy átirat színrevitelével tiszteleg munkássága előtt. A szóban forgó előadás Karinthy Frigyes és a rá reflektáló Varga Richárd közös címet viselő, A cirkusz novellájából készült, címe Hemzsegő szívek.

  

A XXI. század cirkuszában azonban már nem egzotikus állatok és bravúros artisták ejtik ámulatba és gondolkodóba a nézőket, hanem olyan hétköznapi emberek karikírozott másai, akik mindenki számára ismerősek: az elviselhetetlen, mindig fecsegő kolléganő (Kamunikátor) vagy a könnyűvérű csábító (Perverz Disznó) elevenedik meg a Weöres Sándor Színház átalakult nagyszínpadának porondján. A fiatalok arra is felhívják a figyelmet, hogy az élet nem csak játék és szórakozás. Saját korosztályuk újgazdag „kölykei” (Emberidomár) és az egyetem előadásairól ismert kiábrándult értelmiségi (Hülye Majom) is helyet kap a cirkuszi forgatagban.

  

Az alig háromnegyed órás előadás alatt bőven akadnak rekeszizmot nem kímélő percek, de egészséges egyensúlyban velük olyan jeleneteket is kap a befogadó, amelyek inkább az újragondolás, átértékelés keserűségét idézik.

  

A Karinthy–Varga-cirkusz a maga kaotikus látványával ügyesen vegyíti a hagyományt és a kor technikai vívmányainak lehetőségeit. Kisfilmes bejátszásban találkozhatunk ugyanis egy olyan fals gyerekzabáló bohócképpel, akitől legtöbbünk gyerekként félt. Később aztán egy részeges katona jár néptáncelemekkel tűzdelt örömtáncot, a talpalávalót a darab egészében játszó zenekar szolgáltatja. Cirkuszukat a jó zene mellett pazar látványvilág jellemzi, a díszletek, jelmezek és maszkok igazán érdekes egyveleget mutatnak.

  

A diákok munkáját a színház színészei és munkatársai segítették, ami érződik is, hiszen amatőr voltuk ellenére, és azt figyelembe véve, hogy első alkalommal játszottak színészt, dicséretre méltó darabot hoztak létre, a nagy álom tehát sikerült, és ez azt engedi feltételezni, hogy nem utoljára hallunk róluk!

 Karinthy Frigyes – Unger Tünde – Varga Richárd:
Hemzsegő szívek

Játsszák: Rozmán Kristóf, Bogáti Péter, Horváth Anikó, Papp Zsófia, Béry Erik, Bacsa Flóra, Varga Richárd, Pesti Arnold

Projektvezető: Unger Tünde

A szereplők mentorai: Fekete Linda, Horváth Ákos, Szabó Róbert Endre, Lévai Tímea, Poppre Ádám, a Weöres Sándor Színház művészei

Időpont: 2013. február 13., 15 óra
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad
Jegyár: 1200 Ft


Oldaltérkép