Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain„Szép múlt, derűs jövő. Fél évszázad nagy idő”

Szerző: Mika Róbert
2005. november 11. 9.31

A szokásos súlyos falaknak, ódon, lőrésszerű ablakoknak és a sötét folyosóknak nyoma sincs, ahogy a „modern” csupa üveg-vas-beton unalmas és rideg hétköznapiassága sem nyomasztja az itt második otthonra találó házigazdákat. Bár az épület az ötvenes években épült, takaros külseje, világos termei nem viselik a szocreál egyhangú, lehangoló jellemzőit. Minden ízében látszik, hogy tervezői iskolának szánták.

Kettős jubileum

A Mérei Ferenc Általános Iskola, Szakiskola és Felnőttoktatási Gimnáziumban különleges rendezvénysorozatra készülnek a pedagógusok és a tanulók. Ötven éve, egészen pontosan 1955. december 5-én nyitotta meg a tudás kapuját kisdiákok ezrei előtt az iskola. A rendszerváltásig töretlenül fejlődött, bővült az iskola. Tíz éve – Göncz Árpád köztársasági elnök ünnepi beszéde mellett – vette fel a nagyszerű gyermekpszichológus Mérei Ferenc nevét, kinek eszményképe a gyermekközpontú, cselekvésre, önálló véleményalkotásra nevelő iskola volt. A rendszerváltás óta rögös, nehéz úton járó intézmény mára kialakította önálló arculatát, és a kor szellemének megfelelően korszerű tanítási módszerek alkalmazásával, az alap- mellett a középszintű oktatás is szerepel a repertoárjában.

A jubileumi ünnepségsorozat első állomása: iskolatörténeti kiállítás

Az iskola fél évszázados fennállása alatt tekintélyes mennyiségű tárgyi dokumentumot hagyott az utókorra. A fotók, tablók, eszközök, tárgyak és dokumentumok, relikviák most előkerültek búvóhelyükről, hogy megmutassák, honnan indult az iskola, melyek azok a hagyományok, amelyek a következő ötven évben is értéket képviselhetnek. A hagyományőrzés éppoly fontos, mint a napi örömök és gondok, melyek egyszer történetünk, történelmünk részei lesznek.

Jubileumi évkönyv

Az évfordulóra egy igen szépen szerkesztett, gazdag ismeretanyagot tartalmazó, színes, színvonalas kiadvánnyal lepték meg a szervezők a rendezvény résztvevőit. A 32 oldalas dokumentum nemcsak Mérei Ferenc életútját és az iskola eddigi történetét mutatja be, nem csupán a régi diákok visszaemlékezéseit, az iskola történetének teljes tanári karának felsorolását tartalmazza, hanem betekintést nyújt a mai tanintézet életébe, a célok és feladatok elvégzéséhez szükséges tematikákba.

Az ünnepség

A pedagógusok és a diákok napok óta izgatottan készültek az ünnepségre, amire számos díszvendéget hívtak meg. Szűkösnek bizonyult a jelenleg írógép-matuzsálemeket bemutató, az iskola büszkeségeként nyilvántartott Mérei Galéria előtti lépcsőházforduló, amikor november 10-én, délután megkezdődött az ünnepi műsor. A gitárral, fuvolával és hegedűvel támogatott énekkar azonban ennek ellenére nem zavartatta magát, és szép, színvonalas műsort adott. Az előadás után Szőke László, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a jubileumi évkönyv egy-egy példányát adta át ünnepélyesen azoknak a meghívottaknak, akik különösen sokat tettek az iskoláért. Végül felkérte Lakos Imrét, Újbuda alpolgármesterét, hogy nyissa meg az iskolatörténeti kiállítást. Lakos Imre kiemelte, hogy a jubileum fényét Újbuda alapításának 175. évfordulója még szebbé teszi, így e hármas ünnep különösen kedves neki. Megemlítette, hogy az idén – az önkormányzat segítségével – több millió forintos beruházással, többek között a nyílászárók felújításával, még szebb és meghittebb lett az épület. Az intézményt, ahogy eddig is, szívből támogatja, a következő fél évszázadra jó munkát és nagyon sok örömöt kíván.
Az ünnepség után a jelenlévők megnézték az első emelet egészén kialakított iskolatörténeti kiállítást, illetve a meghívott vendégeknek fogadást rendeztek az iskola könyvtárában.

Szép múlt, derűs jövő
Fél évszázad nagy idő

Ünnepi anziksz

„Kutatjuk a múlt értékeit, s keressük azokat a szellemi építőköveket, melyekkel az elkövetkező ötven évet építhetjük.” (Szőke László, igazgató)

„Az elmúlt ötven évben sok közös küzdelem volt, de úgy vélem, hogy a további megmaradás érdekében a küzdelmekből nem lesz kevesebb.” (Görög Endre nyugdíjas tanár)

„Az iskolám neve jó hosszú és bonyolult. Az épület olyan, mint egy labirintus, néha el lehet tévedni benne. Legalább száz ajtaja van. Szép nagy a könyvtár, az ebédlő. Sok növény van, gondozzuk őket.” (B. C., 4. osztályos tanuló)

„Egy csodálatos gyermekvilág ez itt, milliónyi színével és illatával, az ifjú lelkek mindennap frissen nyíló virágaival, felnőtt és gyermek együtt dobbanó szívével: iskola.” (Szőke László)

„Ha van cél, akkor van hozzávezető ösvény is. Ezen az ösvényen pedig mindig voltak, akik segítettek, s akikre ma is hálával és szeretettel gondolok.” (Czombos Péter egykori diák)                          

„Egy fél évszázad története lehetőséget ad visszanézni és előre tekinteni, amire a könyvek is tanítanak: becsülni a múltat, s tervezni a jövőt.” (Ötömösy Csongor könyvtáros)

„Az iskolánk most nagyon szép, nyáron újították fel. A tanáraink szigorúak, de szeretik a gyerekeket. Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy ide járunk, és jól érezzük magunkat.” (Kardos Szilvia, 6. osztályos tanuló)

„Tanítás, tanulás, küzdelmek, sikerek, nevetés, kudarcok, sírás, szerelmek, életre szóló barátságok… És mindig, ötven éven keresztül mindig: gyerekzsivaj, gyermekkacaj – éltető erőnk.” (Szőke László)


Oldaltérkép