Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainOlvas(s)atok, néz(z)etek
Egy testben két lélek – A burok

Szerző: Pánovics Alajos, fotók: hivatalos honlap
2013. július 7.

 A Twilight-könyvek szerzője, Stephanie Mayer 2008-ban kiadott regényéből Andrew Niccol rendező készített filmadaptációt. Az írónő, a könyv és a rendező rajongói mást-mást vártak, de senki sem azt kapta, amit szeretett volna.

Két lélek egyé lett
A Földön béke honol. Nincs éhség, erőszak és környezetszennyezés. Őszinteség, bizalom és szeretet vezérel mindenkit. Világunk soha nem volt ennyire tökéletes. Csak egy a bökkenő, az emberiséget legyőzte egy több bolygót is kolonizáló idegen parazita faj.
A magukat lelkeknek nevező törékeny, alig tenyérnyi, fénylő lények egy rövid műtét során a tarkón keresztül jutnak be az emberi szervezetbe, és ezernyi apró csápjukkal csatlakoznak az idegközpontokhoz és az agyhoz. Átveszik az irányítást a test felett, megszerzik a személy minden tudását, mialatt az egyén elméje megszűnik létezni. Ennek hatására csak egyetlen külső változás történik, az elfoglaltak íriszében megjelenik egy halványkéken világító gyűrű. A lelkek hosszú életűek, a tudást, a bölcsességet, a jó modort és a szeretetet kedvelik. Számukra a megszállás nem egy másik faj legyőzése, hanem lehetőség, mely során harmóniában élhetnek egy bolygón, ahol új dolgokat tanulhatnak.

Ez alól csak a lelkek erőszakszervezete a kivétel. A hajtók védik a többieket, és hajtják fel a szabad, beköltözésre alkalmas gazdatesteket. Már majdnem birtokba vették az összes ember testét. A szabadok sorsa vesszőfutás. Akárcsak Melanie Strydernek, aki inkább leugrik egy néptelen szálloda belső udvarára, minthogy elfogják. Súlyos sérülései ellenére életben marad. Hasznos információforrásnak tűnik az emberi faj megmaradt egyedeinek felkutatására. Ezért a legtapasztaltabb, legtöbb világot megjárt lelket, a Földön a Vándor nevet viselő lényt ültetik belé, hogy feltérképezze a lány emlékeit.

Vándornak hamarosan rá kell döbbennie, hogy Melanie tudata még jelen van és ellenáll. Miután Melanie rájön, hogy nem képes megállítani Vándort a feladatában, ezért érzelmeivel kezdi bombázni. Kényszerű szimbiózisukkal kezdetét veszi skizofrén összecsiszolódásuk. Az erős érzelmei vezette Melanie és a józan Vándor lassan szót ért egymással. Vándor megszánja az embereket, megérti Melanie-t, kötődni kezd a lány kisöccséhez, Jamie-hez és párjához, Jaredhez. Így az emberek felderítésére indult kísérlet kudarcba fullad. Vándort „költözésre”, Melanie-t pedig „selejtezésre” ítélik.

A szökés mellett döntenek, és ezzel kezdetét veszi Vándor életének legmozgalmasabb kalandja. A hajtók elől eltűnve eljutnak Melanie nagybátyja, a kissé bolond Jeb bácsi sivatagi birtokán lévő barlangrendszerbe, ahol az emberiség maradéka lelt menedékre, köztük Jamie és Jared is.
Vándor a lelkek szemében árulóvá vált, az emberek számára gyűlölt idegen. Kedvessége felülkerekedik Melanie harciasságán, így a kezdeti ellenségeskedést követően fokozatosan megbékélnek a jelenlétével. Az embereknél is emberibb természetébe egy Ian nevű fiú lassan beleszeret, ami nem tetszik se Melanie-nak se Jarednek. A számára érthetetlen és megoldhatatlan „szerelmi háromszöget” úgy kell kezelnie, hogy valaki állandóan méltatlankodik a fejében.

Eggyé lett két lélek
A burok nem akciófilm, hanem igazi klasszikus vándorlós-beilleszkedős mozi túlcsorduló érzelmekkel. Komótosan bandukolva ismerhetjük meg Vándor és Melanie viszontagságos történetét, egymáshoz és másokhoz való viszonyát. A koncepció sokaknál kiveri a biztosítékot. Nehezen viselik az agyszikkasztó tudati állapotot, a „szerelmi akárhányszöget”, a lassúságot, a minimalista ábrázolást, a darabos vágást és a könyv történetének leegyszerűsítését.
 Stephanie Mayer és Andrew Niccol nem tudták mindenben erősíteni egymást. Mindkettőjük hatása érződik, de valahogy nincs meg az összhang. Zavaró, hogy nem említik meg, hogy a lelkek kétivarúak és Vándor nőnemű. Arról sem tudunk meg semmit, hogy a lelkek miként foglalták el a Földet. A sok nézőt magával ragadni képes varázslat pedig szép csendben megbújik a háttérben, akárcsak a legfontosabb mondanivaló, miszerint a lelked tesz azzá, aki vagy.
Mindezek ellenére A burok egyedi hangulatú, nem szénné pörgetett, kellemes film sok fanyar, szarkasztikus megnyilvánulással és nem túljátszott figurákkal. Igazi atmoszferikus mozi. Egyfajta lebegésszerű hangulat árad minden egyes jelenetéből. Antonio Pinto brazil zeneszerző mindent átitató, életigenlő, latinos muzsikájának köszönhetően olyan, mintha álmodnánk az egészet. A sivatag gyönyörű, a tágas terek szabad utad engednek a képzeletnek, a ruházat, az eszközök és a járművek esztétikusak vagy emblematikusak.
A buroknak sikerült kivívnia az „érthetetlen, csöpögős, unalmas, de remek a zenéje” jelzővel illetett bukott, tucatfilm titulust. A népszerűség, ismertség, elismertség, tehetség és látásmód kevés ahhoz, hogy sikerre vigyenek bármit. Kell hozzá valami plusz, ami megfogja a közönséget. Megvan ez itt is, de nehezen fellelhető, és szinte senkit nem érdekel. Talán csak azokat, akik őszintén kíváncsiak rá.

A film adatlapja


Oldaltérkép