Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajz | Esszék, tanulmányok | Interjú, riportok | Kiállítások, ajánlók, hírek | Kritika ]


„Fölülről láttatom hazámat” – interjú László János fotóművésszel

Szerző: Lehotka Gábor
2006. április 6. 15.11

 László János nevével sok helyütt találkozhatunk, legutóbb Nyíregyházán állította ki mintegy 90 képét, én egy múlt heti budapesti kiállításmegnyitón jártam a Vajdahunyadvárban, ahol Kőnig Frigyessel közös tárlaton láttatják a Kárpát-medence várait a saját nézőpontjukból, László János a levegőből és fényképezőgéppel. Többek között fotózik az egyéves Várak, Kastélyok, Templomok folyóiratnak; honlapokat, römi- és magyar kártyát tervez…

– A várak szerelmeseinek, illetve a szépet önmában szeretőknek is szívmelengető a budapesti időszaki kiállítás. Kinek az ötlete volt egy grafikus és egy fotós párba állítása?
– Régi álmom egy olyan örökségturisztikai folyóiratot olvasni és annak munkáját segíteni, mint a Várak, Kastélyok, Templomok magazin. Nagyon jó együtt dolgozni történészekkel, régészekkel és lelkes amatőrökkel. Az is nagy élmény, hogy egyre bővül a lelkes olvasótábor. Főszerkesztőnk, Kósa Pál szervezte ezt a kiállítást is, ahol – ugyanúgy, mint a folyóiratban – egymás mellett kap helyet korabeli ábrázolás, grafika, grafikus helyszínrajz, archív fénykép és természetesen légi fotó is. A légi felvétel sokszor olyan szemszögből mutatja a műemlékeket, hogy különös, érdekes összefüggések válnak láthatóvá. Például a kastélykert és a kastély viszonya, vagy a vár képe és az a látvány, amit a várból látott az ott élő. A grafikus keze és képzelete szabadon repül, és ami fontos, nem kell hozzá tankolnia. Sok európai kastély- és várhonlapot ismerek, ezért bátran ki merem jelenteni, szinte nincs köztük olyan, amelyiken ne lenne légi felvétel.


– Egy prospektusban azt olvastam, hogy a legnagyobb magyar légifelvétel-gyűjtemény birtokosa. Szülőfalumról is rögtön küldött madártávlatú képeket. Mióta készít légi felvételeket?

– Gondolom, az állami hivatalokon kívül valóban az enyém a legnagyobb elérhető légifotó-archívum. Hiszen majdnem mindegyik képemet bemutatom a weboldalamon. Számuk idén eléri a 40 ezret. Négy éve készítek repülés közben fotókat; idén is repülök tovább, folytatom a munkámat, remélve, hogy év végére minden nagyobb műemlékünkről látható lesz pár légi fotó a honlapomon (
www.civertan.hu). Repüléseim alkalmával nemcsak nevezetességekről készítek képeket, hanem logisztikai parkokról, utakról, építési helyszínekről, városrészekről. Szeretnék légi régészetet tanulni, ami nehéz és fontos ága a légi fotózásnak. Hogy példával illusztráljam: van egy Árpád-kori templom az éppen érő kukoricásban, ami a kukoricásból kirajzolódik, pedig a falai föld alatt vannak. Előbb érik a növény ott, ahol fal van alatta, és így annak a sávnak más a színe, mérete. A régészek ásatásaik során előszeretettel használják a légi felvételeket, mivel a képen látható nyomok alapján vélelmezni lehet, hol kell ásni.


– Azt hiszem, ez igazi szerelem, nem csupán hétköznapi feladat az életében.

– Fent folyton magamban dumálok, és halkan mesélek a mindenkori szerelmemnek: Ezt nézd!  No, és azt látod?! Igen, szeretném látható múltunkat a teljesség igényével lefényképezni. Ehhez persze elkél egy kis segítség a sorstól és a kaporszakállú főnöktől, hogy hosszabbítson a lehetőségeimen. Én a képeimet nem magamnak készítem, hanem azoknak, akik ezt így nem láthatják. A nyíregyházi kiállításom megnyitóján azt mondták, hogy őrült és megszállott vagyok, ez így azért túlzás, mindamellett a jelzőknek örültem.

– Ehhez kötődik szerepe a Várak, Kastélyok, Templomok folyóiratban is.
– A légi fotókkal csak illusztrálok cikkeket és tanulmányokat. Remélem, ezeket a sorokat elolvassa a főszerkesztőm, és akkor engedélyezi, hogy cikkeket is írhassak, melyekbe az élményeimet belefűzném, és egy kicsit a saját szemüvegemen keresztül mutatnám be épített örökségünket. Emellett amatőr médiamenedzserként keresem a lap bemutatásához a partnereket, szeretnénk, ha többen ismernének minket mai határainkon kívül és belül – látva kéthavonta munkánk eredményét. Gondolom, az eddigiekből kiderült, hogy a Várak, Kastélyok, Templomok folyóirat felvállalta a Kárpát-medence műemlékeinek bemutatását;  melyben, remélem, nemsokára sort kerítünk különös kedvenceimre, a pusztatemplomokra.

– A kiállításon nagyon szép kártyákat is láthat az érdeklődő. Jó látni Füzér, Csókakő, Sümeg várát az ördög bibliáján is, főleg a kártyapaletta több ízléstelen próbálkozása mellett.
– Az illusztrált francia kártya régóta ismert ága a kártyakészítésnek. Több ezer gyűjtő és sok száz dzsókergyűjtő vadászik ezekre a kártyákra. Bevallom, az utolsó három francia kártyám – a Magyar várak, a Magyarországi kastélyok és a Kolostorok Magyarországon című – egy-egy trójai faló, melyben 55-55 légi fotómon keresztül igyekszem örökségünket játékosan bemutatni. Tapasztaltam, hogy játék közben  észrevétlenül megismerik ezeket a nevezetességeket. Készítettem még olyan kártyákat is, melyeken magyar viseleteket mutattam be, illetve a Vendég voltam Budapesten című kártyám a főváros millennium korabeli vendéglátóhelyeinek képével igyekszik ismertté tenni gasztronómiai helyszíneinket. Magyar kártyából kétfélét gyártottunk, az egyiken humoros sörös jelenetek, a másikon korabeli magyar viseletek illusztrálják a lapokat.

– Korábban például a Hócipőnek is dolgozott, most mely lapokkal áll munkakapcsolatban?
– A Hócipőnek dolgozni fantasztikusan jó volt, mivel kaptam egy rovatot – Táblák –, amibe azoknak a baromságoknak a fotói kerültek, melyeket embertársaink falra, táblára írnak. Emellett Fábry Sándornak fotóztam a Dizájn centert. Gondolom, nem kell bemutatni, milyen Sándorral együtt dolgozni. Több műszaki lapnak adok légi fotót, így például a Mérnök Újságnak, a Mélyépítő Tükörképnek és az Örökségünk folyóiratnak, no és persze nem győzöm eleget hangsúlyozni a Várak, Kastélyok, Templomokat.

– Deme Péter a budapesti kiállításmegnyitón a reneszánsz embertípusról beszélt. Az ön tevékenysége igazán szerteágazó, mivel foglalkozik most elsősorban, mi a fő profilja?
– Startlapokat szerkesztek, mely munka különös, új, nagy élmény, hiszen sokat tanulok  készítésük közben. A már elkészült lapjaim: etlap.lap.hu (
http://etlap.lap.hu/), palos.lap.hu (http://palos.lap.hu/), joker.lap.hu (http://joker.lap.hu/), kartyagyujtok.lap.hu (http://kartyagyujtok.lap.hu/), kolostor.lap.hu (http://kolostor.lap.hu/), pusztatemplom.lap.hu (http://pusztatemplom.lap.hu/), foldvarak.lap.hu (http://foldvarak.lap.hu/), erodtemplom.lap.hu (http://erodtemplom.lap.hu/), dab.lap.hu (http://dab.lap.hu/), drm.lap.hu (http://drm.lap.hu/), antennahungaria.lap.hu (http://antennahungaria.lap.hu/), felvidekivarak.lap.hu (http://felvidekivarak.lap.hu/), varepiteszet.lap.hu, (http://varepiteszet.lap.hu/), zemplenifesztival.lap.hu (http://zemplenifesztival.lap.hu/). Jelenleg a jeleskövek.lap.hu-t készítem, melybe a kaptár-, oltárkövek kerülnek. Ha emellett marad időm, igyekszem újabb légifotó-albumom kiadásához szponzort találni. Szeretnék az eddig megjelent pár könyvem után még néhányat írni, melyeknek témája egyelőre hadd maradjon bennem, ha majd kiforrt teljesen, akkor beszélnék róla többet. Írok a Bioinfó magazinba, ami egy klassz kis, havonta megjelenő népszerű magazin, melyben éppen azon élményeim jelennek meg, melyeket akkor írok, mikor egy szép hosszú menüsort elfogyasztok budapesti vegetáriánus éttermekben. Jó kajákról – remélem – jót írok.


– Mit kell tudni a Civertan Stúdióról?
–Természetesen nem egyedül végzem a felsorolt munkákat, hanem a kollégáim, a Civertan Stúdió munkatársai szaktudásának segítségével. Mint grafikai stúdió arculatokat, logókat tervezünk, prospektusokat és újságokat tördelünk, kivitelezünk. Évek óta kedvenc visszatérő, fontos feladatunk a Zempléni Fesztivál arculata, hirdetései és műsorfüzeteinek tervezése, nyomdai kivitelezése. Szerencsére egyre több weboldalt készítünk, amikben felhasználjuk akár a légi fotóinkat, akár a grafikai tapasztalatainkat. Ebben az évben a harmadik étlap tervezését kezdtük el.


– Mi lesz a következő nagyobb önálló projektje, kiállítása?

– Remélem, Felvidékkel kapcsolatban megvalósul az a tervezett projekt, hogy mindkét országban lesz vándorkiállításom a légi fotóimból. Ezt most lekopogom. Őszre pedig tervezek egy budapesti háztetőket bemutató kiállítást.

Link:
Nemzeti kincseink: a várak – grafikák és fotók a Vajdahunyadvárban


Oldaltérkép