Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajz | Esszék, tanulmányok | Interjú, riportok | Kiállítások, ajánlók, hírek | Kritika ]


Iparművészeti Múzeum: az új főigazgató, Renner Zsuzsanna célkitűzései

A múzeum sajtóközleménye
2007. december 4. 14.27

 Budapest egyik legszebb épülete az Iparművészeti Múzeum palotája, amely egyediségével igazi hungarikum. Gyűjteménye kulturális tárgyi örökségünk felbecsülhetetlen értékű része, amely megérdemli és megköveteli a méltó bemutatást. 1872-ben az Iparművészeti azzal a céllal alakult meg, hogy az iparművészet tárgyi emlékeinek gyűjtésével példát mutasson a kor műipara számára, s egyszersmind emelje a közízlést és kialakítsa a keresletet a hazai ipar művészi igényű termékei iránt. Amellett, hogy ezeket a ma is élő és aktuális célokat megerősítsük, a múzeumi működés mai, megváltozott szerepe és követelményei miatt alapvető fontosságú az Iparművészeti Múzeum identitásának újrafogalmazása.

 A múzeum egyik legsürgetőbb teendője, hogy helyreállítsa eredeti küldetését: a mindenkori mában élve kapcsolatot tartson a kortárs iparművészet és formatervezés művelőivel, műhelyeivel és szakmai szervezeteivel, prezentációs, gyűjtő- és kutatóhelye legyen ezeknek, feltárja és tudatosítsa a hazai és nemzetközi iparművészet és dizájn terén zajló folyamatokat, s nem utolsósorban gyűjteményeivel és könyvtárával inspirációs forrásul szolgáljon mindezen szakmák művelői számára, s értékmérővé válva tevékenységével hasson a kortárs iparművészet és design alakulására. Mindemellett a múzeumnak továbbra is feladata nagy értékű történeti tárgyi anyagának megőrzése, fejlesztése, kutatása és bemutatása, a tárgyakat létrehozó korok és kultúrák megismertetése, s annak az eredeti perspektívának a visszaállítása, amely megmutatja, hogy a régebbi korok tárgykultúrája, technikái és formavilága milyen előzményeken keresztül alakítja ki mai környezetünk tárgyi kultúráját, forma- és ízlésvilágát, vizuális kultúráját.
Az Iparművészeti Múzeumnak elemi érdeke és egyben kitörési esélye, hogy minden ízében mai múzeummá váljon. Figyelmét ki kell terjesztenie a hétköznapi tárgyakra, a szűkebb és tágabb emberi környezet tárgyi alkotóelemeire, s be kell vonnia rendszeres tevékenységi körébe az utóbbi évtizedekben önállósult iparművészeti és dizájnágakat, komplex környezeti rendszereket. Feladata továbbá, hogy bemutassa és megismertesse az iparművészet, a dizájn- és a kreatív szektor európai és Európán kívüli – amerikai, ázsiai – tendenciáit, mindig naprakész információval szolgálva a legújabb trendekkel kapcsolatban.
Az Iparművészeti Múzeum életében minőségi ugrást jelenthet épületének várt rekonstrukciója. Palotájának építészeti helyreállítása után összehasonlíthatatlanul jobb pozícióból indul gyűjteményinek megőrzése és bemutatása, valamint a hazai közönség és a külföldi turizmus idevonzása szempontjából.

Renner Zsuzsanna

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a főigazgatói pályázat elbírálását követően 2007. december 1-jétől Renner Zsuzsannát bízta meg az Iparművészeti Múzeum vezetésével. A miniszter a szakemberekből álló bírálóbizottság javaslatát elfogadva november 26-án hozta meg döntését. Renner Zsuzsanna 1990-től muzeológusként, majd 1994-től főmuzeológusként dolgozott az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumában. 2003-tól a Hopp-múzeum igazgatói posztját töltötte be. (Papiruszportál)
Elengedhetetlenül szükséges az Iparművészeti Múzeum bővülő kiállítási kínálatának továbbvitele és továbbfejlesztése, az átláthatóság és a tervezettség jegyében. A múzeum hosszú távú kiállítási tervének a múzeum küldetésével és stratégiájával összhangban kell elkészülnie, szerves egységben a múzeum hosszú távú kutatási és publikációs tervével. A kiállítási-terv három párhuzamosan futó tematikai vezérfonalra fűzhető fel: a gyűjtemények történeti anyagának bemutatása; a kortárs – magyar, európai és Európán kívüli – iparművészet és dizájn bemutatása és az ázsiai kultúrák művészetének bemutatása. Az Iparművészeti Múzeum kiállítási tervének megalkotásakor feltétlenül szükséges a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum és a Nagytétényi Kastélymúzeum kiállítási tervének szerves beillesztése az intézmény kiállításainak sorába.
Az Iparművészeti Múzeumnak a jelenleginél sokkal határozottabban be kell emelnie stratégiájába filiáinak működtetését. Az anyaintézmény és a hozzá tartozó Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum és Nagytétényi Kastélymúzeum mint „múzeumcsalád” szerves egységként segíthetik és erősíthetik egymás tevékenységét.
A közönség felé irányuló tevékenységében az Iparművészeti Múzeum elsődleges feladata, hogy épülete, gyűjteményei és a munkatársai által felhalmozott szerteágazó tudás a lehető legteljesebben és a lehető legszélesebb körben váljon hasznossá, mégpedig úgy, hogy az általa őrzött értékeket közérthető és élvezetes formában tegye közzé, így kínálva alternatívát a kiüresedő fogyasztási szokásokkal szemben. E célok megvalósításához már rövid távon szükséges a múzeumpedagógia, a marketing és az informatika területeinek megerősítése. Az Iparművészeti Múzeumnak mindenfajta tevékenységét – kiállításait, kiadványait, arculati megjelenését – olyan színvonalra kell emelnie, amely a szakmai minőség és az ízlés zsinórmértékéül szolgál. Küldetésének fontos része, hogy megmutassa a mindennapokban is a szépséget, támpontokat adjon az esztétikum megítélésében, a közvetlen emberi környezet alakításában.

  


Oldaltérkép