Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajz | Esszék, tanulmányok | Interjú, riportok | Kiállítások, ajánlók, hírek | Kritika ]


Az Art Limes bolognai könyvfesztiválhoz kötődő dupla száma

Szerző: leho, az idei bolognai képeket a General Press készítette
2007. május 4. 3.44

 Az Art Limes folyóiratot a III. téli gyerekirodalmi fesztiválon ismertem meg, s ezzel több szakmabeli is így volt. A bemutatott korábbi számok azonban sokakat gondolkodásra késztettek: hogy lehet ilyen szép, igényes kiadványt megjelentetni Magyarországon, ráadásul ilyen olcsón – és vidéken?! A második kérdésként pedig az ötlött föl bennünk, hogy miért nem ismeri jobban a közönség. Legutóbb egy tematikus, „bolognai” dupla szám készült, mely a nemzetközi gyerekkönyvfesztiválon érdekelt magyar illusztrátorokat mutatja be.


A tatabányai Limes társadalomtudományi periodikából kinőtt művészeti folyóirat 500 példányban jelenik és jutányos áron vásárolható meg, egy szimpla szám 495, egy dupla 990 forint (ez a kedvező ár a nyomdaköltségből adódik: a Felvidéken nyomják, de a kiadványokon a megtakarítás egyáltalán nem látszik). A korábbi számokat nézve kiderül, hogy mindegyik tematikus: a bábjátszással, a diktatúra és a művészet kapcsolatával, illetve a gyerekkönyv-illusztrációkkal foglalkozik. Nem ez  Virág Jenő főszerkesztő az első, a gyerekkönyv-illusztrációt körbejáró szám, a 2004/3. és a 2004/4. számban a közép-európai gyerekkönyv-illusztrációkról olvashatunk, a magyar alkotók mellett a szlovák, cseh, szlovén szakma is bemutatkozik.
Virág Jenő főszerkesztő és felesége, Miglinczi Éva szerkesztő a folyóirat kiadásával heroikus munkát végez, az NKA és időnként egy-egy számot mások támogatnak ugyan, de vidéken, komolyabb szponzoráció nélkül igényes művészeti lapot kiadni maga művészet. A főszerkesztő elmesélte, hogy régebben egészen kalandos utat járt be egy-egy „kéziratcédé”, szerencsére ma már elterjedt az internet, s így megoldható a minél gyorsabb, minél igényesebb és minél olcsóbb kivitelezés. Elmesélt egy korábbi jellemző példát a digitális hőskorból: a szombathelyi tördelőtől egy mozdonyvezető hozta cédén a betördelt anyagot, s még aznap küldték hasonló módon tovább Szlovákiába a nyomdába. Ez a mozdony- és izzadságszag azonban egyáltalán nem érződik a  Az Art Limes plakátja Bolognábanvégeredményen.
A legújabb, 168 oldalas Art Limesszel a nagyközönség a budapesti könyvfesztiválon ismerkedhetett meg, s nem titkoltan az volt a kiadás célja, hogy egyfajta illusztrátori seregszemle legyen: azokat az alkotókat mutatja be, akik a bolognai gyerekkönyvfesztiválon könyveikkel-kiadóikkal megjelennek, illetve az eddigieken is részt vettek. A teljes szöveg olvasható angolul is, s több példányt vittek ki Bolognába is. (Az 500 példány nekem nagyon szűkösnek tűnik, remélem, lesz utánnyomása.)
E szám középpontjában vállaltan az eddigi és az idei bolognai megjelenés áll, ez már a borítón a címből (Magyarország – nyitott könyv. 30 illusztrátor – a tavalyi szlogen) és a folyóirat betűiben megbúvó tavalyi plakátból is felsejlik; s a 13, illusztrátorokat bemutató tanulmányon kívül olvasható a tavalyi díszvendégkénti megjelenés 2005-ös szakmai tervezete és képes beszámoló a lapszám végén a magyar standnál folyó 2006-os bolognai eseményekről. Ez a kiadvány jó alkalom arra, hogy az Art Limes valódi seregszemlét tartson, kik a legjobb gyerekkönyv-illusztrátoraink, milyen tendenciák uralták az elmúlt évtizedet, amióta Bolognában megjelenünk, s milyenek mutatkoznak 2007-ben.

Banga Ferenc egyik Tamkó Sirató-illusztrációja

D. Udvary Ildikó művészettörténész jegyzi a bevezető tanulmányt (A magyar  Szegedi Katalin: Az aranykulcsocskaillusztrációművészet jelen időben). Az elmúlt másfél évszázad rövid, vázlatos általános áttekintésében természetesen nem lehet minden fontos alkotót nevesíteni, de számomra egyvalaki fájóan kimaradt, Buday György 
fametsző, művészeti ágában a világon talán a legelismertebb magyar alkotó, születésének idén ünnepeljük 100. évfordulóját. Ezt követően Banga Ferenctől Kass Jánoson, Jankovics Marcellen, Rényi Krisztinán át Vida Győzőig ismerteti a harminc illusztrátor munkásságát, stílusjegyeit, legfontosabb műveit, díjait. Mindezt minden oldalon 2-3 illusztrációval (Egy-egy jellemző kép: Marton Zsolt Miki egere vagy a honlap kedvenc illusztrátora, Szegedi Kata Alice-a stb.).
A portrégaléria fejezetben különböző területen tevékenykedő szerzők (művészettörténész,  Alice Csodaországbantanár, szerkesztő, képző-, előadóművész) mutatnak be 13 tanulmányban 14 illusztrátort, Pálfi György Marton Zsoltot és Baranyai András
(például retrófrizurájú Bundesliga-focistájával) egy „groteszk tanulmányba” fogta. Minden szempontból színes portrék kerekedtek, az alkotókat két-három oldalon ugyanennyi illusztrációval bemutató írások egyfajta keresztmetszetet adnak arról, hol tart ma a magyar gyerekkönyv-illusztráció.
Az Art Limes dicséretet érdemlő napos oldala-lapszáma mellett azonban meg kell említeni, hogy a szakmai érdekképviselet még messze elmarad például a filmesekétől, hogy még legnagyobb kiadóink is meggondolják, hogy egy-egy gyerekkönyvükbe hány színes illusztráció fér bele és mekkora méretben, a gyerekkönyvkiadás még mindig (bár szerencsére egyre szűkebb!) gyerekcipőben jár, s legjobb illusztrátorainknak is általában több lábon kell állniuk, hiszen többnyire nem tudnak megélni szűken vett szakmájukból.


Az Art Limes egyelőre még eléggé szűkszavű honlapja:

www.artlimes.hu/

Kapcsolódó cikk:
Mi elmentünk a vásárba...


Oldaltérkép