Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajz | Esszék, tanulmányok | Interjú, riportok | Kiállítások, ajánlók, hírek | Kritika ]


Traui tájkép naplemente idején: előkerült a 113 éve lappangó Csontváry-festmény

Szerző, fotó: PP
2012. november 29.

 Az évtized kultúrtörténeti szenzációja a most előkerült mű: Csontváry Kosztka traui ciklusának ötödik darabja. A festő saját kezűleg összeállított kiállítási katalógusaiból kiderül, hogy 1899-ben és 1900-ban a dalmát kisvárosban, Trauban (ma Trogir) 5 festményt készített, de eddig ezekből csak 4 volt ismert. Az 5. kép egy magángyűjteményből került elő. Többhavi kutatómunka eredményeként a Virág Judit Galéria derítette fel rejtélyes történetét, s tisztázott jó néhány, az életművet feldolgozó monográfiákban szereplő tévedést. A kép a decemberi aukción kerül kalapács alá rekordkikiáltási áron (80 M Ft).

Szeretek a Virág Judit Galériába járni. Akár azért, mert egy új árverezési rendszer vagy épp egy ló áll a középpontban, akár egy érdekes kiállítás, művészeti album, de lehet, hogy csak egy fontos találkozó miatt. Most azonban a galéria tizenöt éves történetének legfontosabb művét leplezte le nagyszámú érdeklődő előtt Törő István igazgató és Kelen Anna. Utóbbi röviden mesélt a festőről, a galéria másik vezetője, Virág Judit pedig kivetítő segítségével prezentációt tartott az öt traui mű összefüggésrendszeréről.

  

Náluk természetes, hogy mindezt professzionális módon, nem kapkodva: nyáron a galériatulajdonos házaspár bejárta a trogiri helyszíneket, fényképeket készített, a kutatás eredményeit pedig a galéria a megszokott színvonalon dokumentálta is (Kaszás Gábor a szerző); és az sem meglepő, hogy az előadáshoz a Google [és Magóg – Fűzfa Balázs ®] Mapet is segítségül hívták. Egy 113 éves talányt lepleztek le: egy a sorozat szempontjából kulcs-, de önmagában is remekművel gazdagodott a magyar kultúra.

 

A kép története (sajtóközlemény)
A festmény több mint száz évig rejtve maradt a nagyközönség előtt. Idén nyáron egy ismeretlen magángyűjtő kereste meg a galériát azzal, hogy értékesíteni szeretne egy évtizedek óta a családja birtokában lévő Csontváry Kosztka Tivadar-művet, amely az ismert monográfiákban nem szerepel, de közvetlenül a Kosztka családtól került birtokukba.
„A festmény megpillantása villámcsapásszerű volt – írja le Virág Judit és Törő István a festménnyel történt első találkozást a remekműről készült kiadványban. – Az a ritka és kivételes pillanat, amikor különösebb információnk nincs ugyan a műről, de kétséget kizáróan érezzük, hogy a festmény körül szikrázik a levegő, és tudjuk, hogy egy fantasztikus és hiteles alkotást tartunk a kezünkben.”
A kép hátoldalán szereplő felirat szerint a művész nővére, Kosztka Irén 1922-ben ajándékozta a festményt Geist Gáspárnak, a csákói kastély tulajdonosának, aki a magyar lósport kiemelkedő képviselője volt, és emellett éles szemű, kiváló érzékkel megáldott műgyűjtő.

    

„Egy kis képecskét, amely egy tengerparti dalmát várost ábrázolt a lenyugvó nap, a felkelő hold és a part menti lámpák fényében, tartott meg Irén néni magának. Ezt a képet ajándékozta nekem, mondván, hogy jobb kezekbe az nem kerülhet, mert ő már öreg, családtagjai pedig úgysem becsülnék meg a képet” – meséli Geist Gáspár a Kosztka Irénnel történt drámai találkozásról.
A festmény készültének pontos helye jól beazonosítható, hiszen Csontváry topografikus hűséggel festette meg a helyszínt. A századforduló tengerpartja szinte alig változott. A kép külön érdekessége, hogy a Holdvilágos éj Trauban című festmény párja, ha a két képet egymás mellé tesszük, jól érzékelhető, hogy a festői kisvárost körpanoráma-szerűen ábrázolják. Csontváry a kisváros hídfőjénél állva megfestette az eléje táruló látványt – az óvárost és a zárdát –, majd festőállványát 180 fokkal megfordítva, a híd másik oldalán lévő partszakaszt.

  

Az életművel foglalkozó kutatók évtizedeken át keresték a lappangó festményt, és hogy a közelében jártak, azt az bizonyítja, hogy adatai búvópatakként felbukkantak a monográfiákban. Igaz, hogy a művészettörténészek tévesen szerepeltették a tulajdonosok nevét, a kép méretét, és a címét pedig más festményhez rendelték hozzá. A remekmű végig szemünk előtt és a kezünk ügyében volt, de mégis egy évszázadon keresztül rejtőzködve maradt. 
A mű története 1922-től napjainkig pontosan nyomon követhető. A festmény Geist Gáspár tulajdonában volt 1922-től 1972-ben bekövetkezett haláláig, közben 1951-ben letétbe került a Szépművészeti Múzeum Új Magyar Képtárába. 1972-től 1990-ig Geist Gáspár unokahúga, illetve az ő örököseinek birtokában volt, 1990-től pedig magángyűjteményben.

*

Az aukciós eladási rekordokat Csontváry Kosztka Tivadar és Munkácsy Mihály művei tartják. Az elmúlt évtizedben mindössze három alkalommal került kalapács alá Csontváry-kép, ez lesz most negyedik. 80 millió forintos kikiáltási ára rekordnak számít, 130–240 millió forintos becsértéke pedig a legmagasabb a magyar árverések történetében. Az aukcióra 2012. december 16-án a Budapest Kongresszusi Központban kerül sor. A festmény a Virág Judit Galériában 2012. december 1-jétől 15-éig tekinthető meg.

 

Virág Judit Galéria
1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Tel./fax: 269-4681, 312-2071


Oldaltérkép