Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajzok | Előadások, kiállítások, hírek | Interjúk, riportok | Kritika ]


A Gyulai Várszínház 48. évada, VII. Shakespeare Fesztivál
Interjú Gedeon József igazgatóval

Szerző: PP, fotó: leho
2011. március 29.

Gedeon József igazgatóA Gyulai Várszínház 2011. július 1-jétől augusztus 14-ig tartja hagyományos, immár 48. összművészeti fesztiválját, s ennek keretén belül július 7–17. között a hetedik Shakespeare Fesztivált. A március 29-i sajtótájékoztató előtt kérdeztük Gedeon Józsefet, aki 1995 óta vezeti az Európában is egyedinek számító, Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavárában működő szabadtéri színházat. Az igazgató, mint mindig, készséggel beszélt az évadról, de az idei finanszírozási nehézségekről is.

Gedeon József és Horváth Csaba, a Troilus és Cressida Shakespeare-előadás rendezője tartott tájékoztatót a városmajori Garden Cafe & Lounge-ban március 29-én. A Gyulai Várszínház igazgatóját kérdeztük az évadról.

*

– Régóta ön vezeti a Gyulai Várszínházat. Ez a „nyugalom” és folytonosság nem jellemző a vidéki színházakra, kulturális projektekre.
– Bölcsészként, magyar szakosként kezdtem a pályafutásomat, tanítottam, majd a kulturális területre kerültem, igazából mindig is ez érdekelt. Húsz évvel ezelőtt a Gyulai Várszínházban egy dzsesszfesztivált szerveztem, Sík Ferenc helyet adott akkor a dzsessznek, ami nagy dolog volt, 1992-ben egy várszínházban egy dzsesszfesztivál kissé idegen volt műfajilag. Így kerültem a színházhoz. 1995-ben lettem színházigazgató, s azóta csinálom. Persze előtte is végeztem ilyen munkát, klubokat vezettem, fiatal értelmiségiek klubját, programokat, előadásokat szerveztem, megvolt ennek az előtörténete. Nem függünk a politikától, nem tartozunk egyik oldalhoz sem, mi a művészetnek vagyunk elkötelezve. Vallom, hogy a művészet az elsődleges. Nem lehet azt nézni, hogy kinek milyen a pártszimpátiája, ha azt néznénk, akkor már nem művészetről lenne szó. Talán elismerik azt a munkát, amit végzünk.

– Ebbe a rendezvénysorozatba hat éve szervesen illeszkedik a Shakespeare Fesztivál.
Gedeon József igazgató– Tudatosan építem fel a hathetes összművészeti fesztivált. Shakespeare mindig is „szerelmem” volt. Korán az angol kultúra iránt érdeklődtem, jártam ösztöndíjjal Angliában, könyvet is írtam róla, így jött Shakespeare. Hetedik éve csináljuk a nemzetközi Shakespeare Fesztivált, van egy hatszáz éves, nagyon gyönyörűen felújított reneszánsz várudvarunk, hat éve újították fel, akkor kezdtük el a sorozatot. Ez ma már egy nagy sikerű nemzetközi fesztivál, mind szakmai, mind közönségsikere van. A második évben megalakítottuk az európai Shakespeare-fesztiválok hálózatát, egyre újabb tagokkal bővül, most már Európán kívüliek is bekapcsolódtak. Ez komoly vérkeringést biztosít, a legjobb rendezőket tudom Gyulára hívni: Peter Brook, Eimuntas Nekrošius, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete és így tovább. A legnagyobb rendezők legnagyobb előadásai láthatók a fesztiválon – és természetesen a magyar bemutatók is nagyon fontosak. Mindig van egy Shakespeare-bemutatónk, ami az idén egy ritkán játszott darab, a Troilus és Cressida lesz. Horváth Csaba rendező-koreográfust kértem fel a rendezésre, ez egy olyan speciális előadás, ahol a szövegnek, táncnak és a zenének is egyforma fontos szerepe lesz. A Forte Társulat színészei játszanak benne, illetve a Nemzeti Színház két neves művésze, Tompos Kátya és László Zsolt.

– A Shakespeare Fesztivál nem csupán színházi előadásokat takar.
– A Shakespeare Fesztiválnak nagyon sok ága van. Filmeket vetítünk, szakmai konferenciákat tartunk (idén éppen a multikulturalitásról), vagy éppen gasztronómiai csemegékkel várjuk a hozzánk érkezőket, most egy kis borfesztivált is rendezünk, Midsummer Wine’s Dream a címe, szójáték, a Szentivánéji álom kissé átfordított változata. A legjobb borászok közül hívunk meg négyet-ötöt, lesz sommelier, aki kínálja majd a borokat, s valamilyen módon a Shakespeare-darabokhoz is kötjük őket. Szokás szerint az előadások előtt-után Shakespeare-menüket lehet fogyasztani már két étteremben. De a fiatalabbakat is megcélozzuk: tavaly középiskolásoknak workshopokat szerveztünk, kivittük a Shakespeare-előadásokat falvakba, lakótelepi részekbe, ahonnan nem járnak színházba, s utcaszínházi előadásokat szerveztünk a Rómeó és Júliából, amit a Puck társulat mutatott be. Szeretnénk minél több réteget megcélozni. Ami nem könnyű, hiszen a világ nem efelé megy, a magasművészet és Shakespeare nem túl népszerű ma.

 Horváth Csaba rendező

– Milyen bemutatóik lesznek még?
– Fontos számunkra gyulai kötődésünk. Gyulán él Kovács Lajos színész, idén az ő főszereplésével rendezzük meg Spiró György Imposztorát, aminek a főszerepét a legendás 1983-as előadásban Major Tamás játszotta. Jutalomjáték lesz! A Budapesti Kamaraszínházzal közösen rendezzük. Lesz két monodrámánk, Nemeskürty István Noé galambja Papp Jánossal és Maróti Lajostól a Számkivetett Oberfrank Pállal.

– Mi látható még a színielőadásokon kívül?
– Széles repertoárt állítunk össze idén is. Minden nézői rétegnek igyekszünk színvonalas produkciót nyújtani. Lesz dzsessz- és bluesfesztiválunk világsztár előadókkal, lesz egy musical, Az operaház fantomja, a budapesti Madách Színház előadása; irodalmi humorfesztivál, ahol neves írók-költők olvassák fel írásaikat, miközben dzsessz szól majd, Vukán György játszik idén. Bábelőadásokat tartunk gyerekeknek. Sikeres produkciók közül a POSZT-on nagydíjat kapó Fodrásznő is látható majd, Eperjes Károllyal az Indul a bakterház, Závada mai szemléletű Bethlenét is bemutatja az Új Színház. A történelmi drámák Gyulán mindig fontosak. Lesz kortársdráma-felolvasó estünk, de még nem döntöttük el, kinek a műve hallható. Ezt már harmadik éve rendezzük meg Lőkös Ildikóval, illetve a Színházi Dramaturgok Céhével. Egy kortárs drámát választunk ki, amit színészek olvasnak föl. Fellép a Magyar Állami Népi Együttes az Álomidővel, Herczku Ágnes énekel benne.

– A mostani, a kultúrának nem túl kedvező években hogy sikerül megtartani a színvonalat?
– Gyulán is megkérdezték már tőlem, minek nekünk Shakespeare. Én meg azt mondom, hogy igenis kell Shakespeare. De lesz musical és Indul a bakterház is, a lényeg, hogy a színháznak tartania kell azt a szintet, hogy a könnyedebb, de színvonalas előadások mellett a magasművészeti produkciókat is be lehesse mutatni. Szerencsére erre is van igény! Tavaly hatezer ember látta a Shakespeare Fesztivál előadásait. A nézők mintegy tizede külföldi, inkább a Shakespeare-darabok és a zenei előadások érdeklik őket, mint a magyar prózai bemutatók, ez érthető.

Gedeon József 

– Időnként erdélyi magyar teátrumokat is meghívnak, illetve román művészek is fellépnek Gyulán. Érkeznek nézők Erdélyből?
– Hála istennek, Romániából beindult a turizmus. Ott kialakult egy széles színházszerető réteg, a romániai színház kiváló, és nemcsak a művészek, hanem jön a közönség is Nagyváradról, Aradról, Temesvárról, Kolozsvárról, Bukarestből, a színházi előadásokon kívül főleg zenei programokra. Ez nagy öröm számunkra.

– Nehezebb idén finanszírozni az évadot?
– Idén nagyon nincs pénz a kultúrára. Úgy hirdettem meg a programot, hogy egy fillérem nincs. Beadtuk a pályázatokat, de ezeket még nem bírálták el, borotvaélen táncolunk. Nehéz lesz ebből a szempontból az évad. Most hallottam, hogy a Magyar Turizmus–NKA közös, kiemelt fesztiválok támogatása a Magyar Turizmus visszalépése miatt idén elmarad az elvonások miatt, ezek mind megnehezítik a dolgunkat. A városi önkormányzat is elvont 20 százalékot, a megyei önkormányzat is, tehát mindenütt visszalépés tapasztalható a támogatás oldaláról, és nekünk ehhez kell alkalmazkodni. Igyekszünk megtartani a hat hetet, de ha ez így folytatódik jövőre is, nem fogjuk tudni tartani ezt az időszakot, egyszerűen nem lesz rá pénz.

A végleges program júniusban áll össze, de már lehet csemegézni a programokból, produkciókra, rendezvényekre jegyek (szállás) elővételben leköthetők:

A Gyulai Várszínház honlapja
A VII. Shakespeare Fesztivál honlapja


Oldaltérkép