Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajzok | Előadások, kiállítások, hírek | Interjúk, riportok | Kritika ]


Amikor két mackóorr összeér:
Hajnali csillag peremén

Szerző: PP, fotó: Budapest Bábszínház
2010. december 29. 6.56

 Medvehideg volt, és még havazott is december 28-án, ilyenkor a mackók behúzódnak a barlangjukba, illetve a játszó terükbe. Kedd délután sok gyerek érkezett kiegészítőkkel, felnőttekkel és játék mackókkal a Budapest Bábszínházba a Hajnali csillag peremén című új, egyrészes előadásra. A címadó verseskötetre utalás mellett az alcím (Mackóélet és mackóálom – kortárs költők gyerekverseiből) és a kötelezően játék medvével való megjelenés sok mindent elárult a várható bábos mackóságokról.

Hajnali csillag peremén – Mackóélet és mackóálom egy részben, 3 éves kortól
Kövesse az előadás előkészületeit
blogunkon
! Mackókról és gyerekekről mackóknak és gyerekeknek!
Hozd magaddal kedvenc mackódat, aki a legjobb barátod, alvós társad, titkaid tudója – ez az előadás neki is szól! Aki nem tud mackót hozni, az előadás idejére kölcsönkap a Mackókölcsönzőből.
Figyelem! Felnőtt nézőink is mindenképp mackóval vagy gyerekkel érkezzenek!
Kényelmes játszós ruha ajánlott!”

 

Már az előtérben ráhangolódhattunk az előadásra: Ellinger Edina, Kovács Judit és Bercsényi Péter seregszemlét tartott, s aki a felhívás ellenére botor módon mégis mackótlanul érkezett, annak a Mackókölcsönzőből személyre szólóan kölcsönöztek nevesített játékszert. Amikor már mindenki bemackósodott, megtanították a közönségnek a nemzetközi mackóindulót, eleinte csak soronként-kétsoronként, majd egészében. A jópofa induló többszöri elmondása a felnőtteknek már kicsit soknak tűnt, de igaz, hogy a negyedik emeleti játszó-térbe kellett menni, ahol berendezett barlang várta a nagyérdeműt. Ki-ki megszabadult cipőjétől – hiszen a medvék is saját talpukon mennek a barlangba –, s kényelmesen elhelyezkedett a szőnyegekre helyezett párnákon. A teret úgy alakították ki, hogy a bábszínészek a középen ülő nézők körül adták elő medverzióikat.
Átmozgató labdás tornával kezdték, s be-bekapcsolták a nézőket is – eleinte több megszeppent gyermeket is láthattunk, de a mackómókázás vége felé már mindenki felszabadultan, szívesen bohóckodott a bábosokkal. A bábosok körbe-körbe játszották a közönséget, ami állandó figyelmet igényelt mindenkitől, hiszen ha valaki nem követte az eseményeket, hirtelen azon vehette észre magát, hogy egy mackó ül a fején, és például simogatja. Itt-ott elhelyezett „állomásokból-szekrényekből” lett éppen lakás, óvoda vagy közlekedési eszköz, amit a mozgékony bábosok a mackóikkal belaktak. Az előadás gerincét a Friss tinta című antológia versanyaga adta, de mint a több szerző mellett szintén megjelent Lackfi Jánostól megtudtuk, az Aranysityakból is szemezgettek az előadás készítői.

 

 Ellinger Edina Kovács Judit

Gimesi Dóra színpadra alkalmazó az előadás blogjának első bejegyzésében – sajnos csak az előadás megtekintése után olvastunk bele – így ír az új darabról: „Kortárs antológiák jelennek meg (Friss tinta!, Aranysityak, Apám kakasa), és olyan művészek jelentkeznek gyerekverskötettel, mint Kovács András Ferenc (Hajnali csillag peremén), Lackfi János (többek között: A részeg elefánt), Tóth Krisztina (A londoni mackók), Kukorelly Endre (Samunadrág). Van nemzetközileg elismert »svéd típusú« költőnk, mint Kiss Ottó (Csillagszedő Márió) és költőnek is kiváló pszichológiaprofesszorunk, mint Ranschburg Jenő (Gyerekségek). Mi most a Budapest Bábszínházban kortárs gyerekversekből készítünk előadást. A címet Kovács András Ferenctől kölcsönöztük: Hajnali csillag peremén – mackóélet és mackóálom egy részben. Mackóélet, mert mackók játsszák majd, mackóknak és gyerekeknek... De erről majd legközelebb... J

 

És sorjáztak a mackós, de nem csupán mackós bal- és jobb esetek, hiszen bár mackóköntösbe bújtatták a történetet, minden gyerekeket foglalkoztató téma terítékre került: az ébredés, öltözködés, reggelizés viszontagságai, az óvodai lét apró-cseprő és véresen komoly ügyei, fiú-lány viszonyrendszer, a családi konfliktusok, a közlekedés hányattatásai (troli, villamos…) vagy éppen a válás, elmúlás. Az előbb említetteken kívül Erdős Virág, Havasi Attila, Kiss Judit Ágnes, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Kántor Péter, Oravecz Imre, Mesterházi Mónika vagy Varró Dániel soraira ismerhettünk rá a pörgő előadásban. Ellinger Edina, Kovács Judit és Bercsényi Péter sok muzikalitással, még több humorral, átéléssel tették élvezetessé az előadást kicsik és nagyok örömére. A plakáton szereplő „hároméves kortól” ne riasszon el senkit, a felnőttek legalább annyira medvevők voltak a produkcióra, mint a célközönség. A gyerekek az előadás után az előtérben levezethették, kirajzolhatták magukból élményeiket. Egyesek meglepő türelemmel láttak neki a több mint egyórás darab után a mackórajzolásnak, jól kivehetően Agócs Írisz Tandori- és Reich Károly Kormos István-mackói is papírra varázslódtak.
Egyébként a látottakról összességében annyit mondhatunk, mint két mackószereplő az előadás közben/után, amikor épp szerették egymást és az orrukat összedörzsölték: „macimacimacimaci”!

Bercsényi Péter  

Hajnali csillag peremén – Mackóélet és mackóálom egy részben

Színpadra alkalmazta: Gimesi Dóra
Rendezte: Tengely Gábor
Dramaturg: Dobák Lívia
Látvány: Sipos Katalin és Sisak Péter
Zene: Rab Viki

Játsszák:
Kovács Judit
Ellinger Edina
Bercsényi Péter

Előadások, jegyár 


Oldaltérkép