Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajzok | Előadások, kiállítások, hírek | Interjúk, riportok | Kritika ]


Probléma, ivás – Bányavakság a Szkénében

Szerző: PP, fotó: Ilovszky Béla és Róde Gábor
2013. március 21.

 Székely Csaba drámatrilógiájának (Bányavidék) első része, a Bányavirág a 2012. évi POSZT legjobb előadása lett, 2011-ben a Színházi Dramaturgok Céhe, egy év múlva a Színházi Kritikusok Céhe szerint „az évad legjobb drámája”, a harmadik rész, a Bányavíz pedig megnyerte az Örkény drámapályázatát. Március 13-án a trilógia második darabját, a Bányavakságot néztük meg a Szkéné Színházban.

„A polgármester-választás előtt álló falu jelenlegi első embere rendőrt hív a központból, hogy leleplezze a másik polgármesterjelölt korrupt ügyleteit. A megérkező rendőr az országban a többséghez, de a faluban a kisebbséghez tartozik.” Az előadás különös stichje volt, hogy a korábbi főpolgármester is a nézőtéren ült.
A helyszín lehetne Timbuktu is tuaregekkel és szongaiakkal, de történetesen székelyföldi falu (leminősített község) magyarokkal és románokkal – és nyomorral és kilátástalansággal. A jelenlegi polgármester (Kaszás Gergő) eredetileg bányászkodott, saját bevallása szerint is csak ahhoz értett, de már rég felszámolták a bányát. A vesztét érzi az önkormányzati választások előtt, hiszen kihívója, Izsák (Széles László) fiatal, tele energiával. Ince Izsák erdőgazdasági sundám-bundám ügyeit szeretné felderíttetni a fentről érkező román hatósági személlyel. A két jelölt érdeke világos, kisakkozni, akár kicsinálni a másikat. Kétség nem férhet hozzá: egyik sem alkalmas(abb) a feladatra, mindkettő korrupt, ám ennél mélyebbre váj a történet.

Egy lerobban házban zajlanak az események, az almáriumban (és másutt) van elég pálinkásüveg, az egyik legfontosabb lételem. Kitüntetett kellék még Izsák kése, folyton azzal hadonász, a rendőr notesza és Ince lányának gyerekkori képe az almáriumon. Nem is kell több, a sivár díszlet és ez a néhány tárgy kitűnő fogódzó, hogy magára a drámára figyeljen az ember. A lényeg ugyanis a mélyben kushad: senki nem az, aki, még annyira sem, amennyire látszik.
Iringó, a húg mártírszerepet visz, ám sötét teher nyomja a lelkét, nem csupán egy tragédiával végződő baleset, hanem egy agresszív férj eltüntetése, kútba dobása is. Ince a pedofil papon vett véres elégtételt lánya fogdosásáért annak idején. Az istenített és pénzzel pumpált ikon, Izabella hirtelen hazatér, de kiderül, már rég nem egyetemista, ráadásul bujkál a hatóság elől, épp Olaszországba készül, eszében sincs hazaköltözni. Apja korrupt erdőgazdasági és egyéb tervei „a jövőért” ezért is teljesen hiábavalóak.

A problémamegoldó a vegetáriánus román rendőr lehetne, aki nem ül le szalonnázni vendéglátójával – de pálinkázni igen. Ez lesz a módszere is, a falusiak leitatásával deríti fel Incéék sötét ügyeit. Felgöngyölíti a szálakat, közelébe férkőzik Iringónak, egy időre kifogja a nagymagyar érzelmű Izsák vitorlájából a szelet azzal a füllentéssel, hogy fiát Álmosnak nevezte el (pedig Decebal). De nem old meg semmit. Ő a plecsnikért jött, az igazság annyiban érdekli, amennyiben előléptetéséhez szükséges, ebben a helyzetben nem is kerülheti el a véget. A játszmát (polgármesterség, Ince háza, Izabella teste) Izsák nyerte. Az egyetlen geg, a darab végén, hogy Izsák már új házára feszít egy térképet, amely Moldvát és Havasalföldet ábrázolja román nemzeti színekben, a szöveg: Románia 2014 – én így szeretlek… Milyen vidék ez?!
Székely Csaba nagyon jól ismeri ezt a vidéket, és nem csupán a székelyt. Abszurdan tipikus figuráira kies hazánkban is bárhol rá lehetne ismerni. Drámájába a ki nem beszélt közelmúltat, az elkent rendszerváltást sűríti, az egész elcseszett közélet egy szeletét tárja elénk kendőzetlenül. Remek a rendezés, feszesek, hitelesek a párbeszédek (néha röpköd a bozgor, oláh kifejezés), többször fölbugyog a helyzet adta fekete humor. A sok jó alakítás közül nekem Bozó Andreáé tetszett leginkább. Az ilyen kemény darabokkal lehet és kell valamit kezdeni, ahelyett például, hogy szekérből táborokat építünk, nem falun, illetve a futballpályán egymás zászlaját égetjük.

Szereplők:
Ince – ötvenes férfi: Kaszás Gergő
Iringó – a húga: Bozó Andrea
Izabella – a lánya: Eke Angéla e. h.
Florin – rendőr: Tóth József
Izsák – szomszéd: Széles László

Díszlet-jelmez: Cziegler Balázs
Dramaturg: Lőkös Ildikó
A rendező munkatársa: Gábor Anna és Skrabán Judit
Rendező: Csizmadia Tibor

Székely Csaba
1981-ben született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett diplomát, majd a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem drámaíró szakos mesteri hallgatója volt. Kortárs írókat parodizáló kötete Írók a ketrecben címmel jelent meg 2004-ben. Előbb novellákat publikált, később fordult a drámaírás felé. Első, angol nyelvű drámájával (Do You Like Banana, Comrades?) 2009-ben elnyerte a BBC legjobb európai drámáért járó díját, 2012-ben pedig a Brit Írószövetség (Society of Authors) Imison-díjra jelölte a darabból készített rádiójátékot. A Magvetőnél jelent meg 2013-ban Bányavidék című drámatrilógiája.

2013. március 13., Szkéné Színház (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.)


Oldaltérkép