Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajzok | Előadások, kiállítások, hírek | Interjúk, riportok | Kritika ]


László Miklós: Illatszertár
75 éves sikerdarab újra a Révay utcában

Szerző: PP, fotó: leho
2012. december 29.

 Az Illatszertár a kortalan sztorinak köszönhetően aktuális ma is. A két világháború közti miliő, a hangulatos békebeli bolti díszletek ellenére a Centrál Színház új bemutatóján az alapkonfliktus időtlen és helytől, társadalmi berendezkedéstől is szinte független: a belvárosi üzlet vén tulajdonosának 44 éves felesége az egyik alkalmazottal szűri össze az illatos levet. Míg a szertáros péntekente tarokkozik, a neje a bájgúnár Kádár úrnál…
A decemberi sajtóbemutatót láttuk.

Hogyan tovább: fegyver, emberhalál, elköltözés? Miként rendezze a koros főnök fiatal felesége félrelépését? Mi legyen a gyerekekkel, a biznisszel?

  

Az Illatszertár 1937-ben indult el világhódító útjára a Révay utcai színházból (az akkori Pesti Színházból, a mai Centrál színpadáról). A Kabos Gyula főszereplésével és óriási sikerrel játszott darab a szerző emigrálása után gyorsan meghódította Hollywoodot is. A számos feldolgozás közül talán a legismertebb az 1998-ban készült A szerelem hálójában című film, Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével.

  

A nyitójelenetben zárás előtti őrült forgalom: vevő és eladó egyaránt a karácsonyra készül. Az illatszertár általában békés és korrekt tulajdonosa, Hammerschmidt úr (Kern András, testhez álló szerep, a rutinfeladatot jól meg is oldja) azonban furcsán kezd viselkedni Asztalossal, az egyik boltossal – érdekesség, hogy az 1987-es tévéfilmváltozatban Kern Asztalos urat játszotta. A főnök-beosztott szóváltása felmondásba torkollik.

   

A szerelmes Asztalos úr (Simon Kornél) másfél évi levelezést szeretett volna kézzel fogható kapcsolattá tenni: találkozót tervezett még sosem látott kedvesével, ám ezt az egzisztenciális trauma lehetetlenné teszi. Hogy is lehetne randizni biztos anyagi háttér nélkül?! Elküldését a kiállhatatlan és ellenséges Balázs kisasszony (Pokorny Lia) masszív fúrásának tudja be. Kis híján Duna-parti szomorú vasárnap lesz a munkahelyi összetűzés következménye. Idővel fény derül Hammerschmidt idegességének okára: magándetektív közli vele zárás után, hogy neje szórványosan egyik alkalmazottjának lakására jár fel. A hirtelen felindulásból elkövetett öngyilkosságtól a főnököt az illatszertárba betoppanó Árpád menti meg.

      

A karácsonyi darabban a cselekmény nem túl bonyolult alaphelyzetének felvázolása után megelevenedik az illatszertárban dolgozók annál bonyolultabb viszonyrendszere, hiszen az üzletmeneten túl a tulajdonos magánélete közvetve kihat az alkalmazottakéra. Valójában ez, a remekül elkapott karakterek hálója teszi élővé, élvezhetővé, frissé ma is a darabot. A társadalom egyszerűsített keresztmetszete mutatkozik meg apránként a szemünk előtt, az illatszertár maga az élet vegykonyhája.

     

A látszólag rideg, kötelességtudó Asztalos és a hárpiaszerű, hanyag Balázs kisasszony addig rejtett jellemvonásai a cselekmény előrehaladtával egyre összetettebbé teszik e figurákat. Rajtuk kívül az unalmas-lojális nagycsaládos Sipos úr (Cserna Antal) és a biciklijével valakit folyton elgázoló kifutófiú, a kétbalkéz Árpád (Szemenyei János, a leghumorosabb szerepet kitűnően hozza) csomózza össze a szálakat. Jó, helyenként sziporkázó alakításokat, jeleneteket láthattunk tőlük. A szerző arra is ügyelt, hogy nemcsak nekik, hanem a kisebb szerepekben is legyen néhány üdítő pillanata a színészeknek (főleg a szívtipró Kádár úrnak – Bereczki Zoltán, kakaskodásuk Asztalossal nagyszerű).

  

A karácsonyi, szerelem-szeretet központú érzelmes közegben azért életszagú helyzetekben sincs hiány: Kádár a lakbérre valót is lehúzza Balázs kisasszonyról, más menyasszonyával, Micikével is kavar; Hammerschmidt Asztalost nézi ki vejének, de letesz róla; Sipos úr sem megy a szomszéd üzletbe egy kis intrikáért; Árpád, aki Kádár kiebrudalása után segéd úrrá emelkedik, a legnagyobb hajcsára lesz utódjának. Ezek az oly ismerős valóságmagvak nem hagyják elszállni a darabot.

  

Az előadás végére a fontos szereplők motivációja feltárul: vagy erősítik, vagy kioltják, elpusztítják egymást. László Miklós jó ízlésére vall, hogy nem viszi el teljes happy endig a cselekményt. Puskás Tamás rendező pedig a nem poros alapanyagból egy élvezetes karácsonyi darabot vitt színre stábjával, jó színészi alakításokkal, sok humorral fűszerezve a keserédes történetet.

  

Szereposztás:
Hammerschmidt Kern András
Asztalos úr Simon Kornél/Stohl András
Sipos úr Cserna Antal
Kádár úr Bereczki Zoltán
Balázs kisasszony Pokorny Lia
Rátz kisasszony Földes Eszter
Molnár kisasszony Borbás Gabi
Árpád Szemenyei János/Béli Ádám
Jancsi Papp János

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Rátkai Erzsébet
Dramaturg: Baráthy György
Rendező: Puskás Tamás

Bemutató: 2013. január 10. (csütörtök), 19 óra
További előadások

Egy futó darab a Centrálban:
Kakas a szemétdombon. Jez Butterworth: Az ígéret földje (Jeruzsálem)


Oldaltérkép