Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMegnyitotta 140 éves gyűjteményeit a Forster Örökségközpont

Sajtóközlemény
2012. december 26.

 December 3-án újra megnyílt a közönség előtt a Forster Örökségközpont 140 éves tervtára, fotótára, tudományos irattára, valamint szakkönyvtára. Az 1872-ben alapított fotótár 86 ezer archív képet és 240 ezer negatívot őriz, elsősorban az építészet és a kulturális örökség témájában: a legrégibb képe 1868-ból származik és Vajdahunyad várát ábrázolja. Mivel a gyűjtemény közel másfél száz évvel ezelőtt indult, jelentős számban találhatók felvételek a történeti Magyarország városairól és falvairól.

A gyűjtemény része a mintegy 25 ezer úgynevezett üveglemez is, a negatív film elődje. A fotótár szabadon látogatható, és bárki rendelhet digitális másolatot a gyűjteményben található képekből. A képek helynév szerint kereshetők akár az adatbázisból, akár a nyomtatott albumokból.
A fotótár elérhetősége: + 36 1 225 4973
Nyitva tartás: hétfő és szerda 9–12 óra és 13–16 óra

Az ország legjelentősebb építészettörténeti gyűjteménye a tervtár, amely építészeti alkotásokról készült felméréseket, ábrázolásokat, restaurátori, tudományos, régészeti és városrendezési dokumentációkat, térképeket gyűjt, leltároz és őriz. Az anyagok nyilvánosak és kutathatók.
A magyarországi épületekről, műemlékekről kezdetben a társadalom különböző szereplői – falusi plébánosok, építészek, néptanítók – készítettek rajzokat, fényképeket. Később már hivatásos építészek, festőművészek, grafikusok gyarapították a gyűjteményt, köztük olyan művészek, mint Steindl Imre vagy Schulek Frigyes. A gyűjtemény olyan kincseket is őriz, mint az óriási jelentőségű akvarell freskómásolat-gyűjtemény vagy Debreczeni László erdélyi templomfölmérési anyagának másolata. A tervtár anyagai között megtalálhatók az 1949-től napjainkig terjedő időszak dokumentációi iratanyagokkal, műleírásokkal, szakvéleményekkel, épületleírásokkal, fényképekkel és tervmásolatokkal – illetve több mint 100 ezer archív és mai rajz.
A tervtár elérhetősége: + 36 1 225 4887
Nyitva tartás: hétfő és szerda 9–12 óra és 13–16 óra

  

A tudományos irattárban található az intézményes magyar műemlékvédelem 1872–1992 közötti iratanyaga. Ez felöleli többek között a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága, a Műemlékek Országos Bizottsága és az Országos Műemléki Felügyelőség működése során keletkezett dokumentumokat. A Tudományos Irattár őrzi a magyar műemlékvédelem olyan kiváló személyiségei hagyatékának egy részét is, mint Rómer Flóris, Henszlmann Imre, Arányi Lajos, Schulek Frigyes, Möller István, Lux Kálmán, Genthon István, Rados Jenő vagy Détshy Mihály.
A tudományos irattár elérhetősége: + 36 1 225 4887
Nyitva tartás: hétfő és szerda 9–12 óra és 13–-16 óra

Ugyancsak az 1870-es évektől kezdve gyűjti anyagát a jelenleg 39 ezres szakkönyvtár, az egyetlen speciális hazai gyűjtemény, amely elsősorban műemlékvédelemmel foglalkozik, de megkerülhetetlen az építészek, régészek, művészettörténészek vagy akár néprajzosok számára is. A közel 40 ezres könyvállomány mellett helyben olvasható 52-féle hazai és 48-féle külföldi folyóirat is – összesen 6 ezer kötet –, valamint mikrofilmen elérhetőek az irattár archív anyagai. Fotójegy ellenében az anyagok lemásolhatók, a kiadványokból másolat készíthető, illetve a mikrofilm anyagai digitális formában elvihetők. A könyvtár, amelyet nagyrészt kutatók, szakemberek és diákok látogatnak, ugyancsak nyitott a nagy nyilvánosság előtt.
A könyvtár elérhetősége: +36 1 225 4957
Nyitva tartás:  
hétfő és szerda: 9–12 óra és 13–16 óra
kedd és péntek: 9–12 óra
csütörtökön zárva

 

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal gyűjteményei néhány hónappal ezelőtt zártak be ideiglenesen, az intézmény átszervezésének idejére.

Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnevezése Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központra változott 2012. szeptember 21-én. A KÖH egyes korábbi feladatait a fővárosi kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája látja el, más feladatok a belügyminiszterhez tartoznak, aki a kormányon belül az örökségvédelemért felelős. A Forster Örökségközpontnak 2012. november 30-tól része a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is.
A Forster Örökségközpont és gyűjteményeinek címe: 1014 Budapest, Táncsics M. u. 1.


Oldaltérkép