Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA Hippodrom, a MACIVA Állatház bontása és a Hungária Cirkuszcsarnok építése

Szerző: PP, fotó: leho
2012. november 13.

 November 12-én elkezdődött a legendás Hippodrom és a MACIVA Állatház bontása a Magyar Cirkusz és Varieté Művésztelepén, a Hungária körúton. Az önmagában szomorú aktus azonban egy nagyszabású örömteli projekt része. A fél évszázados, ma már kihasználatlan épületek helyén egy Közép-Európában egyedülálló létesítmény, a Hungária Cirkuszcsarnok új, 902 négyzetméter alapterületű próbacsarnoka épül fel.

„Tóbiás: Azt nem tudom, csak annyit mondott, hippodrom.”

Kriza Zsigmond, a MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az „ünnepélyes” bontási ceremónián beszélt a két épület múltjáról és a tervekről is. S hogy ne csak szófia beszédet és végezetül a markológép zúgását halljuk, arról a meghívottak gondoskodtak. Richter Árpád, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója mesélt a két épület történetéről, Simon Árpád erőegyensúlyozó művész pedig két mutatvánnyal bizonyította, 85 évesen is fitt. A fiatalokat a Troupe Black Roses nevű egykerekű biciklis akrobatacsoport képviselte, nemzetközi versenyen különdíjas produkciójuk részletéből láthattunk. Illetve nem maradtunk állat nélkül: Maike és Jörg Probst látványos majomszámmal (Cirkuszi kavalkád) kedveskedtek. És csak a legvégén kezdődött a dózerolás.

     
 

Hippodrom és a MACIVA Állatháza
A Hippodromot és az állatházat (összterületük 440 négyzetméter) 1951-ben, a magyar magáncirkuszok államosítását követően építették. Előbbi eleinte az artista- és állatszámok, a nyolcvanas évek elejétől, a nagyterem felépítése után jórészt az állatszámok próbatermeként üzemelt. A művésztelepen elefántot, kutyát, vízilovat és más vadállatokat tartottak. Az állatszámok magánkézbe adása után az állatházra már nem volt szükség, így ezek az épületek tíz éve raktárként működnek. A Fővárosi Nagycirkuszban a világ minden tájáról szerződtetett artisták saját állataikkal lépnek fel.

  
 

Hungária Cirkuszcsarnok
Az új cirkuszcsarnok lehetőséget biztosít az akrobatikus és levegőszámok gyakorlásához, valamint bemutató és vizsgaelőadások helyszínéül fog szolgálni. Az új építményben a Fővárosi Nagycirkusz porondjával azonos méretű gyakorlómanézst alakítanak ki. A csarnok a galériaszintet is figyelembe véve kétszintes lesz, a nagy, kb. 12 méter kupolamagasságú épületben a bemutató előadások során mintegy 132 fő részére ülőhely létesül. A mintegy 902 négyzetméter alapterületű Hungária Cirkuszcsarnok egy átjáró híddal fog csatlakozni a művésztelepen lévő másik próbateremhez.
A MACIVA várakozásai szerint az új cirkuszépület nemcsak a Baross Imre Artistaképző számára jelent majd nagy szakmai előrelépési lehetőséget, hanem a professzionális gyakorlócsarnokkal és művészeti bemutatkozó helyszínnel az egész magyar cirkuszművészet is új lendületet kap. A Hungária Cirkuszcsarnok építését a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (jogutódja a Nemzeti Munkaügyi Hivatal) támogatja.

  

A Magyar Cirkusz és Varieté története
A Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. kizárólagos állami tulajdonban álló, nemzeti előadó-művészeti szervezet. Az alapítást (1954) követő évtizedekben a MACIVA fogta össze a magyar cirkuszművészetet, üzemeltette a régió egyetlen kőcirkuszát: a Fővárosi Nagycirkuszt, valamint kül- és belföldön is működtetett sátras utazócirkuszokat. A társaságnak a 60-as, 70-es években több száz artista alkalmazottja volt, a cinkotai műszaki telepen a cirkuszi szezont követően több mint kétszáz cirkuszkocsi sorakozott. A saját műsorokban nem foglalkoztatott artisták a MACIVA intenzív ügynöki tevékenységének köszönhetően jutottak el a világ cirkuszaiba, ezzel is öregbítve a cég és a magyar cirkuszművészet hírnevét.

    
 

A rendszerváltást követően az önállósuló artisták, cirkuszi szakemberek ismét létrehoztak utazó magáncirkuszokat, újraélesztve a magyar cirkusz régi, dinasztikus hagyományait. A MACIVA beszüntette saját utazócirkuszi üzletágát, és minden figyelmét a Fővárosi Nagycirkusz nemzetközi tekintélynek örvendő művészeti tevékenységének szentelte. Kétévente rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, mely mára a világ egyik legrangosabb cirkuszi eseményévé vált. A nagy cirkuszi seregszemlére a világ minden tájáról érkeznek artistasztárok. A Fővárosi Nagycirkusz évente három új műsorral várja a cirkuszbarátokat, melyekben a világszerte ismert művészek mellett a legtehetségesebb magyar artisták is fellépnek.

  
 

A közelmúltban nemzeti előadó-művészeti szervezetté nyilvánított MACIVA-t immár hazánk egyik kulturális csúcsintézményeként tartják számon. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon közel 200 éves hagyományra visszatekintő cirkuszi műfaj végre elfoglalta méltó helyét a művészeti szférában. A MACIVA a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola fenntartójaként gondoskodik a magyar artista-utánpótlás képzéséről is; a magyar artisták gyakorlóbázisának számító művésztelepet Közép-Európa legjelentősebb artistaképzési központjává kívánja fejleszteni.
A MACIVA nemzeti intézményként fontosnak tartja, hogy részt vállaljon társadalmi programokban is. Rendszeresen vendégül lát fogyatékkal élő vagy más okból nehéz sorsú cirkuszbarátokat, tudva, hogy a cirkusz, a nevetés, a derű a gyermekkor legszebb élményei közé tartozik.

„Feleség: Talán Hungária Cirkuszcsarnok?”

     


Oldaltérkép