Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA magyar puszta szürke királya
Szürkemarha Vigadalom Gasztronómiai Fesztivál a Városligetben

Szerző: Stanczik Edina
2012. szeptember 17.

 Úgy tűnik, hogy a városligeti Vajdahunyadvár kizárólag magyar „állatságoknak” ad helyet, bár ez érthető, hiszen itt „lakik” már régóta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A két főrendező mellett aktívan közreműködött a programok szervezésében. A fő ötletgazdák és kivitelezők pedig a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Nomádétel Kft.

A Vajdahunyadvár eddig a Budapesti Mangalica Fesztiválnak adott helyet négy éven keresztül minden február elején, egészen tavalyig. Idén télen már a Szabadság térre költöztek a göndör szőrű hazai disznók. A Városliget azonban nem maradhat őshonos magyar állatot népszerűsítő fesztivál nélkül, így idén ősszel már a Szürkemarha Vigadalom Gasztronómiai Fesztivált élvezhettük szeptember 14–16. között. Remélhetőleg nem „lopja el” ezt is másik fővárosi kerület.

  

Nem tudom, hogy jót tett-e a rendezvénynek, hogy szintén ezen a hét végén tartották a szomszédos Hősök terén a Nemzeti Vágtát. Talán, ha nem lett volna a közelben konkurens rendezvény, több lett volna a látogatója a vigadalomnak. Persze ennek ugyanúgy az ellenkezője is elképzelhető; ha nem lett volna még egy program, ami a közelbe vonzza a nézelődőket, a vigadalomra is kevesebben látogattak volna el. Ez majd jövőre elválik, ha esetleg nem azonos időpontban rendezik a két eseményt.
A programok késő délelőttől estig zajlottak, és noha nem pontosan ugyanazok voltak minden egyes nap, de nagyon hasonlóak: beszélgetés gazdákkal, tenyésztőkkel, gulyásokkal, és az örökös pásztorok is bemutatkoztak. (Ez a cím egy elismerés, amit az arra érdemeseknek adományoznak.) A repertoárban szerepelt népzene, néptánc – esténként táncház is. Látványos gólyalábasok is színesítették a műsort, valamint hallhattunk mesemondást – nem csak kicsiknek címezve.

  
 

A múzeum dísztermében az ágazathoz kapcsolódó szakmai előadásokon vehettek részt a tenyésztők, a feldolgozók, a kereskedők, de akár a fogyasztók is. A cél elsősorban az volt, hogy a piac szereplői megismerjék egymás munkáját, igényeit, és lehetőség nyíljon a tapasztalatcserére. A kerengőben a szürkemarha-tartáshoz kapcsolódó tárgyi eszközökből nyílt időszakos kiállítás, a fényképtárlat pedig a National Geographic munkatársainak segítségével jött létre, főként Radisics Milán neves fotográfus munkája nyomán.
Az első nap rögtön a hivatalos megnyitóval indult, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondott beszédet. Néha szemerkélt ugyan az eső, de alapvetően nem volt rossz idő, főleg az ezt követő napokban.
Szombaton, idén első ízben, a szakmai zsűri döntése alapján átadták az Eredeti Magyar Szürke Marha Termék Nagydíjat. Ennek alapítása elsősorban a minőség megőrzését szolgálja.

 
 

A záró napon kihirdették a főzőverseny győztesét, valamint a Trófea szépségverseny díjazottjait. Szerveztek ugyanis egy országos szépségversenyt szürkemarha-trófeákból, több mint 50 trófea fölvonultatásával. A látogatók tetszés szerint szavazhattak a rendezvény ideje alatt. A trófeákat hosszú facölöpök végére erősítették, így állították ki őket, az egyik utat szegélyezve sorakoztak egymás mellett. Mindegyik alatt egy kis ismertető szerepelt a főbb adatokkal. A hozzáértő számára nyilván többet mond a szarvállás típusa (nagy csákó, kis csákó stb.), valamint a szarvak mérete: fesztávolsága, a tülök ívelt hossza és a tülöktő vastagsága.
Mivel nem értek a trófeákhoz, a szavazást inkább kihagytam, ugyanis igen szubjektív szempont szerint osztályoztam a trófeákat. Nevezetesen a megölésük gyorsasága, az állat valószínűsíthető szenvedésének hossza alapján. Ha egyetlen lövéssel leterítik az állatot, az számomra a leghumánusabb, legelfogadhatóbb módja a gyilkolásnak. Ha azonban már három golyót is a fejébe kell ereszteni a szerencsétlen párának, akkor igazán nagy dilettáns az, aki a fegyvert kezeli. Arról nem is beszélve, amikor az állatot nem lövik, hanem taglózzák. Ezek egyértelműen látszanak a csonton. A járókelők kedélyesen simogatták a koponyákat. Ízlés kérdése…

  
 

A trófeákkal szemben, az út szemközti oldalán kézművesek, népművészeti termékeket árusítók sorakoztak. Ismerős arcok köszöntek rám, akikkel az augusztusi Kurultájon, a magyar, hun és türk tudatú népek találkozóján már megismerkedtünk. Megjelent itt mindenki, akinek a szakmája valamelyest kapcsolódott a szürke marhához. A kovácsok, a kürtfaragók, bőrművesek, szűrkészítők, de voltak tűzzománcosok, tarsolylemez készítők is.
Itt volt Endre is, a citerás, aki néhány forintért fáradhatatlanul játszott kedvünkre egész álló nap, és eljött a katonadalokat tárogatón fújó Öreg is.
A Vajdahunyadvár melletti zöldterületen kötötték ki az élő állatokat, akik legelhettek, pihenhettek, már ha a kíváncsiskodók és a szervezők hagyták őket. A hortobágyi gulyások közreműködésével zajlott az élőállat-bemutató, és a gyerekek örömére simogatni is lehetett a marhákat. A híres hortobágyi hatökrös fogaton pedig még utazhattak is a vállalkozó kedvűek. Itt volt az ország egyetlen vezethető, valamint az ország legszebb bikája, az „Ország bikája verseny” győztese.
Egy valamirevaló rendezvényről nem maradhat el az étel és az ital. Így történt itt is; sonkát, kolbászt, szalámit lehetett kóstolni és vásárolni első kézből a termelőktől, valamint a borfaluban lecsúsztatni egy kis alkohollal.

S hogy a lényeget el ne felejtsem; jó tudni, hogy a magyar szürke marha húsa földrajzi árujelző oltalommal védett. S hogy mindez mit jelent? Hogy a termék minőségi jellemzői és származási területe közötti kapcsolatot elismerik, és felléphetnek azokkal szemben, akik a jelölést jogosulatlanul használják. (Általában azért, mert az adott termék nem arról a földrajzi területről származik, vagy nem felel meg a minőségi követelményeknek.)
Azt is illik tudni a szürke marha eredetéről, hogy nem a honfoglalókkal érkezett a Kárpát-medencébe, bár ez az elmélet sokáig tartotta magát. A kutatók közt azonban máig nincs egyetértés ebben a kérdésben; többféle elmélet él párhuzamosan egymás mellett.
Ha valakit bővebben érdekel a téma, a legismertebb közösségi portálon megtalálja a rendezvényt és a kapcsolódó tudnivalókat Szürkemarha Vigadalom néven. Jövőre is lesz.


Oldaltérkép