Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain



A táncház sajtója
Sebő Ferenc 61 éves

Szerző: leho
2008. február 10. 8.43

 Izgalmas kötetet + cédét adott ki a számomra eddig ismeretlen Timp Kiadó és a Hagyományok Háza az elmúlt év végén. A táncház sajtója – Válogatás a korai évekből (1968–1992) című kötetben a mozgalom egyik motorja, a ma 61 esztendős Sebő Ferenc a róluk, ellenük, mellettük megjelenő írásokból szemezget szimpatikus módon: kommentár nélkül. A táncház – ma már az is tudja, aki akkoriban egyszerűen kulturális zsákutcának, vadhajtásnak tartotta – jóval több volt esti kikapcsolódásnál, hatása ma is él. Az írások egy interjú kivételével (1992) 1968 és 1981 közöttiek, azaz korrajzok is.


Értékmentő szenvedély – Száz év után újra magyar magángyűjtemények kincsei az Iparművészetiben

Szerző: leho
2008. január 28. 6.43

 Január a múzeumok hónapja 2008-ban. A kultúra napjához és a reneszánsz évhez kötődően jobbnál jobb kiállítások nyílnak hazánkban. A „reneszánsz” Mediciek és a Hunyadi Mátyás-kiállítás mellett egy kicsit háttérbe szorulva, de különleges tárlattal jelentkezett az Iparművészeti Múzeum: január 22-étől, száz évvel az előző, hasonló jellegű bemutatkozás után újra magyar magángyűjtők kollekcióiból láthatnak páratlan válogatást az érdeklődők. 2008-ra végre eljött az idő, hogy 65 magángyűjtő ilyen formában is bemutatkozzon: mintegy 600 tárgyuk tekinthető meg az Üllői úton április 20-ig.


Tibet és Namgyal Lhamo

Szerző: Czékus Mihály
2007. október 17. 9.29

 Himalája, Létkerék, Kalacsakra mandala, a nyolc szerencse jelkép, imamalom, Sambala, lámák, Potala és a sort még a végtelenségig lehetne gyarapítani. De vajon mi az az egyetlen szó, amelyik ezeket a „láncszemeket” lánccá képes fűzni? A válasz: Tibet.
Egy olyan ország, mely még napjainkban is ugyanolyan misztikus helynek számít, mint évszázadokkal ezelőtt. Tibet és a tibeti civilizáció néhány igényesebb kutatást és útleírást leszámítva alig ismert világ a nagyközönség előtt.


Egy különleges vállalkozás: Vetettem gyöngyöt. Világzene Magyarországon, 1972–2006

Szerző: Lehotka Ildikó
2007. augusztus 8. 7.36

 A világzene, world music egyre divatosabb. Mit is takar a fogalom? Egészen röviden: a népzene beágyazódását más zenei műfajokba. Az 1960-as években iszonyú erővel jelentkezett szerte a világban az az igény, hogy a nemzetek saját identitástudatukat valamilyen formában erősítsék. Nem is kívánkozhatott erre tisztább út, mint a népzene megismertetése olyanokkal, akik nem járatosak az adott nép ősidők óta formálódó zenéjével. Míg sokáig a népzene egyenlő volt az alacsonyabb rétegek primitívnek tartott kifejezési módjával, a 20. századra beépült a köztudatba. Itthon a világzene talán attól a pillanattól lett ismert, mikor is Az angol beteg című filmben Sebestyén Márta a Deep Foresttel énekelt: a dalt egészen egzotikusnak találták, díjat is kapott a feldolgozás.


Jótékonysági műsor a HH-ban a gyimesközéploki hagyományőrző ház létrehozásáért

Szerző: Papiruszportál
2007. február 17. 7.44

 Kék szivárvány címmel hagyományőrző előadást láthatott az érdeklődő a Hagyományok Házában február 16-án. A remek hangulatú színi előadás több mint harminc szereplője Gyimesközéplokról érkezett: egy hagyományőrző házat szeretnének létrehozni, ahol énekelnek, muzsikálnak, dalokat, táncokat tanítanak a vendégeknek. A ház is csángó tárgyakkal lenne berendezve, az ott megszálló vendégek hagyományos ételeket ehetnének. És nem utolsósorban mintegy tizenöt vagy több embernek munkát biztosítana.


Oldaltérkép