Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA táncház sajtója
Sebő Ferenc 61 éves

Szerző: leho
2008. február 10. 8.43

 Izgalmas kötetet + cédét adott ki a számomra eddig ismeretlen Timp Kiadó és a Hagyományok Háza az elmúlt év végén. A táncház sajtója – Válogatás a korai évekből (1968–1992) című kötetben a mozgalom egyik motorja, a ma 61 esztendős Sebő Ferenc a róluk, ellenük, mellettük megjelenő írásokból szemezget szimpatikus módon: kommentár nélkül. A táncház – ma már az is tudja, aki akkoriban egyszerűen kulturális zsákutcának, vadhajtásnak tartotta – jóval több volt esti kikapcsolódásnál, hatása ma is él. Az írások egy interjú kivételével (1992) 1968 és 1981 közöttiek, azaz korrajzok is.


Értékmentő szenvedély – Száz év után újra magyar magángyűjtemények kincsei az Iparművészetiben

Szerző: leho
2008. január 28. 6.43

 Január a múzeumok hónapja 2008-ban. A kultúra napjához és a reneszánsz évhez kötődően jobbnál jobb kiállítások nyílnak hazánkban. A „reneszánsz” Mediciek és a Hunyadi Mátyás-kiállítás mellett egy kicsit háttérbe szorulva, de különleges tárlattal jelentkezett az Iparművészeti Múzeum: január 22-étől, száz évvel az előző, hasonló jellegű bemutatkozás után újra magyar magángyűjtők kollekcióiból láthatnak páratlan válogatást az érdeklődők. 2008-ra végre eljött az idő, hogy 65 magángyűjtő ilyen formában is bemutatkozzon: mintegy 600 tárgyuk tekinthető meg az Üllői úton április 20-ig.


Tibet és Namgyal Lhamo

Szerző: Czékus Mihály
2007. október 17. 9.29

 Himalája, Létkerék, Kalacsakra mandala, a nyolc szerencse jelkép, imamalom, Sambala, lámák, Potala és a sort még a végtelenségig lehetne gyarapítani. De vajon mi az az egyetlen szó, amelyik ezeket a „láncszemeket” lánccá képes fűzni? A válasz: Tibet.
Egy olyan ország, mely még napjainkban is ugyanolyan misztikus helynek számít, mint évszázadokkal ezelőtt. Tibet és a tibeti civilizáció néhány igényesebb kutatást és útleírást leszámítva alig ismert világ a nagyközönség előtt.


Egy különleges vállalkozás: Vetettem gyöngyöt. Világzene Magyarországon, 1972–2006

Szerző: Lehotka Ildikó
2007. augusztus 8. 7.36

 A világzene, world music egyre divatosabb. Mit is takar a fogalom? Egészen röviden: a népzene beágyazódását más zenei műfajokba. Az 1960-as években iszonyú erővel jelentkezett szerte a világban az az igény, hogy a nemzetek saját identitástudatukat valamilyen formában erősítsék. Nem is kívánkozhatott erre tisztább út, mint a népzene megismertetése olyanokkal, akik nem járatosak az adott nép ősidők óta formálódó zenéjével. Míg sokáig a népzene egyenlő volt az alacsonyabb rétegek primitívnek tartott kifejezési módjával, a 20. századra beépült a köztudatba. Itthon a világzene talán attól a pillanattól lett ismert, mikor is Az angol beteg című filmben Sebestyén Márta a Deep Foresttel énekelt: a dalt egészen egzotikusnak találták, díjat is kapott a feldolgozás.


Jótékonysági műsor a HH-ban a gyimesközéploki hagyományőrző ház létrehozásáért

Szerző: Papiruszportál
2007. február 17. 7.44

 Kék szivárvány címmel hagyományőrző előadást láthatott az érdeklődő a Hagyományok Házában február 16-án. A remek hangulatú színi előadás több mint harminc szereplője Gyimesközéplokról érkezett: egy hagyományőrző házat szeretnének létrehozni, ahol énekelnek, muzsikálnak, dalokat, táncokat tanítanak a vendégeknek. A ház is csángó tárgyakkal lenne berendezve, az ott megszálló vendégek hagyományos ételeket ehetnének. És nem utolsósorban mintegy tizenöt vagy több embernek munkát biztosítana.


Oldaltérkép