Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA Tinta Nebuló II. szótárcsomagja
Szótárakkal a nyelvromlás ellen

Sajtóközlemény
2013. július 2.

 A Tinta Könyvkiadó idén immár másodjára anyanyelvi szótárcsomagot állított össze a tanulóifjúság számára. A szótárcsomag a Nebuló II. nevet kapta, és nyolc szótár és két munkafüzet kapott benne helyet, mint Kiss Gábor igazgató-főszerkesztő elmondta a kiadó szerkesztőségében tartott sajtótájékoztatón. A tájékoztatás után Cserháthalápy Ferenc készített riportot Kiss Gábor Lőrincze Lajos-díjas igazgatóval.

Ön az imént úgy fogalmazott, hogy ha jobban megismerjük anyanyelvünket, még jobban fogjuk szeretni.
Mindenkinek van egy kincse, és ez az anyanyelve. Az ember az ismeretlent nem szeretheti, mindenki csak annak lehet rajongója, amiről sokat tud. Ezért kell ismernünk a magyar nyelvet. Gondoljunk a focidrukkerekre! Az igazi szurkoló évekre visszamenőleg ismeri csapatának az eredményeit, és fejből fújja az összeállítását. Továbbgondolva, Kosztolányi Dezső, talán tőle szokatlanul sarkosan úgy fogalmaz: ,,Aki már az anyanyelvét sem ismeri, az ember sem lehet.”

Mindnyájan ismerjük a magyar nyelvet, hiszen azon beszélünk. Mit ismerjünk még jobban meg belőle?
Egyrészről így van, hiszen ösztönösen, gondolkodás nélkül használjuk szinte minden percben drága nyelvünket. Ám a nyelv annyi, de annyi titokra rávilágíthat, ha csak egy kicsit is a mélyére nézünk. Például szólásaink, mint egy konzerv, régi szavakat őriztek meg számunkra. Az „ordít, mint a fába szorult féreg” szólásban például a „fa” fából készült csapdát jelent, a „féreg” meg nem más, mint a farkas archaikus neve.

Miért a Nebuló nevet kapta a szótárcsomag?
Ha én a nebuló szót hallom, akkor szemen előtt egy életvidám, tudásvágytól fűtött, kicsit csintalan tanuló képe jelenik meg. Nos, a világ dolgai iránt nyitott, az új ismereteket vidáman magukba szívó diákoknak ajánljuk szótárainkat.

A Nebuló II. szótárcsomagban található egy gyűjtemény a tájszavakról is. Nem avítt ma már a tájszavakkal foglalkozni?
Nem. Múltunk egy részét veszítjük el, ha a mai fiatalok olyan szavakat, mint szakajtó, rocska, mángorló és iga, nem fognak ismerni. Ezek a szavak az utóbbi fél évszázadban eltűnt paraszti világ hű lenyomatai. Szegényebb az, aki nem tudja, milyen volt a kenyérsütés hajdan, és nem tudja, hogy a billentyűzet használata előtt palatáblára írtak a kisiskolások.

Ma sokan azt vallják, hogy a nyelvhasználatot nem lehet központi utasításokkal befolyásolni, sőt beszéljen mindenki úgy, ahogy akar. Mi erről a véleménye?
A nyelv folyton-folyvást változik, követi az élet változásait. Nem lehet értelmetlen, erőltetett szabályokkal kőbe vésni. De minél többet tud valaki anyanyelvéről, annál jobban kiaknázhatja a benne rejlő sok-sok lehetőséget. Ismerni kell a rétegeit, tudni kell – mint egy jó orgonán – váltogatni a regisztereit. Mert igenis helytelen és nyelvi tudatlanságra vall, ha valaki a magyardolgozatában leírja azt, hogy Balassi Bálint életének ebben a szakaszában rossz passzban volt. Biztos nem kapja meg a komoly állást az, aki az állásinterjú végén azt kérdezi: Hé, góré, aztán mennyi lesz a lóvé?

Manapság sokat hallani az Akadémia és az ún. alternatív nyelvészek és nyelvészet harcáról. Hogy látja ezt a vitát?
Nézze, minden tudománynak megvannak a maga módszerei és tudósai, és minden művészetnek megvannak a zsenijei. A nyelvtudomány tudomány, és nem művészet. Tehát egy amatőr kívülről, nagy szívvel, lelkesen mondhat szépeket a magyar nyelvről, de az attól még nem válik tudományos igazsággá. Ha én mint repülőgépek tervezésében járatlan amatőr tervezek egy igen szép gépet, ön felszállna rá, hogy kipróbálja? Ugye, nem? Mindezek mellett a művészek éles meglátásai inspirálóan hathatnak a nyelvtudósokra is.

A Tinta mit tesz a nyelvi ismeretterjesztésért?
A kiadó nyolc belső és több tucat külső munkatársa folyamatosan azon dolgozik, hogy mind több oldalról leltározzuk szókincsünket és vegyük górcső alá nyelvünket. Feladatunk, hogy gazdag szókincsünket korszerű és közérthető módon foglaljuk sokféle szótárba. Az elmúlt években megjelent szótárainkból állítottuk most össze a Nebuló II. szótárcsomagot, és a diákok ismereteinek az elmélyítése elősegítésére mellétettünk két gyakorló munkafüzetet is.

Kinek ajánlja a Nebuló II. szótárcsomagot?
Az általános iskola felső tagozatos diákjainak és a középiskolásoknak. Túl szélesnek tűnik ez a korcsoport, de ne feledjük el, anyanyelvi szótárakról van szó, a bennük lévő nyelvi ismereteket több szinten lehet kiaknázni.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége nemrég adományozta önnek a Lőrincze Lajos-díjat. A nagy nyelvművelő nevét viselő kitüntetés mit jelent önnek?
Megtiszteltetést és a Tinta Könyvkiadó munkájának elismerését jelenti a díj. Érezzük, hogy a díjjal hatalmas terhet is tettek vállunkra, mert nagyon nehéz Lőrincze Lajosnak, a XX. század kiemelkedő anyanyelvápolójának nyomdokában járni.

A Nebuló II. szótárcsomagról


Oldaltérkép